Šport
22 ogledov

Jorge prvak, 46. zmaga za št. 46!

1/26
Žurnal24 main
Prva zmaga Valentina Rossija po zlomu noge je ostala v senci Jorgeja Lorenza. Game over (konec igre) je bil napis na plakatu, ki ga je Španec razvil, ko je s tretjim mestom v Sepangu postal prvak.

Nisem si mislil, da bom sploh lahko sledil najboljšim. Ko mi je ob koncu začelo odnašati gumo, sem si rekel: 'Danes moram končati dirko in dobiti tisto, o čemer sanja vsak dirkač'. To je najsrečnejši dan v mojem življenju in ustrezno ga bomo proslavili.
Jorge Lorenzo
"Tole bi bil lahko zame, za ekipo in mojo družino zelo poseben konec tedna. Ne bom razmišljal o naslovu prvaka, skušal bom le uživati v najbolj pomembni dirki svoje kariere," je pred startom VN Malezije dejal Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha). Uresničilo se je! Potreboval je vsaj 10. mesto, dosegel je tretje in tri dirke pred koncem sezone prvič postal svetovni prvak v razredu MotoGP. "Game over," je pisalo na velikem plakatu, ki ga je po prečkanju cilje črte razvil Lorenzo. A ljubitelju računalniških iger ostane še dodatna naloga - na preostalih treh VN sezone se za dogodek z VN Japonske namerava maščevati ekipnemu "kolegu".  Dvakratni prvak v 250 kubičnem razredu je dirko v Sepangu končal za Valentinom Rossijem (Fiat Yamaha) in Andreo Doviziosom (Repsol Honda). Za priljuljenega Valeja je to druga zmaga v letošnji sezoni in prva po zlomu noge na spomladanski VN Italije.

46. za številko 46
"To je moja 46. zmaga pri Yamahi in zato je še toliko bolj posebna," je poudaril dirkač s številko 46, ki bo po sezoni odšel k Ducatiju. Čeprav z Lorenzom ne govorita več, pa mu je na stopničkah le stisnil roko. "Rad bi se zahvalil Yamahi za sedem čudovitih let in čestital Jorgeju, ki je letos zasluženo prvak."

Skupni seštevek pred zadnjimi 3 dirkami:
1. J. Lorenzo 313 točk*
2. D. Pedrosa 228
3. V. Rossi 181
4. C. Stoner 180
5. A. Dovizioso 179
6. B. Spies 152
*svetovni prvak

Kako se je razpletalo
Lorenzo je na startu zadržal prvo mesto, a Dovizioso je že v prvem krogu večkrat skušal priti mimo. Rossi je po slabem startu padel na 10. mesto. V zadnjem ovinku prvega kroga ja prednja pnevmatika zdrsnila Caseyju Stonerju (Ducati) in končal je v pesku. Vale ni potreboval veliko krogov, da se je vrnil med najboljše – v tretjem krogu je bil že četrti. Medtem ko sta se Jorge in Andrea prerivala za prvo mesto, ju je sredi dirke z najhitrejšimi krogi lovil takrat že tretji Rossi. V osmem krogu je Dovi prehitel novega prvaka, Vale pa je bil le še sekundo za njima. Krog kasneje je Rossi (znova – kot že pred tednom dni v Motegiju) prehitel Lorenza. 11 krogov pred ciljem je bil Valentino že v vodstvu. Razlika med prvimi tremi je iz kroga v krog ostajala manj kot pol sekunde. Da bi varno že to nedeljo osvojil naslov prvaka, je Jorge nekaj krogov pred koncem popustil in se sprijaznil s tretjim mestom. Rossi je odbil vse napade Dovija.

MotoGP, VN Malezije, Sepang, končni vrstni red:

1. Valentino Rossi (Fiat Yamaha)
2. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +0,244
3. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) +6,035
4. Ben Spies (Yamaha Tech 3) +13,676
5. Alvaro Bautista (Rizla Suzuki) +15,402
6. Nickey Hayden (Ducati) +18,826
7. Hiroši Aojama (Interwetten Honda) +20,218
8. Marco Simoncelli (Gresini Honda) +23,574

Elias prvak!
Roberto Rolfo (Suter) je zmagal na dirki v razredu Moto2, potem ko je odbil vse napade Alexa de Angelisa (Motobi). Za Rolfa je to prva zmaga v svetovnem prvenstvu po dirki v Jerezu leta 2004. S četrtim mestom je Toni Elias (Moriwaki) postal prvi svetovni prvak tega novega tekmovalnega razreda. Julian Simon (Suter), edini Eliasov tekmec za prvaka, je po padcu z začetka dirke končal na 21. mestu. "Neverjetno! Med dirko nisem želel razmišljati o naslovu prvaka. Zdaj pa sem prvak in to je moj trenutek. Moja ekipa je naredila velik posel. Sem v sedmih nebesih. Težko še verjamem, da sem res prvak. Vsem hvala. Sem zelo, zelo vesel," je v polomljeni angleščini razlagal španski motociklist.

Marquez osmič
Marc Marquez (Derbi) je z osmo zmago v sezoni spet prevzel vodstvo v seštevku razreda do 125 kubikov. VN Malezije je dobil pred tekmecema za naslova Polom Esparagarojem (Derbi) in Nicom Terolom (Aprilia). Trojica Špancev bo bitko za prvaka nadaljevala čez 14 dni na VN Avstralije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.