Šport
68 ogledov

Jurčić debitiral z zmago

Rudar Velenje Jasmin Handanović Maribor Saša Despot
Nogometaši Gorice so v 9. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Mariboru z 1:4 (1:2).

Novogoričanom ni uspelo zmagati še osmič zaporedoma. Tokrat so naleteli na izjemno razpoloženi Maribor, ki ga je vodil novi trener Krunoslav Jurčić. Štajerci so v privlačni predstavi spomnili na svoje najboljše čase in zanesljivo odpravili do tega kroga vodilno ekipo lige. Junak tekme je bil Jean-Philippe Mendy z dvema zadetkoma. Mariborčani so tako nadaljevali dobro tradicijo uspehov proti Gorici, saj proti Primorcem niso izgubili že na zadnjih 18 prvenstvenih tekmah.

Novogoričani so tekmo začeli odločno, že v prvi minuti je Miran Burgić iz bližine zadel vratnico. Minuto pozneje je Agim Ibraimi na drugi strani sprožil z 18 metrov, Grega Sorčan pa je njegov poskus ukrotil. V šesti minuti pa so domači povedli. Po podaji Matije Široka iz kota je v kazenskem prostoru sam ostal Burgić, ki je z glavo zadel za 1:0. Šest minut pozneje so državni prvaki izenačili, potem ko je Mendy prodrl v kazenski prostor po levi strani in skoraj iz mrtvega kota premagal Sorčana za 1:1.

Po zadetku so bili še naprej odločnejši Štajerci, v 17. minuti je poskus Željka Filipovića obranil Sorčan, v 25. minuti pa je na 2:1 povišal Marcos Tavares po podaji Mitje Vilerja z leve strani. Izjemno dinamičen in gledljiv prvi polčas je Gorica sklenila z novo lepo priložnostjo, po podaji Amela Džuzdanovića je v 44. minuti Blessing Eleke s strelom z glavo zatresel vratnico.

Gorica se tudi v uvodu drugega polčasa ni pustila, imela kar nekaj obetavnih akcij, v 57. minuti pa je Marshall Mfon Johnson ostal sam na dobrih petih metrih, streljal z glavo, a je žogo poslal v naročje Jasmina Handanovića. Zato pa je že v nasprotnem napadu Maribor povedel s 3:1, potem ko je po lepi podaji Ibraimija znova zadel Mendy. Zatem so Mariborčani nadzirali dogajanje na igrišču in v 77. minuti postavili še piko na i k zmagi. Po podaji Petra Stojanovića z desne strani v kazenski prostor je do žoge prišel Damjan Bohar in zadel za 4:1. V 81. minuti se je sicer moral na drugi strani izkazati Handanović po strelu Alena Jogana, a kaj več domačim ni uspelo.

Sosedski derbi Rudarju

Dvoboj ekip iz soseščine in začelja lestvice se je končal z visoko in zasluženo zmago gostiteljev. Izbranci Jerneja Javornika so tako prekinili niz štirih tekem brez zmage. Celjanom k dvigu z zadnjega mesta ni pomagal niti novi trener Iztok Kapušin, njegovi varovanci še naprej v obrambi ne delujejo dobro, na devetih tekmah so prejeli že 21 zadetkov.

Velenjčani so bili dobršen del prvega polčasa aktivnejši in podjetnejši, sprožili so več strelov od tekmecev iz Celja, enega nevarnejših pa Amer Krcić v 21. minuti, ko je povsem neoviran z glavo žogo poslal čez gol. Že pred tem je v 14. minuti moral Ivan Hosman posredovati tudi po strelu Maria Babića. V drugi polovici prvega polčasa gledalci niso videli posebej nevarnih akcij, omeniti velja 38. minuto, ko je Žiga Kous odbil žogo z golove črte po strelu Luke Prašnikarja. Zato pa so se domači navijači razveselili v 44. minuti, ko so domači povedli prek Ivana Knezovića, ki je zadel z glavo po podaji s prostega strela.

V drugem polčasu so Celjani igrali nekoliko bolje, a se v 68. minuti znašli v še višjem zaostanku. Ramon Soria Alonso je zakrivil enajstmetrovko po prekršku nad Prašnikarjem, z bele točke pa je zadel Stjepan Babić. Celjani so nato pritisnili v želji po zadetku, poskus Ivana Firerja z glavo je Matej Radan v 71. minuti obranil, a pet minut pozneje so knapi še povišali prednost, potem ko je Krcić spremenil smer žogi po ostri podaji pred gol. Končni izid je v 89. minuti postavil Milan Kocić, ki je zadel malce z desne strani s strelom čez Hosmana.

Olimpija nadaljevala niz in skočila na vrh

Novomeščani tudi na četrti tekmi pred domačimi gledalci ostajajo brez točke. Tokrat so morali priznati premoč razpoloženi Olimpiji, ki je izenačila najdaljši niz zmag v prvoligaški konkurenci, saj je slavila že šestič zaporedoma. Junak tekme je bil Miha Zajc z dvema zadetkoma. Svoji ekipi je vsaj začasno pomagal na vrh lestvice.

Ljubljančani so bili tisti, ki so v prvem polčasu prevladovali na novomeški zelenici. Ne nazadnje so proti tekmečevim vratom sprožili deset strelov, na drugi strani Dolenjci le enega. In tega v 43. minuti, ko je z glavo poskusil Nana Welbeck Maseko, izkazal pa se je vratar Aleksander Šeliga.

Gostje so pred tem imeli terensko premoč, prihajali do zaključnih udarcev, ki pa z redkimi izjemami niso bili posebej nevarni. Izpostaviti velja lepe priložnosti Andraža Šporarja v drugi minuti, Darijana Matića v 17. minuti, ko je imel sicer razpoloženi Miodrag Mitrović nekaj težav z ustavljanjem žoge, in Roka Kronavetra, ki je dve minuti pozneje žogo iz kazenskega prostora poslal malce čez vrata. Čeprav so imeli Ljubljančani še nekaj strelov, pa je naslednjega nevarnejšega sprožil Ezekiel Henty v 39. minuti, ko je žoga končala za vrati, isti igralec pa je znova sprožil v 44. minuti, toda Mitrović je bil na mestu.

Olimpija je silovito začela tudi drugi polčas, po le malce premalo natančnih strelih Kronavetra v 48. minuti z 20 metrov in Šporarja v 53. minuti, ko je po posredovanju enega domačih nogometašev žoga le malce zgrešila prečko, je nekaj trenutkov zatem zadel Henty. Po podaji Zajca iz kota je Kenan Bajrić podaljšal žogo proti drugi vratnici, kjer jo je Henty pospravil v nebranjen del mreže. V 79. minuti se je med strelce vpisal še Zajc, ki je po lepi kombinaciji Olimpije in po podaji Šporarja zadel za 2:0 s prefinjenim strelom iz kazenskega prostora.

Domači so hitro odgovorili, Damjan Marjanović je podal v kazenski prostor v 83. minuti, žogo pa je v mrežo pospravil Žiga Kastrevec. Toda tri minute zatem je ljubljanska ekipa odločila zmagovalca, Zajc se je sprožil s približno 20 metrov in v visokem loku dosegel pravi "evrogol".

V deseto gre rado

Nogometaši Zavrča niso slavili pred domačimi gledalci že skorajda pol leta oziroma na zadnjih devetih prvenstvenih tekmah. Toda ta negativni niz so prekinili danes proti Koprčanom, ki so med reprezentančnim premorom doživeli številne kadrovske spremembe. Konec prestopnega roka je pokalnim prvakom namreč odnesel Domna Črnigoja in Marka Krivičića, ob tem je obalnega prvoligaša zapustil še Rodolfo Vanoli, ki je predal trenerski stolček Nedžadu Okčiću. Ta je tokrat ostal brez točk v Halozah.

Domači, ki so na klopi imeli povratnika v ekipo Josipa Golubarja, ta je nazadnje branil barve Olimpije, so izvrstno začeli tekmo in že v četrti minuti povedli, potem ko je lepo podajo Veljka Batrovića v mrežo preusmeril Rok Zorko. Gostje so nato konkretneje začeli groziti domačemu vratarju. Med drugim je v 28. minuti Leo Štulac podal Amarju Rahmanoviću, ki pa žoge ni ujel. Isti igralec je že pred tem skoraj presenetil Pavola Bajzo, a je ostalo pri 0:0. V 29. minuti je Jan Andrejašič s petih metrov povsem neoviran zgrešil cilj, ob koncu polčasa pa so Primorci zahtevali enajstmetrovko po domnevnem igranju z roko Tonija Datkovića, a je sodnik le odmahnil z roko. Zatem je na drugi strani poskusil še Batrović, a je bil Vasja Simčič na mestu.

V drugem polčasu gledalci dolgo niso videli resnejše priložnosti, čeprav so pri strelih (mimo vrat) močno prevladovali kanarčki. Toda do spremembe rezultata ni prišlo, še več, prave akcije ene ali druge ekipe gledalci niso več videli.

Prva liga Telekom Slovenije, 9. kolo:

Krka : Olimpija  1:3 (0:0)
Kastrevec 83.; Henty 53., Zajc 80., 86.

Zavrč : Luka Koper  1:0 (1:0)
Zorko 4.

Gorica : Maribor  1:4 (1:2)
Burgić 6.; Mendy 12., 57., Tavares 25., Bohar 77.

Rudar : Celje  4:0 (1:0)
Knezović 44., Babić 67./11-m, Krcić 76., Kocić 89.

Nedelja:
Domžale : Krško

Lestvica:
1. Olimpija 22
2. Gorica 21
3. Maribor 15
4. Domžale 13 (-1)
5. Zavrč 12
6. Rudar 9
7. Krka 9
8. Luka Koper 8
9. Krško 8 (-1)
10. Celje 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.