Šport
17 ogledov

Junaški preobrat ACH za prvo zmago

Alen Šket ACH Volley Simac
1/9
Žurnal24 main
Odbojkarji ACH Volleyja so v Stožicah v 2. kolu Lige prvakov proti Budvanski Rivijeri, ki jo s klopi vodi slovenski selektor Veselin Vuković, že izgubljali z 0:2 v nizih, a na koncu po junaškem preobratu slavili s 3:2 in vpisali prvo letošnjo zmago med evropsko elito.

Ljubljanski odbojkarji so sezono v Evropi začeli slabše, kot so pričakovali. Proti Toursu so na uvodnem gostovanju ostali praznih rok. Zato je bila današnja tekma s starim znancem iz Budve nekakšen popravni izpit. Ker pa so tudi Črnogorci začeli s porazom proti poljski ekipi Skra Belchatow - Poljaki so danes v drugem kolu premagali Francoze in ostali edini neporaženi v skupini F -, je bilo mogoče pričakovati zanimiv boj, še posebej, ker goste vodi selektor slovenske izbrane vrste Veselin Vuković, ki najboljše domače igralce ACH Volleyja seveda dobro pozna. Na koncu so domači odbojkarji, tako kot že velikokrat, poskrbeli za pravo dramo s petimi nizi, a srečnim koncem.

Domači trener Igor Kolaković je dvoboj začel s postavo Alan Komel, Alen Šket, Dejan Vinčić, Uroš Kovačević, Milan Rašić in Adam Šimac. Začetna pobuda pa je bila na strani gostov. Domači so se skušali približati, toda niso zmogli zadnjega koraka, da bi naredili preobrat. Pri 11:14 je Kolaković zahteval minuto odmora, ki pa ni pomagala. Budvanska Rivijera je še naprej znala zadržati prednost, domači so sicer še prišli blizu, tudi do dveh izenačenj (17:17 in 19:19). A obakrat so se tekmeci spet bolje znašli v nadaljevanju. Ko so gostje pobegnili na 20:24, je bilo jasno, da je prvi niz izgubljen.

V drugem so domači prvič na tekmi povedli. Toda začetno minimalno vodstvo so tudi hitro zapravili. Namesto Kovačevića je nato trener v igro poslal Andreja Flajsa, kar pa tudi ni prineslo takojšnjega učinka. Pa vendar se je ACH le povsem približal. Domači so se prebudili; boljši blok in napad ter silovit udarec Rašića za vodstvo s 13:12 so napovedali preobrat, vendar so spet zastali. Zadnjič so vodili pri 16:15, spet pa je zmanjkalo moči, da bi se Ljubljančani odlepili: izid je bil še petkrat izenačen, potem pa so odbojkarji ACH Volleyja kar sami z napakami in slabim sprejemom omogočili tekmecem pridobivanje dragocenih točk.

Želje slovenske ekipe, da bi z zmago s 3:0 ali 3:1 ostali v igri za napredovanje v Ligi prvakov, se je v tretjem nizu tako spremenila v boj za minimalno zmago. Spet so povedli gostje, nato sta bili ekipi tesno skupaj, do prvega tehničnega odmora razlika ni bila več kot dve točki. Po zaporednih točkah Šketa in Flajsa so z asoma le prišli do prvega vodstva (13:11 in nato še 15:12). V tretjem poskusu se zgodba iz prvih dveh ni ponovila: domači so tokrat obdržali prednost, padca v igri ni bilo, napake pa so začeli delati gostje. Po izidu 19:16 je ACH pobegnil na 21:16. Budva se je ustavila pri 18. točki in ACH je zanesljivo dobil niz.

Dober konec prejšnjega niza je dal krila ljubljanski ekipi. Precej nevarnejši napad, boljši blok in posledično več napak Budve so prispevali k hitremu vodstvu in tudi pri tehničnem odmoru do bili domači krepko v prednosti (8:4). Po asu Gregorja Ropreta, ki je na mestu podajalca zamenjal Vinčića, je trener gostov hitro spet zahteval minuto odmora. A je bilo prepozno, kajti domači odbojkarji so popolnoma zagospodarili na igrišču. Razživel se je kapetan Flajs, odlično mu je pomagal Šket (do konca tekme je zbral 30 točk), blok je postal nerešljiva uganka in izid ter prednost domačih sta le še naraščala (12:7, 14:7, 16:7). Zaostanek petih točk je bil najbližji, ki si ga je še priigrala Budva, nato pa so se domači razleteli po terenu in z učinkovitimi napadi pobegnili že na + 12 (20:8 in 21:9), Črnogorci pa so po tem izidu do konca niza osvojili le še točko, tako da je domače moštvo prišlo do ekspresne zmage.

Zadnji niz je bil spet bolj izenačen, a gostje niso imeli pravih možnosti za preobrat. ACH je vodil od začetka do konca, Flajs in še drugi rezervist Ropret sta zbirala točke v napadu, predvsem pa je blestel Šket. Dvakratno znižanje na točko (10:9 in 11:9) je bilo zadnje, kar je uspelo gostom in po drugi zaključni žogi se je lahko po dobrih dveh urah drame slavje v Stožicah le začelo.

Ljubljančani se bodo po daljšem premoru v Ligi prvakov sredi decembra v tretjem kolu v gosteh pomerili s še neporaženim poljskim moštvom Skra Belchatow.

Izjave po tekmi:

Igor Kolakovič, trener ACH Volleyja:
"Slab začetek, tu ni opravičila. Morda je bil kriv domač teren, tudi lani je bilo podobno, a smo takrat to prebrodili. Danes te kakovosti ni bilo, rešili pa so nas igralci s klopi. Flajs in Ropret sta nas ob občinstvu, ki je bilo naš osmi igralec, dvignila. V naslednjih treh nizih smo dosegli gladko zmago. Ta točka, ki smo jo izgubili, nam bo morda res manjkala. Toda če bomo igrali tako, kot smo v teh treh nizih, bomo imeli dovolj točk. Res pa je, da v naslednjih štirih tekmah potrebujemo tri zmage."

Alan Komel, igralec ACH Volleyja:
"Imeli smo nekakšno namišljeno zanesljivost in se nismo sprostili. Mogoče je temu botroval rezultat v Franciji, ker smo bili zdaj prisiljeni v zmago, pa še prva domača tekma je bila v novem kraju, ker smo zdaj pač Ljubljančani. Vesel sem, da smo končali tako kot smo, da smo v nadaljevanju pokazali našo igro in da smo pokazali, da smo moštvo."

Andrej Flajs, kapetan ACH Volleyja:
"Prva dva niza smo delovali na trenutne zmedeno. Pobrali smo dosti žog v obrambi, a nerodno zaključevali v napadu. Do tretjega niza pa smo spoznali, da bomo šli domov, če bomo tako igrali. Če pa bi spremenili pristop, bi ostali v dvorani še kakšno uro. Sprostili smo se že ob koncu drugega niza, v tretjem in četrtem pa smo nadigrali nasprotnika. Videlo se je, kdo ima katero vlogo. Mislim, da je imela naša igra več repa in glave."

Gregor Ropret, igralec ACH Volleyja:
"To je bila ena najtežjih tekem, ki sem jo odigral. Ustrašili smo se pritiska, saj je bila to tekma, ki smo jo morali dobiti. Mislim, da če smo to izvlekli, se lahko prebijemo iz skupine. Težko je reči, kaj je odločilo. Predvsem smo se sprostili, igra je stekla in bilo je veliko lažje."

Veselin Vukovič, trener Budvanske Rivijere:
"Zapravili smo pobudo v tretjem nizu, zato nismo imeli rešitve, da bi še naprej ostali v igri. Pri tem preobratu sta bila glavna Šket in mladi Ropret, dejstvo pa je, da je Šket s 30 točkami naredil razliko, ki je mi nismo imeli na korektorskem položaju. Svojim igralcem nimam česa očitati, odnesel nas je psihološki moment, saj doma igramo le lahke tekme v ligi."

Liga prvakov, 2. kolo, skupina F:

ACH Volley : Budvanska Rivijera 3:2 (-20, -23, 18, 10, 12)

Skra Belchatow : Tours 3:1 (22, 21, -19, 22)

Lestvica: 1. Skra Belchatow 6 točk, 2. Tours 3, 3. ACH Volley 2, 4. Budvanska Rivijera 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.