Šport
261 ogledov

Kaja Juvan v Sevilli kot tretja najboljša Slovenka v zgodovini

Kaja Juvan Epa
Druga najvišje rangirana slovenska tenisačica na lestvici WTA Kaja Juvan bo v okviru pokala BKJ v Sevilli poskušala še izboljšati svojo statistiko na dvobojih v reprezentančnih barvah.

Kaja Juvan je tretja najuspešnejša slovenska teniška igralka z vsaj desetimi dvoboji za reprezentanco. Njen odstotek zmag in porazov je 65,4 (17-9). Pred njo sta le Barbara Mulej s 70,3-odstotno učinkovitostjo (19-8) in Maja Matevžič s 66,6 (10-5).

Dvaindvajsetletna Ljubljančanka bo naslednji teden eno glavnih orožij Slovenije na zaključnem turnirju najboljših dvanajstih reprezentanc na svetu. V Sevilli jo v torek čaka izbrana vrste Avstralije, ki je lani v finalu pokala Billie Jean King izgubila proti Švici, ter v petek Kazahstan s četrto igralko sveta, Jeleno Ribakino.

Kaja Juvan je danes odpotovala v Sevillo z izjemno statistiko v pokalu BJK. V zadnjih treh sezonah je od štirinajstih dvobojev za Slovenijo izgubila zgolj dva; enega 2021 v dvojicah proti Srbiji in letos aprila v Kopru proti Romuniji. Slednji ni bil usoden, saj je naslednji dan premagala Jaqueline Adino Cristian in v odločilni partiji parov s Tamaro Zidanšek poskrbela za zgodovinski preobrat in zmago Slovenije 3:2.

Za njo je najtežja sezona v karieri. Po smrti očeta lani decembra si je vzela tekmovalni premor in igrala manj turnirjev kot običajno. Največja uspeha je dosegla na dveh največjih turnirjih; v Wimbledonu se je iz kvalifikacij prebila do drugega kroga, na US Opnu pa je po petih zaporednih zmagah klonila šele v tretjem krogu glavnega turnirja proti prvi igralki sveta in dobri prijateljici, Poljakinji Igi Swiatek.

Kaja Juvan | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav pravi, da trenutno ni tako dobro pripravljena kot na primer lani ob tem času v Velenju, ko je med posameznicami premagala obe najboljši Kitajki, tedaj 18. igralko na svetu Qinwen Zheng in 73. Xiju Wang, je prepričana, da ji bo reprezentančno druženje dalo zagon za priprave na novo sezono.

"Vedno se veselim tedna v reprezentanci. Oče mi je vedno govoril, da je v športu največji dosežek, če lahko braniš barve svoje države, zato vedno s ponosom in veliko želje igram za Slovenijo," je dejala Juvan pred odhodom v Španijo.

"Zdravstvene težave, zaradi katerih sem morala predati nekaj dvobojev v zadnjem obdobju, so za mano. Zdaj sem osredotočena zgolj na reprezentanco, v kateri se počutim zelo domače in ki mi vedno da ogromno energije. Fantastično je biti del te ekipe."

"Čeprav smo na papirju najnižjeuvrščena reprezentanca v Sevilli, mislim, da imamo prav zaradi vzdušja v ekipi lepe možnosti. Igranje na turnirjih za grand slam in nastop za reprezentanco sta dve povsem različni stvari. Ogromno je odličnih igralk, ki se v ekipah ne znajdejo. Hkrati smo bili tudi v prejšnjih dvobojih v podrejenem položaju, pa smo se na koncu veselili. Verjamem, da se bomo v Andaluziji dobro odrezali," je dodala Juvan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.