Šport
31 ogledov

Junak Etne: S trmo sem prišel do konca

Jan Polanc EPA
Jan Polanc je kolesarsko javnost navdušil v četrti etapi kolesarske dirke po Italiji, ko je v prvi gorski etapi 100. izvedbe Gira šel v beg že na začetku, na koncu pa je prvi osvojil sloviti vulkan Etna.

Jan Polanc je z zmago na četrti etapi oblekel modro majico najboljšega hribolazca. Upa, da je ne bo kar tako predal, čeprav bi želel dirkati tudi za skupno razvrstitev.

Petindvajsetletni Polanc, član ekipe UAE Emirates, je v drugi polovici aprila na dirki po Hrvaški pokazal, da so mu priprave na Giro dobro dele, saj se je enakovredno kosal z najboljšimi in skupni razvrstitvi končal na petem mestu. Ko se je začela rožnata dirka, pa ni dolgo čakal na svoj trenutek slave, že četrti dan se je podal v beg, se boril za vsak meter ceste, na vzponu na Etno pustil vsak atom moči in se prešerno veselil novega velikega uspeha na Giru.

"Načrt ni bil, da grem prav v tej etapi po uspeh, sem pa malo razmišljal o tej etapi. Z ekipo smo se dogovorili, da bom poskušal iti v beg. Bil sem kar motiviran, uspelo mi je, malo sreče mora biti. Ko sem videl, da mi lahko uspe, sem bil še toliko bolj motiviran, ker sem poznal klanec," se je na zmagoslavno etapo za STA spomnil Polanc. Že pred časom je razkril, da si želi "nekaj narediti na Giru", njegov oče Marko Polanc je v enem od pogovorov dejal, da je imel načrt in je bil pripravljen na veliko stvar. "Se strinjam, letos na Giru je bil eden večjih ciljev, da nekaj naredim. Kot pred dvema letoma. Na dirko sem šel toliko bolj motiviran. Etno sem poznal, mogoče sem zato želel prav to etapo zmagati," je povedal.

Že leta 2015 je Polanc okusil slast etapne zmage na italijanski pentlji, tam si je prvo mesto priboril peti dan, prav tako z zelo pogumno vožnjo. "Zmagi sta precej podobni. Obe sta bili na začetku dirke, na prvem cilju na klanec, prav tako sem oblekel modro majico za gorske cilje. Skoraj vse je identično. Etno pa je bilo veliko težje zmagati, ker so nam v glavnini pustili manj prostora za beg. Na koncu sem bil že brez moči, ampak sem s trmo in vztrajnostjo prišel do vrha," je vzporednice s prvo etapno zmago potegnil Polanc.

Polanc je z etapno zmago oblekel modro majico najboljšega na gorskih ciljih in oddal kandidaturo, naj v njegovi ekipi računajo nanj, če kapetan Rui Costa ne bo zmogel držati najboljših. Portugalec je res nekaj časa v primerjavi s slovenskim junakom Gira izgubil in nekdanji član kranjske Save ter Roga je zaenkrat glavno orožje UAE v boju za generalno razvrstitev. Po prvi tretjini dirke in še nedeljskem zahtevnem vzponu na Blockhaus, ko je še enkrat pokazal odlično pripravljenost, je na 19. mestu in najbolje uvrščeni član zasedbe Združenih arabskih emiratov.

"Jutri odpeljemo kronometer in se dokončno pogovorimo, kako naprej. Bomo videli. Važno je, kaj bo ekipa rekla. Če bomo branili majico, bom moral pustiti etape in si nabrati malo večji zaostanek, da bom lahko šel v beg in skušal pobrati točke na gorskih ciljih. Zaenkrat je še odprto," o načrtu ekipe še ne želi preveč razmišljati najboljši Slovenec letošnjega Gira, ki dodaja: "Rad bi videl, kam lahko pridem v generalni razvrstitvi. Po drugi strani pa modra majica veliko pomeni."

Veseli ga tudi, da se je skozi prvo tretjino dirke prebil brez večjih težav, le dan po zmagoslavju je malo "trpel". Dan počitka je tako prišel kot naročen, Polanc pa z optimizmom gleda proti preostanku prve večtedenske dirke v sezoni. "Počutje je v redu. Nimam težav z zdravjem. S te strani je vse OK. Ta teden je zadnji teden, ko se da malo počiti vmes. Potem pa zadnjih pet etap pred kronometrom v Milanu, ko so samo gorske etape. V zadnji teden je treba priti čim bolj spočit. Kakor se pač da," je z nasmehom zaključil Polanc.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.