Šport
195 ogledov

Kaj je zdravilo, ki jo bo stalo milijone?

marija šarapova EPA
Ruska teniška igralka Marija Šarapova bo zaradi uporabe prepovedanih poživil neuradno počivala od dve do štiri leta. Nekdanja številka ena bo z odhodom največjih pokroviteljev izgubila na desetine milijonov evrov.

Nekdanja prva igralka sveta Marija Šarapova je šokirala teniško javnost, ko je na izredni tiskovni konferenci razkrila, da je na letošnjem OP Avstralije padla na dopinškem testu.

V vzorcu ruske teniške igralke so odkrili sledove meldoniuma, ki od začetka letošnjega leta sodi na seznam prepovedanih poživil. 

Zmagovalka petih turnirjev za grand slam in ena najboljših tenisačic zadnjih let je na tiskovni konferenci razkrila, da zdravilo, ki se je s 1. januarjem 2016 znašlo na seznamu nedovoljenih substanc, uporablja že deset let.

''Vem, da me čakajo posledice, a svoje kariere si ne želim končati na takšen način. Upam, da bom lahko nekoč spet igrala to igro,'' je povedala osramočena 28-letnica, ki naj ne bi vedela, da uporaba meldoniuma z letošnjim letom ni več dovoljena.

Kaj je meldonium?

Meldonium je latvijsko zdravilo, ki je najbolj razširjeno v vzhodni Evropi in državah nekdanje Sovjetske zveze. Njegova primarna uporaba je namenjena zdravljenju angine, kroničnih srčnih bolnikov in preventivi pri sladkorni bolezni.

Zdravilo, ki ga na trgu najdemo pod oznako Mildronate, je prav tako namenjeno ljudem, ki bolehajo za ishemijo, kar je bila tudi njegova prvotna funkcija.
Po podatkih antidopinškne organizacije meldonium pripomore k večji vzdržljivosti, hitrejši regeneraciji in boljšemu delovanju živčnega sistema.

Prav zaradi tega ga je WADA pred časom uvrstila na seznam snovi, katerim je treba posvetiti posebno pozornost, 16. septembra lani pa je odločila, da bo s 1. januarjem 2016 uporabo dokončno prepovedala.

Šarapovi naj bi zdravilo predpisali pred desetimi leti, in sicer zaradi pomanjkanja magnezija, nepravilnega srčnega utripa in sladkorne bolezni, ki je pogosta v njeni družini.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.