Šport
31 ogledov

Kajakaši v olimpijsko leto z mislijo na kolajno

Peter Kauzer Reuters
Tako kot za večino drugih športnikov so tudi za slovenske kajakaše in kanuiste glavni dogodek leta 2012 olimpijske igre v Londonu. Od njih v slovenskem taboru veliko pričakujejo, ne nazadnje je kajakaš Peter Kauzer že večkrat poudaril, da si želi olimpijski naslov, prav tako pa bodo v boju za visoka mesta tudi drugi slovenski čolni.

"Od olimpijskega leta pričakujemo veliko. Upam, da bomo tako kot v zadnjih letih tudi letos dosegali dobre rezultate. Seveda, upam na olimpijsko kolajno, ki bi lepo sovpadla z 20-letnico ponovne uvrstitve slaloma na divjih vodah v olimpijski program," je v uvodu okrogle mize Maxi klub v organizaciji Slovenske tiskovne agencije in Maximarketa povedal predsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc.

Med tistimi, ki so si že zagotovili olimpijski nastop, je slalomist na divjih vodah Peter Kauzer, ki se je prejšnji teden vnovič mudil na pripravah na progi v Londonu. "Vreme je bilo atipično za Anglijo, 20 stopinj Celzija. Proga je fantastična, divja, nimaš časa za počitek. Je zelo hitra in mi ustreza," je povedal Kauzer, ki je tako kot vsi drugi zadovoljen z zimskim delom priprav, v London pa se bo pred olimpijskim nastopom še nekajkrat vrnil.

Potniki na OI znani po izbirnih tekmah

Slovenija si je v slalomu zagotovila olimpijske kvote v vseh štirih disciplinah. V kanuju, kanuju dvosedu in v ženskem kajaku bodo potnike na OI 2012 odločile izbirne tekme oziroma majsko evropsko prvenstvo v Augsburgu. "Izbirne tekme bodo pokazale pravo sliko po dobrih zimskih pripravah. Cilji so jasni, želim si iti na OI. Upam, da bo vložen trud poplačan," pravi kajakašica Urša Kragelj, ki ima tekmici za olimpijski nastop v Evi Terčelj in Nini Mozetič.

Med dvojci sta najresnejša kandidata za odhod v London Luka Božič in Sašo Taljat, ki bosta na izbirnih tekmah imela glavna tekmeca v veteranih Dejanu Kralju in Simonu Hočevarju. "Želiva si, da si že teh tekmah zagotoviva mesto na OI, če ne bo šlo, pa na EP," je dejal Božič.

Pri kanuistih bo konkurenca za olimpijsko mesto prav tako huda. En izmed možnih kandidatov je Jure Lenarčič: "Pričakovanja so visoka, to so OI. Bo pa težko, ker so tekmeci v Sloveniji zelo hitri. Če bom na izbirnih tekmah dobro veslal, potem se bo trud poplačal tako, kot si jaz želim. Če pa ne, pa tudi ne bo konec sveta."

Kandidati tudi v sprintu

Na mirnih vodah oziroma sprintu ima Slovenija že eno olimpijsko potnico, kajakašico Špelo Ponomarenko. Na KZS si želijo še kakšno mesto, najresnejša kandidata za to pa sta Rok Kuk in Lovro Leban v kajakaškem dvojcu. "Spogledujeva se z OI, toda bo težko. Na evropskih olimpijskih kvalifikacijah morava za uresničitev tega zmagati," meni Kuk.

Kako se spoprijeti z olimpijskim nastopom, je danes bodočim olimpijcem pojasnil dobitnik slalomskega srebra iz Atlante 1996 Andraž Vehovar: "Mislim, da vsi, ki tukaj sedijo, vedo, kako se pride do olimpijske kolajne. Gotovo pa tam pretehta psihična priprava. Svetujem jim, naj uživajo, so sproščeni, saj bo to eden najlepših trenutkov v karieri. S tem pa bodo prišli tudi rezultati."

Spustaše čaka še mladinsko EP

Malce v senci olimpijskih disciplin so spustaši, ki pa predvsem prek Nejca Žnidarčiča računajo na nove vrhunske uvrstitve na največjih tekmovanjih. Spust pa bo ob slalomu tudi rdeča nit septembrskega dogajanja v Solkanu. Tam bodo med 31. avgustom in 9. septembrom izpeljali mladinsko EP v spustu in EP mladincev in mlajših članov v slalomu.

"Po dolgem času bo skupaj prvenstvo tako v spustu kot slalomu in prvič nam je uspelo organizirati, da bo to potekalo v dveh državah. Start spusta bo namreč v Sloveniji, cilj pa v Italiji. Ob tem pa bomo poskrbeli tudi za rekreativni vidik, tako da bo to pravi kajakaški praznik," pravi generalni sekretar KZS Jakob Marušič.

Na okrogli mizi so se sicer govorniki dotaknili tudi ekoloških in rekreativnih prireditev v sklopu akcije Voda za vedno, ki se bo začela že aprila, poudarili pa so tudi humanitarno dejavnost. Septembra bo na sporedu 24 ur veslanja, izkupiček tega bo namenjen za nakup kajakov za invalide.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.