Šport
29 ogledov

Judoisti že gledajo proti Londonu

Urška Žolnir in Lucija Polavder
1/7
OKS
Slovenski judoisti so nas pred dnevi navduševali na evropskem prvenstvu v Čeljabinsku, sedaj pa so že povsem osredotočeni na olimpijske igre v Londonu, kjer si želijo novih kolajn.

Ena številčnejših slovenskih odprav na letošnje olimpijske igre v Londonu bo gotovo judoistična, saj je mednarodne norme neposredno izpolnilo sedem reprezentantov. Luciji Polavder, Urški Žolnir, Raši Sraka Vuković, Ani Velenšek, Roku Drakšiču, Aljažu Sedeju in Matjažu Ceraju pa se bo morda med olimpijci pridružila še Vesna Đukić.

Predsednik Judo zveze Slovenije (JZS) Bogdan Gabrovec, ki bo v Londonu tudi v vlogi vodje slovenske olimpijske delegacije, je pojasnil, da priprave na olimpijske igre (27. julij–12. avgust) potekajo po načrtih. To je potrdil tudi generalni sekretar JZS Franc Očko, ki bo na OI v vlogi mednarodnega sodnika: "Projekt London 2012 smo začeli že takoj po igrah 2008 v Pekingu in pripravili nov program. Za zdaj vse poteka po načrtih. Te olimpijske kvalifikacije so bile zelo naporne, saj so trajale kar dve leti, upoštevalo pa se je deset najboljših dosežkov z velikih tekmovanj, tako da smo morali biti prisotni praktično povsod. Velik uspeh je že to, da se je kar sedem tekmovalcev na igre uvrstilo neposredno, v teh dneh pa bomo izvedeli še, ali si je mesto na OI priborila tudi Đukićeva."

V slovenski reprezentanci se je iz Pekinga pred štirimi leti s kolajno vrnila domov le Polavderjeva (nad 78 kilogramov), ki bo na Otoku branila odličje bronastega leska. Na minulem evropskem prvenstvu v Čeljabinsku je osvojila srebro, kar je lepa popotnica za nadaljevanje sezone.

"Evropsko je za nami in lahko rečem, da je bila zame to dobra pregledna tekma, zadovoljna sem tudi z rezultatom, z borbami pa še ne najbolj. Na večjih tekmovanjih imam večjo tremo, tako da jemljem nastop v Rusiji bolj za dobro izkušnjo pred olimpijskimi igrami," je dejala Polavderjeva in o pripravah na OI dodala: "Zdaj smo že začeli bazične priprave na OI, saj je kondicija zelo pomembna zlasti v moji kategoriji, kjer so tekmice tudi po 80 ali 90 kilogramov težje od mene. Vadim tudi mete, ki so prav tako zelo pomembni, sledijo pa priprave v tujini, kjer bom poskušala zamenjati čim več partnerjev za trening, čim več različnih borcev za občutek, ki bo na igrah zelo pomemben."

Polavderjeva je razkrila, da ima kljub bogatim izkušnjam na velikih tekmah še vedno tremo pred nastopom: "Tekmicam sicer ne smeš pokazati, da imaš tremo, a mene pred dvobojem kar pošteno zvija v želodcu, imam povsem ledene roke ... A ko enkrat stopim na blazino, trema izgine. Traja le na poti do blazine, potem se osredotočim le na nasprotnico."

S pripravljenostjo je zadovoljen tudi Drakšič (do 66 kilogramov), ki je v Čeljabinsku osvojil bron. S samimi OI se še ne obremenjuje. "S formo sem kar zadovoljen, kar sem dokazal tudi s tretjim mestom pred 14 dnevi na EP. Si pa želim to raven, kjer sem zdaj, še nadgraditi, saj bodo olimpijske igre vsi tekmeci pričakali maksimalno pripravljeni. Ta teden se mudimo na bazičnih pripravah na Pokljuki, potem nas čakajo priprave v borbah v tujini, Belorusiji in Španiji. Za nas bo pomemben tudi evropski pokal sredi junija v Celju, ki bo naša zadnja pripravljalna tekma, da preverimo, ali smo na pravi poti in se pokažemo domačemu občinstvu," je dejal Drakšič, ki se s tekmeci na OI dobro pozna, a obenem poudarja: "Ravno v tem je čar OI, da vedno kdo preseneti, na kar malo računam tudi sam. Nikoli se ne ve. V vseh kategorijah je okoli 15 borcev v širšem krogu kandidatov za odličja. Na samih igrah bo odločala tudi dnevna forma, o tem sem prepričan."

Najizkušenejša članica reprezentance je Raša Sraka Vuković (do 70 kilogramov), ki je na EP prav tako osvojila bron, a kljub temu sama pravi, da še ni v pravi formi. "Resda bi glede na dosedanjo sezono in rezultate lahko sklepali, da sem že v formi, ampak jaz vem, da sem še daleč od želene ravni. V teh treh slabih mesecih do OI si želim predvsem še dvigniti formo, zlasti v kondicijski pripravi in moči. Ter seveda pri tem ostati 'cela', brez poškodb. Na to moram posebej paziti, saj to spada k mojemu emšu," je v smehu povedala Sraka Vukovićeva.

"Sem že zelo izkušena tekmovalka, poznam se z nasprotnicami, tako da kakšne nove tehnike zdaj ne morem izumljati, prav tako ne taktike. Lahko pa vplivam predvsem na samo pripravljenost, kar pa je zelo težko povsem natančno tempirati in zadeti, a upam, da mi bo uspelo," je še dejala najizkušenejša slovenska judoistka, ki ji z velikih tekmovanj manjka le še olimpijsko odličje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.