Šport
5 ogledov

Jurij Žurej novi direktor SZS

Direktor urada za intelektualno lastnino Jurij Žurej sumi, da so v elektronskem Žurnal24 main
Primož Ulaga, predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS), je javnosti predstavil novega direktorja zveze Jurija Žureja. Ulaga je dejal, da bo na tem mestu do volilne skupščine zveze, ki bo januarja prihodnje leto.

"Moj predlog je, da so vse vodstvene funkcije SZS vezane na mandat predsednika. Zato me ne moti, da bom direktor le v času sedanjega predsednika, potem pa se bo odločalo na novo. Funkcija direktorja je operativna, saj je treba zagotavljati tekoče delovanje zveze in iskati sponzorje za nov olimpijski ciklus. Izvršni odbor zveze pa je tisti, ki pripravlja strategijo in razvoj smučanja pri nas," je dejal Žurej.

Uvodoma je dejal, da dobro pozna dogajanje v slovenskem smučanju, da si želi privabiti nove, mlade smučarje in pridobiti nove sponzorje, tudi iz tujine. "Analiziral sem številne tuje smučarske zveze, kjer imajo direktorji med nalogami osnovno vodenje in trženje zveze. Nimajo pa velikega vpliva na splošno delovanje posameznih panog, ki jih morajo voditi strokovnjaki. Treba je pogledati, kaj počnejo najboljši, ter najboljše prakse prilagoditi naši stvarnosti. Želimo imeti tudi dobro sodelovanje z ekipo naše najboljše slovenske smučarke Tine Maze in z njenimi člani iskati čim boljše rešitve v skupno dobro," je povedal Žurej in zatrdil, da nikoli v življenju ni bil član politične stranke. Med drugimi funkcijami je nekdanji direktor Urada RS za intelektualno lastnino, še vedno se dejavno ukvarja s športom, med drugim s kajtanjem, dejaven pa je bil tudi v Planinski zvezi Slovenije.

Zapostavljene panoge bodo dobile več denarja

Izvršilni odbor SZS ga je prejšnji teden imenoval na predlog Ulage. Ta še ni jasno povedal, ali bo na volitvah na začetku naslednjega leta vnovič kandidiral za predsednika. "Številnih mojih predlogov mi ni uspelo uveljaviti v tem mandatu zaradi zelo zapletenih postopkov. Upam, da bo kakšen vendarle še dobil svoje mesto v programu. Več sredstev in pozornosti morajo imeti klubi, od katerih vse izhaja; iz enega od njih je prišla tudi šampionka Tina Maze. Številni so se zdaj znašli v zelo težkem položaju. Želim, da bi bilo vodstvo zveze tako ustrojeno in bi imelo taka pooblastila, da bi se hitro odzivalo na spremembe," je menil Ulaga, ki se je med drugim zavzemal za poklicno predsedniško funkcijo.

"Čeprav temu ni tako, pa delam od jutra do večera, vendar na amaterskih osnovah. Ne dobivam nobenega nadomestila, tudi avtomobila nisem dobil od SZS, kot so nekateri napačno navajali. IO je zahteval, da imamo direktorja SZS, čeprav bi lahko počakali do volitev. Kar se tiče direktorjev panog, pa lahko rečem, da se njihove naloge le še povečujejo. Stroške skupnih služb smo zmanjšali s 35.000 evrov na mesec, kot je bilo ob mojem prihodu, na 20.000," je pojasnil Ulaga, nekdanji vrhunski skakalec. Dodal je, da so nekatere panoge, ki so bile doslej zapostavljene, dobile tudi do 100 odstotkov več denarja kot pred tem.

Nadomestil Kürner Čadovo

Žurej je nasledil Barbaro Kürner Čad, ki je sporazumno zapustila direktorsko mesto. Ulaga je konec maja uvedel postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi za direktorico in ji preklical vsa pooblastila. Nekaj dni zatem je IO SZS pozval Ulago, naj se s Kürner Čadovo dogovori o nadaljevanju sodelovanja ali o prekinitvi delovnega razmerja, in po dolgotrajni obravnavi sklenil, da ukine suspenz direktorici SZS. Izvršilni odbor je sicer pozneje ugotovil, da ni bilo ugotovljenih razlogov za krivdno razrešitev direktorice SZS, zato se je postopek izredne odpovedi delovnega razmerja ustavil. Kürner Čadova in Ulaga sta nato dosegla dogovor o sporazumnem prenehanju pogodbe z 31. avgustom.

Komentarjev 1
  • marko 17:02 29.januar 2015.

    G.Juri Žurej vi spadate za na dob ne za direktorja smučarske zveze….to pomeni konec smučarske zveze to je isto kot da daš volku čuvat ovce…