Šport
24 ogledov

Južnokorejci pišejo zgodovino

Veselje Južnokorejcev po koncu srečanja je bilo nepopisno. (Foto: Reuters)
1/19
Žurnal24 main
Nogometaši Južne Koreje pišejo zgodovino. V tretjem kolu predtekmovanja v skupini B so remizirali z Nigerijo (2:2) in se prvič v zgodovini na nevtralnem terenu uvrstili v osmino finala.

Obračun Južne Koreje in Nigerije se je v Durbanu končal brez zmagovalca, osvojeno točko pa je prešerno proslavila azijska izbrana vrsta, ki se je prebila v osmino finala, kjer jo čaka Urugvaj, prvouvrščena reprezentanca iz skupine B, drug par pa je Argentina Mehika.

Afričani so odločno začeli obračun v Durbanu, prvi gol pa so dosegli že po dvanajstih minutah igre. Po predložku Chidi Odiaha z desne strani se je v korejskem kazenskem prostoru najbolje znašel Kalu Uche in soigralce popeljal v vodstvo z 1:0. Po prejetem golu so "zaživeli" tudi Azijci, ki so zaigrali nekoliko bolj aktivno, nevarnejši pa so bili Afričani.

Strel Chinede Obasija z desne strani je švignil mimo tekmečevih vrat, v 36. minuti pa je strelec prvega gola natančno meril z dvajsetih metrov. Korejski vratar Jung Sung-Ryong je bil že premagan, rešila pa ga je vratnica. V končnici prvega polčasa je iz minute v minuto aktivnejša azijska ekipa vendarle dosegla gol: po prostem strelu z leve strani se je v kazenskem prostoru najbolje znašel branilec Lee Jung-Soo in z zvrhano mero sreče izenačil na 1:1.

V drugem polčasu sta obe ekipi prikazali privlačno predstavo. V povsem odprti in na trenutke prav naivni obojestranski igri so se zadetka prvi veselili azijski nogometaši, potem ko je Park Chu-Young iz prostega strela ugnal slabo postavljenega nigerijskega vratarja Vincenta Enyeamo.

Po prejetem golu so Afričani zaigrali izjemno napadalno in začeli plesti mrežo pred tekmečevimi vrati, v 69. minuti pa je Ayegbeni Yakubu po lepi in kombinirani akciji zgrešil prazna vrata. A napadalec angleškega Evertona se je oddolžil tri minute kasneje, ko je realiziral 11-metrovko, potem ko je korejski branilec Namil v kazenskem prostoru zrušil Obasija.

V končnici tekme so Nigerijci poskušali doseči zmagoviti gol, ki bi jih popeljal v osmino finala. Najbližje temu je bil "rezervist" Obafemi Martins, ki se je v 80. minuti znašel v idealni priložnosti, njegov lob udarec pa ni končal v korejski mreži.

Iz skupine B so se v osmino finala poleg Južnokorejcev uvrstili še Argentinci, ki so v zadnjem kolu z 2:0 ugnali Grčijo.

SP, skupina B, tretje kolo:

Nigerija : Južna Koreja 2:2 (1:1)
Uche (12), Yakubu (69/11-m); Li Džung Su (38), Park Ču Jung (49)

Argentina : Grčija 2:0 (0:0)
Demichelis (77), Palermo (89)

Lestvica: 1. Argentina 9 točk, 2. Južna Koreja 4, 3. Grčija 3, 4. Nigerija 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.