Šport
19 ogledov

''Kaj naj rečem, še četrtič brez kolajne''

Matjaž Ceraj Grega Neuvirt
Slovenski judoist Matjaž Ceraj je na evropskem prvenstvu v Montpellierju osvojil peto mesto. Lucija Polavder je bila sedma, Ana Velenšek in Žiga Žgank pa sta ostala brez uvrstitev.

Matjaž Ceraj je med borci nad 100 kilogramov v borbi za bron izgubil proti Nemcu Andreju Breitbarthu. Lucija Polavder je bila med borkami nad 78 kg sedma, Ana Velenšek v kategoriji do 78 kg in Miha Žgank med borci do 90 kg pa sta ostala brez uvrstitev.

Ceraju se tudi v četrto ni izšlo, še četrtič se je na prvenstvih stare celine moral zadovoljiti s petim mestom. Znova mu je za odličje zmanjkalo malo, danes se je kar dvakrat boril na zlato točko, enkrat je bil uspešen, v borbi za bron pa ne. Uvodoma je ugnal Madžara Barno Bora. Uspel mu je met za vazari, prednost pa je varovanec trenerja Franca Špesa zadržal do izteka petih minut borilnega časa. V četrtfinalu mu je načrte prekrižal Litovec Marius Paskevičius, ki je z dvema vazarijema in s tem metom za ipon borbo končal predčasno, Ceraj pa je svojo priložnost iskal skozi repasaž, kjer je po maratonskem, skoraj osem minut trajajočem boju na zlato točko, zmagal s kaznijo manj proti Ukrajincu Stanislavu Bondarenku. Slednji je bil sicer doslej v štirih dvobojih kar trikrat boljši od varovanca trenerja Špesa.

Razočaranje je veliko

"Ne vem, kaj naj sploh rečem, še četrtič sem brez kolajne. Sicer na zvezi že dolgo opozarjam, da mi manjka sparinga z borci moje kategorije, to je tisto, kar v takšnih težkih dvobojih na koncu odloča. To kolajno si res želim, a mi očitno ni usojena. Rečem lahko le, da jo bom poskusil osvojiti še petič, upam, da mi enkrat uspe," ni puške v koruzo vrgel Ceraj, ki bo evropsko kolajno lovil tudi prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Glasgowu. "Zdaj sem psihološko povsem uničen, tako da ne vem, kaj bo jutri na ekipni tekmi. Poskušal se bom regenerirati in pomagati ekipi. Držim pesti, boril se bom po zmožnostih in upam, da pridemo čim dlje," pa je pred nedeljsko ekipno tekmo še dejal Ceraj.

Branilka naslova tokrat le sedma

Nekoliko manj uspešna je bila Polavderjeva, ki je v Montpellierju branila naslov. Polavderjeva se je zaradi manjšega števila nastopajočih uvrstila neposredno v četrtfinale, kjer je po zlati točki izgubila proti Larisi Čerić iz Bosne in Hercegovine. V repasažu je izgubila še proti Belorusinji Marini Sluckaji in ostala brez borbe za bron ter se morala zadovoljiti s sedmim mestom.

"Borke se dobro poznamo med sabo, saj nas je malo. Obe nasprotnici sem že premagovala, tukaj pa se mi je malo poznal tudi primanjkljaj kilogramov. Ker so borbe zdaj za minuto krajše, lahko tekmice to izkoristijo v svojo korist, sama sem jih namreč po zaslugi boljše kondicijske priprave premagovala v zadnjih minutah. Tokrat sem naredila napako, padla na kolena, kar je sodnik upravičeno kaznoval, tako da sem morala priznati poraz," je po sedmem mestu dejala Polavderjeva, ki se bo zdaj osredotočila še na nedeljsko ekipno preizkušnjo.

Žgank in Velenškova brez uvrstitve

Nastop se je ponesrečil Žganku in Velenškovi. Evropska podprvakinja iz Budimpešte 2013 Velenškova je proti Nizozemki Guusje Steenhuis najprej povedla, a nato naredila napako, kar je znala nasprotnica izkoristiti. Žgank je proti Rusu Kirilu Voprosovu izgubil po kaznih, oba pa sta po uvodnih porazih tako ostala brez uvrstitev.

Prvenstvo se bo v nedeljo končalo z ekipnimi borbami. Slovenski izbrani vrsti bosta nastopili tako v ženski kot tudi moški konkurenci. Kimono bo po daljšem času na tekmovanju oblekla tudi olimpijska prvakinja Urška Žolnir, ki se bo na večjem tekmovanju borila prvič po Londonu 2012, kjer si je priborila naslov olimpijske prvakinje. Slovenske judoistke se bodo pomerile z ekipo Bosne in Hercegovine, judoisti pa s Španci.

EP v judu, Montpellier, rezultati:

Moški

Do 90 kg:
1. Varlam Liparteljani (Gru)
2. Kiril Voprosov (Rus)
3. Krisztian Toth (Mad)
. Alexandre Iddir (Fra)
...
Miha Žgank (Slo) brez uvrstitve

Do 100 kg:
1. Lukas Krpalek (Češ)
2. Elmar Gasimov (Aze)
3. Cyrille Maret (Fra)
. Adlan Bisultanov (Rus)

Nad 100 kg:
1. Teddy Riner (Fra)
2. Adam Okruašvili (Gru)
3. Marius Paskevičius (Lit)
. Andre Breitbarth (Nem)
5. Matjaž Ceraj (Slo)


Ženske

Do 78 kg:
1. Audrey Tcheumeo (Fra)
2. Marhinde Verkerk (Niz)
3. Abigel Joo (Mad)
. Lucie Louette (Fra)
...
Ana Velenšek (Slo) brez uvrstitve

Nad 78 kg:
1. Emilie Andeol (Fra)
2. Larisa Čerić (BiH)
3. Franziska Konitz (Nem)
. Jasmin Külbs (Nem)
...
7. Lucija Polavder (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.