Šport
17 ogledov

Kaiser Kauzer prvak!

Peter Kauzer je z odliko opravil delo v Tacnu. Žurnal24 main
Slovenski slalomist na divjih vodah Peter Kauzer je na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Seu d'Urgellu postal svetovni prvak. Luka Božič in Sašo Taljat bronasta.
 
 

To je res vrhunec že tako zelo dobre sezone.

Peter Kauzer

 
Peter Kauzer ima za seboj izjemno sezono, ki jo je kronal na najboljši možni način. Vsi, ki vsaj malo spremljajo ta šport, so vedeli, da je "raketa iz Hrastnika" najhitrejša v karavani, vlogo favorita pa mu je z zelo preudarnimi, a hkrati hitrimi vožnjami tudi uspelo upravičiti. Postal je prvi slovenski svetovni prvak v posamični konkurenci (hkrati pa osvojil prvo posamično slalomsko odličje po letu 2002). In to zelo zanesljivo. Drugouvrščenega Francoza Borisa Neveuja je prehitel za več kot dve, tretjega Španca Carlesa Juanmartija pa za več kot tri sekunde.

"Sploh ne vem, kaj naj rečem! Izjemno sem zadovoljen. Končno mi je tudi na svetovnem prvenstvu uspelo napraviti tako vožnjo, kot sem si jo želel. Pred finalom nisem čutil praktično nobene živčnosti. Bil sem sproščen in se osredotočil le na svoj nastop. To je res vrhunec že tako zelo dobre sezone, ki jo bo težko ponoviti. Toda po najboljših močeh se bom trudil, da mi to vendarle uspe," je takoj po tekmi na kratko in vzhičeno izjavil Hrastničan, ki si je tako podaril najlepše darilo za 26. rojstni dan. Tega je praznoval v torek. Malce v ozadju je minil nastop drugega slovenskega kajakaša Jureta Megliča , ki je tekmovanje s 14. mestom končal v polfinalu. Napravil je dva dotika, že brez enega pa bi tudi on veslal v finalu.

Taljat in Božič v akciji. © Nina Jelenc

 
Popolnoma nepričakovano sta se do odličja prebila Taljat in Božič v dvojcu. Bron iz Seu d'Urgella je sploh prvo odličje z velikih tekmovanj (SP, EP, OI) za Slovenijo v tej disciplini (v Jugoslaviji sta sicer srebro leta 1963 na SP v Spittalu osvojila Natan in Dare Bernot). Mlada Primorca sta že skozi sezono nakazovala potencial za naskok na vrh, kljub temu pa so bili redki, ki bi si upali napovedati odličje v Španiji. Še več, že napoved obeh tekmovalcev, da si želita finale, je bržčas pri marsikom zvenela preveč optimistično. Toda varovanca trenerja Dejana Testena sta se na ozki progi na reki Segre odlično znašla, tako v kvalifikacijah kot tudi v polfinalu in finalu. V finalu sta bila v cilju najprej četrta, nato pa so sodniki britanskemu dvojcu pokazali dve kazenski sekundi, ki sta v slovenskem taboru poskrbeli za neizmerno veselje.

 
 

To je zelo velika spodbuda za naprej.

Saša Taljat

 
"Vso sezono sva se trudila, delala po dva treninga na dan in to se je zdaj izplačalo. Pred SP bi bila povsem zadovoljna že z uvrstitvijo v finale, zdaj pa se je razpletlo naravnost sanjsko," je povedal Božič, nič manj vzhičen pa ni bil niti Taljat: "To je bila v bistvu najboljša vožnja, ki sva jo v tem trenutku sposobna odpeljati. Resda so bile še manjše napakice, vendar to zdaj ni tako pomembno. To je zelo velika spodbuda za naprej, vse bova naredila, da tudi v Tacnu prihodnje leto prideva visoko. " Zmagala sta branilca naslova, Slovaka Peter in Pavol Hochschorner , pred rojakoma Petrom in Ladislavom Škantarjem .

Sploh prvič pa je v finalu svetovnega prvenstva veslala tudi slovenska kajakašica. To je uspelo Kragljevi, ki je končala na osmem mestu. Lahko pa bi bila še višje, saj je bila praktično do zadnjega dela v igro celo za odličje, nato pa z dvema dotikoma "preprečila" novo slovensko senzacijo. Zmage se je veselila Nemka Jasmin Schornberg , druga je bila Španka Maialen Chorraut , tretja pa Britanka Elizabeth Neave .

Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo gostil Tacen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.