Šport
15 ogledov

"Kaj takšnega še nisem doživel"

Michael Thomas EuroBasket Zreče trening Slovenija Saša Despot
Pomembno delo v slovenski reprezentanci opravlja Chris Michael Thomas. Član strokovnega štaba pri NBA ekipi Golden State Warriors trdo dela tudi takrat, ko reprezentanti spijo.

Do kdaj ste po tekmi s Španijo delali analizo gruzijske reprezentance?
Do 6.30 zjutraj.

Kakšno je vzdušje v reprezentanci?
Fenomenalno. V Golden Stateu imamo najboljše navijače v ligi NBA, vedno so glasni. A po tekmi s Španijo sem klical trenerja Marka Jacksona in mu povedal, da kaj takega še nisem doživel. Ostal sem brez besed. Kot bi bilo v sanjah, ampak je bilo resnično. Navijači so tako kot igralci in strokovni štab zaslužni za zmago nad Španijo. Oni so bili tisti, ki so fantom dali dodatna krila.

Kako drugače je delati v državni reprezentanci in ligi NBA?
Kje naj sploh začnem. Veliko je razlik. Kot prvo lahko povem, kako majhen strokovni štab imate. V ligi NBA so samo v klubu štirje videokoordinatorji. V reprezentanci smo trije in Božidar Maljković. Posledično je veliko več dela. To je velika razlika. Sama igra se prav tako razlikuje. V Evropi nimate v obrambi prepovedi treh sekund kot pri nas. Način igre je zato različen. Osebnosti so drugačne. Razlik je ogromno. Lahko začnemo pri A in končava pri Z.

Kakšno je vaše mnenje o evropski košarki?
Že pred prihodom sem se zavedal visoke ravni košarke. Poglejte, v ligi NBA je praktično v vsakem klubu po vsaj eden odličen evropski košarkar. Vidi se vpliv evropske košarke. Vedel sem, da lahko pričakujem veliko nadarjenosti, ko sem se odločil za Slovenijo. Rad imam evropski način igre. Nekako me spominja na univerzitetno ligo NCAA v ZDA. Način igre je podoben, so pa košarkarji seveda precej kakovostnejši.

Michael Thomas EuroBasket Zreče trening Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ste vedeli, kam prihajate? Za vas je moralo biti v Sloveniji vse zelo majhno?
Nikdar se ne odločim za korak, preden ne raziščem vsega. Lahko rečem, da sem analitična oseba. Nikoli se ne spustim v nekaj, ne da bi vsaj malo raziskoval. Pozanimal sem se o državi. Sedem igralcev iz Slovenije je igralo v ligi NBA oziroma še vedno igra. To je nekaj neverjetnega za nacijo z dvema milijonoma prebivalcev. Kjer sem odraščal, če upoštevam še predmestja, je bilo 2,3 milijona prebivalcev. Če bi imeli mi sedem igralcev v ligi NBA, bi bilo to neverjetno. To je dovolj zgovoren podatek, ki pove, kako je košarka pomembna pri vas. Očitno morajo biti trenerji pri mlajših selekcijah zelo dobri. Tudi oni si zaslužijo velike pohvale za te uspehe. Vedel sem kar nekaj reči.

Kje ste odraščali?
Odraščal sem v Daytonu v Ohiu, obiskoval sem univerzo Dayton. Ostal sem doma. Sem mamin sinko. Nisem mogel iti predaleč (smeh).

Kakšni karakterje imajo slovenski košarkarji?
Ne vem, kako bi se izrazil. Slovenska reprezentanca je ena od ekip, v kateri se igralci najbolje razumejo. Čutiš, da radi igrajo skupaj, da uživajo v tekmovanju na treningih, da so ponosni, ker se borijo za svojo državo. Vse to se je na primer videlo na tekmi s Španijo; na njihovih obrazih, kako ponosni so bili, da so predstavljali svojo državo. Videli ste lahko njihovo veselje ob zmagi v katero so mnogi niso verjeli. Mi smo, a drugi verjetno niso. Enkraten občutek. Že zame, ki nisem od tukaj, je bilo nekaj posebnega.

Ali se kaj šalijo na vaš račun?
(smeh) Oh, prosim! Vsak dan! Najbolj se šalijo na moj račun, ker ne znam izgovoriti vseh črk in potem naglašujem besede in imena napačno. Ameriški naglas mi to onemogoča (smeh). Poznam vse igralce, vendar jih polovico ne morem pravilno izgovoriti. Vseskozi me poskušajo izobraževati, hkrati pa se norčujejo iz mene (smeh).

Michael Thomas EuroBasket Zreče trening Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Boste novo znanje uporabili tudi v ligi NBA?
Zagotovo. Tukaj sem, da se izpopolnim, da dobim novo znanje in izkušnje. Vse bom odnesel nazaj v ligo NBA. Odprt sem za različne scenarije in se rad učim. Nisem dovolj pameten, da se ne bi učil. Ne bi bilo pametno, da ne bi to znanje, ki sem si ga pridobil, odnesel nazaj čez lužo.

Boste koga iz reprezentance priporočili v ligi NBA?
Naša ekipa ima že 15 igralcev, kar je limit v ligi NBA. Vendar moram reči, da je Jaka Blažič, ki ima lepo priložnost. Moral bo še izpopolniti tehniko vodenja žoge in se naučiti igrati tudi kot organizator igre. Če bo to naredil, ne vidim razloga, zakaj ne bi nekoč igral v ligi NBA. Je kar nekaj fantov, ki so sposobni zaslužiti denar tudi čez lužo. Vsekakor.

Kaj pa denimo Gašper Vidmar?
Gašper je ekstremno dober atlet, pameten in fizično izjemen, kar zelo ustreza igri v NBA. A ne vem, če si sploh želi zaigrati v njej. Pravi mi, da uživa v Turčiji. Če je dovolj nadarjen za ligo NBA? Nedvomno. Vendar je prihod včasih odvisen tudi od igralcev.

Ni morda prenizek za NBA?
Je. Vendar ni več toliko košarkarjev, ki bi bili večji od sedem čevljev (213,5 cm, op. p.). Večina teh je okornih in niso izjemni igralci. Ne skrbi me, da bi bil premajhen, saj je tako dober v fizičnem in atletskem pogledu. S tem veliko nadoknadi.

Ali se boste vrnili v slovensko reprezentanco tudi v prihodnjih letih?
Toliko uživam v delu s to reprezentanco, da če me bodo hoteli, se bom vsako leto vrnil. Uživam v družbi teh ljudi. Upam, da se zavedate, kako Košarkarska zveza Slovenije dobro dela. Od vrha do dna. Nisem ravno blizu ameriški izbrani vrsti, a vem, da vsekakor ni tako odprta kot ta. Vsi, ki so tu povezani s košarko, so izjemni ljudje. Radi bi videli, da se košarka v Sloveniji razvija in da ji gre dobro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.