Šport
15 ogledov

Juan Antonio, počivaj v miru

1/15
Žurnal24 main
V 89. letu starosti je v bolnišnici v Barceloni preminil nekdanji predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Juan Antonio Samaranch.

Nekdanjega dolgoletnega predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Juana Antonia Samarancha so na intenzivni oddelek bolnišnice v Barceloni zaradi težav s srcem sprejeli v torek. Vodja oddelka za interno medicino Rafael Esteban je ob sprejemu bolnika dejal, da je zdravstveno stanje Samarancha "zelo resno". Samaranch je bil v bolnišnici na opazovanju zaradi akutnega srčnega popuščanja.

Devetinosemdesetletni Samaranch, ki je bil na čelu MOK od 1980 do 2001, je imel v zadnjih letih že večkrat težave z zdravjem. Po vrnitvi z generalne skupščine olimpijskega komiteja v Moskvi leta 2001, na kateri je bil za predsednika izbran Jacques Rogge, je Samaranch preživel 11 dni v bolnišnici v Ženevi zaradi "hude utrujenosti".

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Samarancha, ki ga je MOK zaradi zaslug imenoval za častnega predsednika, so lani oktobra po blažjem srčnem napadu prepeljali v bolnišnico v Monte Carlu, dve leti pred tem pa je dva dneva preživel v bolnišnici v Madridu zaradi omotičnosti.

V današnjem dopoldanskem poročilu zdravnikov je bilo zapisano, da je Samaranch še vedno v kritičnem stanju, ki se v noči na sredo ni izboljšalo. Samaranch je noč preživel na intenzivnem oddelku. Tik pred smrtjo so zdravniki v obvestilu prejeli sporočilo, da je v "nepovratnem kritičnem stanju šoka".

"Ne najdem besed, ki bi opisale žalost olimpijske družine," je ob smrti častnega predsednika MOK dejal Rogge, zdajšnji predsednik te organizacije: "Odšel je velik mož, mentor in prijatelj, ki je svoje življenje posvetil olimpizmu." Samaranch je MOK vodil 21 let, do leta 2001.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.