Šport
27 ogledov

Joe Frazier v najpomembnejši borbi življenja

Joe Frazier EPA
Legendarni boksar Joe Frazier trenutno bije najpomembnejšo bitko svojega življenja. Napadel ga je smrtonosni rak jeter, reši pa ga lahko le še čudež.

"Je zelo resno, upamo, da se zgodi čudež,” je za časnik New York Post povedal vir blizu nekdanjemu prvaku v težki kategoriji. “Zdravniki so mu dali samo še malo časa. Potrebujemo čim več ljudi, ki bi molili za Joea." Sedeminšestdesetletni Joe Frazier je najbolj znan po "Trilerju v Manili", ki ga je uprizoril skupaj z Mohamedom Alijem. Krasila ga je ‘ubijalska’ levica, slovi pa tudi kot eden od največjih gentlemenov zunaj ringa.

Njegovi obračuni z Alijem so boks popeljali v nove dimenzije in pritegnili številne nove oboževalce tega športa. "Triler v Manili", njuna tretja borba, sodi med največje boksarske dvoboje vseh časov. Oba borca sta bila na robu kolapsa, ko je Frazierjev trener Eddie Futch po 14 ubijalskih rundah prekinil borbo v Alijevo korist. Ali je v ring prišel prepričan, da ga čaka že na pol upokojeni Frazier. V začetku borbe ga je večkrat užalil, ko mu je govoril, da je gorila. To je Frazierja močno prizadelo in Alija se je lotil kot še nihče. V nekem trenutku borbe mu je Ali, poln spoštovanja, na uho zašepetal: "Joe, povedali so mi, da je tvoja kariera praktično končana." Frazier pa mu je odvrnil: "Povedali so ti narobe, lepotec." V srednjem delu borbe je Frazier Aliju prizadejal nekaj izjemno močnih udarcev v telo. Po borbi je Ali priznal: "To je bilo moje najbližje srečanje s smrtjo."

Frazier se je kmalu po tej borbi upokojil in postal ambasador športa. Začel se je ukvarjati s pevsko kariero, nastopal je pod imenom Joe Frazier and the Knockouts. "Joe je eden od najbolj prijaznih ljudi, kar jih lahko srečate," je dejal eden od njegovih prijateljev: "Ko sva se peljala po avtocesti in videla pokvarjen avto, sva morala ustaviti in pomagati. To je Joe Frazier."

Frazier je leta 1964 osvojil zlato kolajno na olimpijskih igrah. V poklicni karieri je zmagal 32-krat, 27-krat z nokavtom. Štirikrat je izgubil, ena borba pa se je končala neodločeno. Leta 1968 je v Madison Square Gardnu premagal Busterja Mathisa in postal svetovni prvak. V naslednjih letih je naslov šestkrat ubranil, 8. marca 1971 pa se je v neverjetnem obračunu "Borbi stoletja" prvič pomeril z Alijem. Frazier je imel pred borbo 26 zmag in 0 porazov (23 nokavtov), Ali pa 31 zmag in 0 porazov (25 nokavtov). V 15. rundi je Frazier z levico Alija spravil na tla. Vsi trije sodniki so kasneje pripisali zmago Frazierju in prva od treh bitk je bila pod streho. Zdaj Frazier bije bitko svojega življenja. Naj se zgodi čudež!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.