Šport
67 ogledov

Jordan vreden več kot milijardo

michael jordan EPA
Michael Jordan je zelo uspešen tudi po koncu tekmovalne poti. Njegovo premoženje je ocenjeno na vsaj milijardo ameriških dolarjev.

Michael Jordan je prvič pristal na seznamu revije Forbes najbogatejših Zemljanov, ki razpolagajo s premoženjem v vrednosti vsaj milijarde ameriških dolarjev. Največji delež premoženja 52-letne ikone ameriške košarke znaša 80-odstotni delež v lastništvu moštva Charlotte Hornets. Ta delež po nekaterih ocenah znaša kar 700 milijonov ameriških dolarjev.

Jordan, tekmovalno pot je sklenil leta 2003, velja za enega najboljših košarkarjev vseh časov. Po koncu profesionalne kariere pa je zelo uspešno zakorakal tudi v poslovne vode, za zelo donosno se je izkazala naložba v takrat še moštvo z imenom Charlotte Bobcats, ko je leta 2010 za 80 odstotni delež plačal 275 milijonov dolarjev, le tri leta kasneje pa je vrednost naložbe zrasla za 89 odstotkov. Jordan je še vedno blagovna znamka, kljub temu da že 12 let ne igra košarke, in je še vedno prepoznavni marketinški obraz znamk Gatorade, Hanes in Upper Deck ter proizvajalca športne opreme Nike, ki trži kolekcijo športne obutve in ostalih izdelkov s priimkom slavnega košarkarja.

Od leta 2009 član košarkarske hiše slavnih je v devetnajstletni karieri v ligi NBA v dresu Chicago Bulls šestkrat osvojil šampionski prstan, petkrat je bil izbran za najkoristnejšega igralca lige, šestkrat pa je bil MVP finala lige NBA. Bil je tudi član zlatega sanjskega ameriškega moštva na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni, bil je pa tudi del izbrane vrste ZDA, ki je na domačih olimpijskih igrah leta 1984 v Los Angelesu prav tako osvojila zlato kolajno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.