Šport
26 ogledov

Južnokorejci pokopali sanje Britancev

Sturridge London olimpijske igre 2012 Reuters
V četrtfinalu nogometnega turnirja na olimpijskih igrah v Londonu so največje presenečenje pripravili Južnokorejci, ki so po enajstmetrovkah ugnali Britance. Ob Azijcih v polfinale še Japonska, Mehika in prvi favoriti Brazilci.

Znana sta polfinalna para olimpijskega moškega nogometnega turnirja. To sta Mehika Japonska in Brazilija Južna Koreja. Mehika je v četrtfinalu s 4:2 po podaljških izločila Senegal, Japonska s 3:0 Egipt, Brazilija s 3:2 Honduras, Južna Koreja pa po enajstmetrovkah s 6:5 gostitelje – Veliko Britanijo.

Kot zadnja si je v Cardiffu četrtfinale priborila Južna Koreja. Po rednem delu in podaljških je bil izid izenačen 1:1. Za Britance je zadel Aaron Ramsey, ki je bil v 36. minuti uspešen z bele točke. Ta je imel štiri minute zatem na voljo novo enajstmetrovko, a je korejski vratar preprečil spremembo izida. Prvi gol na tekmi so sicer zabili Korejci prek Ji Dongwona v 29. minuti. Polfinalista so odločile enajstmetrovke. Potem ko sta obe ekipi zadeli prve štiri strele, je kot peti pri Britaniji z bele točke sprožil Daniel Sturrdige, čigar strel pa je Korejec ustavil. Pot Južne Koreje v polfinale OI je potrdil Ki Sungyueng.

Brazilci s težavami v polfinale

Brazilska moška nogometna reprezentanca je tretja polfinalistka olimpijskega turnirja. Brazilci so v četrtfinalu v Newcastlu s 3:2 premagali Honduras. Tretji četrtfinalni obračun se je začel presenetljivo, saj je Mario Martinez v 12. minuti z volejem Honduras popeljal v vodstvo proti favoriziranim Brazilcem. Ti so izenačili v 38. minuti, ko je iz bližine zadel Leandro Damiao. Že pet minut pred tem je zaradi dveh rumenih kartonov moral z igrišča Wilmer Crisanto, tako da je Honduras nadaljeval le z deseterico. Kljub temu pa je na začetku drugega polčasa znova povedel, ko je z 18 metrov zadel Roger Espinoza. Neymar je v 50. minuti z bele točke izid spet poravnal, isti igralec pa je podal pri naslednjem zadetku Brazilije, ki ga je v 60. minuti zabil Damiao.

Japonci in Mehičani prvi polfinalisti

Na olimpijskih igrah v Londonu je že znan prvi polfinalni par na moškem nogometnem turnirju. To je Japonska Mehika. Japonci so v četrtfinalu s 3:0 ugnali Egipt, Mehika pa po podaljških s 4:2 Senegal. Po rednem delu je bilo 2:2.

Za Japonsko so zadeli Kensuke Nagai v 14., Maja Jošida v 78. in Juki Ocu v 83. minuti. Egipčani so od 41. minute igrali z igralcem manj, saj je bil izključen Saad Saadelin.

V drugem četrtfinalnem obračunu pa je Mehika vodila že z 2:0 po zadetkih Jorgeja Enriqueza v 10. in Javierja Aquina v 62. minuti. Toda Senegalci so se vrnili v igro, najprej je s svojim petim golom na turnirju na 1:2 znižal Moussa Konate v 69. minuti, sedem minut zatem pa je izenačil Ibrahima Balde. Sledili so podaljški, v katerih je Giovani Dos Santos v 98. minuti kaznoval veliko napako senegalskega branilca in iz bližine zabil za 3:2. Pot v polfinale je potrdil Hector Herrera v 109. minuti, ko je unovčil novo napako senegalskih branilcev.

Olimpijske igre, nogometni turnir, četrtfinale:

Japonska : Egipt 3:0 (1:0)
Nagai (14), Yoshida (78), Otsu (83)
RK: Samir (41/Egipt)

Mehika : Senegal 4:2 (2:2, 1:0) - po podaljških
Enriquez (10), Aquin (62), dos Santos (98), Herrera (109); Konate (69), Balde (76)

Brazilija : Honduras 3:2 (1:1)
Damiao (38, 60), Neymar (50); Martinez (12), Espinoza (46)
RK: Crisanto (43/Honduras)

Velika Britanija : Južna Koreja 5:6 (1:1, 1:1, 1:1) - po streljanju enajstmetrovk
Ramsey (36/11m); Ji (29)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.