Šport
48 ogledov

Jubilej večnega rivalstva Đoković - Nadal

rafael nadal Profimedias
Prvi igralec sveta Rafael Nadal in številka dve Novak Đoković bosta v finalu mastersa v Miamiju spisala še 40. poglavje po mnenju nekaterih največjega teniškega rivalstva vseh časov.

Rafael Nadal in Novak Đoković sta se nepričakovano brez kaplje potu uvrstila v finale teniškega mastersa v Miamiju. Najprej je nastop v polfinalu zaradi poškodbe dimeljske mišice odpovedal Kei Nishikori, kasneje pa je za šokanten razplet sobotnega urnika v Key Biscaynu poskrbel še Tomaš Berdych, ki je odpovedal zaradi težav z želodcem in črevesjem. Prvič v zgodovini odprte teniške dobe (Open era), ki se je začela 1968, se je zgodilo, da bi dva tenisača odpovedala nastop v polfinalu. ''Ob osmih zjutraj sem se zbudil z bolečinami v želodcu. Odšel sem na stranišče in imel sem hudo drisko. Potem je to trajalo in trajalo. Tudi bruhal sem. Izgubilo sem preveč tekočine in vso energijo,'' je povedal Berdych.

V finalu bo tako na sporedu jubilejni 40. medsebojni obračun Nadala in Đokovića. Slednji je na Crandon Parku zmagal že trikrat (2007, 2011, 2012), medtem ko Španec na prvo lovoriko še čaka. ''Smola. Zelo nenavadno,'' je po predaji obeh polfinalnih nasprotnikov povedal Nadal. ''Žal mi je za Keija, žal za Tomasa. Žal mi je za turnir in še posebej mi je žal za navijače,'' je dodal Španec, ki bo zaigral v 38. finalu turnirjev serije masters (26-11).

Đoković in Nadal sta se v Miamiju pomerila pred tremi leti, takrat pa si je v podaljšani igri tretjega niza zmago priigral Srb. ''Miami je pomemben turnir, ki ga še nikoli nisem osvojil. Mimogrede, to je moj četrti finale. Dobri rezultati,'' je povedal prvi igralec sveta. Upoštevajoč dejstvo, da gre za rivalstvo z največ medsebojnimi obračuni v odprti teniški dobi, presenečenj ne bo.

novak đoković | Avtor: EPA EPA
''Moj pristop je vedno enak. Novaka lahko premagaš le, če igraš svoj najboljši tenis. Vem, da moram igrati dobro na servisu. Igrati moram agresivno, o tem ni dvoma,'' je dejal Nadal, ki je v svoji karieri zbral rekordnih 26 lovorik serije masters. ''Mislim, da igram bolje kot v Riu in Indian Wellsu. Premikam se bolje in samo enkrat sem izgubil svoj servis, kar je zelo pomembno,'' je sklenil Nadal.

Đoković spremljal igro Nadala

Đoković je v preteklem tednu pazljivo spremljal svojega največjega rivala, proti kateremu je dobil zadnja dva obračuna. ''Ogledal sem si nekaj Nadalovih dvobojev. Žogico udarja zelo dobro in samozavestno. Tukaj še nikoli ni zmagal, kar bo še dodatna motivacija,'' je povedal Đoković, ki je z zmago v Indian Wellsu nekoliko utišal namigovanja o padu forme, ki ga je krasila v zaključku lanskega leta.

''Vedel sem, da imam igro. Še naprej moram trdo delati in mentalno verjeti, da lahko zmagam na največjih turnirjih. To se je zgodilo v Indian Wllsu. Zmagal sem proti Federerju, ki spet igra dober tenis,'' je povedal Đoković, o nedeljskem finalu pa: ''Zanimivo bo. Dobro bom spočit in fizično pripravljen za nedeljo.''

Rivalstvo, ki mu ni para

Đoković in Nadal sta odigrala več medsebojnih obračunov kot katerakoli druga rivala v zgodovini odprte teniške dobe.

Rivalstva:
1. Đoković - Nadal (39 dvobojev)
2. Lendl - McEnroe (37)
3. Connors - Lendl (36)
4. Becker - Edberg (35)
5. Connors - McEnroe (35)
6. Agassi - Sampras (34)
7. Federer - Nadal (33)
8. Đokovic - Federer (33)
9. Edberg - Lendl (27)
10. Federer - Hewitt (27)

ATP Masters 1000, Miami, finale:

Rafael Nadal (Špa/1) - Novak Đoković (Srb/2)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.