Šport
11 ogledov

Kaj lahko storijo oslabljeni Slovenci?

Hvastija - SAD - main Žurnal24 main
Ob koncu svetovnega prvenstva bo na sporedu še cestna vožnja članov. Šest Slovencev, ki bodo nastopili, ne sodi v širši krog favoritov, vendar pa selektor upa, da bodo enakovredni najboljšim.

Ob koncu svetovnega prvenstva bo na sporedu najbolj zanimiva dirka, cestna vožnja članov, ki bo dolga 267,4 kilometra oziroma 14 krogov. Šest Slovencev ne sodi niti v širši krog favoritov, toda selektor Martin Hvastija vendarle upa, da so se kapetan Gorazd Štangelj, Borut Božič, Matej Stare, Jure Golčer in Kristjan Fajt zmožni enakovredno kosati z najboljšimi, čeprav je reprezentanca oslabljena. V njej pogreša predvsem Janija Brajkoviča in Tadeja Valjavca.

 
 

Dirke gotovo ne bomo krojili.

Martin Hvastija

 
Moč reprezentance naj bi bila predvsem v homogenosti in v velikem motivu. "Reprezentanca še zdaleč ni slaba in verjamem, da lahko doseže odličen rezultat. Na zadnjih prvenstvih smo vselej imeli dobre rezultate in verjamem, da lahko tudi letos ohranimo stik z vrhom. Zadovoljni bi bili z uvrstitvijo med prvih 15, fantje so v dobri formi," razmišlja Hvastija, ki ni pripravil posebne taktike, strategija se bo določala med samo dirko. "Dirke gotovo ne bomo krojili. Ker se bo verjetno odločala v zadnjih krogih, bomo poskušali naše adute v zaključek pripeljati čim bolj spočite."


Gorazd Štangelj © Saša Despot

 
Ni skrivnost, da sta prva aduta Štangelj in Božič, od slednjega bi se veliko pričakovalo, če bi prišlo do sprinta večje skupine. "Boruta imajo za sprinterja, a on je mnogo bolj kompleten kolesar, kot si marsikdo misli," je kolesarja iz Idrije, ki je na svetovnem prvenstvu debitiral lani, pohvalil selektor, ki gotovo ne bi imel nič proti skupinskemu ciljnemu sprintu, v katerega pa praktično ne verjame: "Proga s tremi vzponi na krog se mi zdi za to prezahtevna. A če bi si velesile, kot so Italija, Španija in Nemčija, zaželele skupinski sprint, do njega vendarle lahko pride."

Konfiguracija proge dovoljuje velika presenečenja, zato je favorite zelo težko napovedati. Naslov prvaka bo po vseh dopinški pripetljajih in obtožbah branil Italijan Paolo Bettini , ki vsaj na papirju vsekakor tudi letos sodi med favorite, kar velja tudi za drugega domnevnega dopinškega grešnika Španca Alejandra Valverdeja . Strokovnjaki veliko možnosti pripisujejo še Nemcem Stefanu Schumacherju , Eriku Zablu in Jensu Voigtu , Špancema Oscarju Freireju in Samuelu Sanchezu , Italijanom Davideju Rebellinu , Damianu Cunegu in Filippu Pozzatu , luksemburškima bratoma Francku in Andyju Schlecku , Avstralcu Cadelu Evansu , Nizozemcu Michaelu Boogerdu , Američanu Georgeu Hincapieju , zmaga pa lahko še veliko drugih kolesarjev
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.