Šport
16 ogledov

Kajakaši zlati, Megliču 10. mesto

Zlati kajakaši: Peter Kauzer, Jure Meglič in Simon Brus.
1/10
Žurnal24 main
Kajakaš Jure Meglič je v finalu EP naredil napako in končal na 10. mestu. A Slovenija vendarle ni ostala brez kolajne. V zadnji disciplini prvenstva, na ekipni tekmi kajakašev, so ti osvojili zlato kolajno.

Potem ko je že kazalo, da se bo slovenski tabor z 12. evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Seu d'Urgellu vrnil brez odličja, so Peter Kauzer, Jure Meglič in Simon Brus v ekipni tekmi kajakašev le poskrbeli za 16. slovensko odličje s prvenstev stare celine. Z usklajenim in hitrim nastopom so četrtič postali evropski prvaki. Slovenska trojka je za 38 stotink sekunde ugnala Poljsko, tretja pa je bila Francija s 64 stotinkami zaostanka.

"To je obliž na rane iz posamične tekme. Hoteli smo priti spet na vrh Evrope. Očitno je pri nas tradicija, da ko zamenjamo enega člana ekipe, zmagamo. Pa nočem zdaj reči, da je drugo leto spet treba nekoga zamenjati," je v šali dejal Kauzer. "Lepo smo veslali, sploh glede na to, da smo pred EP skupaj odpeljali le kake štiri vožnje. Zelo sem vesel, da nam je vsaj tu uspelo dobiti kolajno in da se ne bomo vračali praznih rok. Tako da je to res obliž na rano." Meglič, ki je skupaj s Kauzerjem ekipno zlato na EP osvojil že v letih 2006 in 2007, je poudaril, da vožnja ni bila brez napak, a jih je usklajenost le nagradila. "Nekaj napak je bilo, ampak smo se vseeno dobro ujeli, tako da je šlo do konca in na prvo mesto. Vesel sem, da smo po nekaj letih spet dobili evropski naslov. Zakon! Če že vse drugo ni šlo po načrtih, je pa tole toliko lepše. Super."

Pred tem je za edini nedeljski posamični finalni nastop poskrbel Jure Meglič. Branilec naslova evropskega podprvaka pa je v odločilni vožnji izpustil 13. vratca in končal na 10. mestu. Že v četrtfinalu je izpadel eden glavnih favoritov za zmago in branilec naslova Peter Kauzer, ki je bil 37., Simon Brus pa je bil 25. Zmagal je svetovni prvak, Italijan Daniele Molmenti, pred Špancem Samuelom Hernanzom in mladim Čehom Jirijem Prskavcem.

"Ko sem prišel v cilj, sem mislil, da bo čas malce boljši, saj bi bil s 96 sekundami (brez kazni je progo preveslal v 96,15 sekunde, op. a.) nekje na meji. Ko pa sem izvedel, da so mi dosodili 50 kazenskih sekund, je šlo vse po gobe. Boril sem se, itak pa vsi veslamo na vso moč. Razpletlo se je, kot se je. Kaj hočemo," je povedal Meglič. Po mnenju mnogih strokovnih in manj strokovnih opazovalcev so Megliču prestrogo dosodili izpust 13. vratc. Toda ta sodniški kriterij je bolj ali manj veljal skozi vse prvenstvo in tudi brez sporne "petdesetke" bi Jure ostal brez stopničk (pristal bi na četrtem mestu). "Saj je lepo tekmovati v finalih, ampak ko veš, da si dobro pripravljen, da gre forma navzgor in da lahko zmagaš, je škoda vsake zamujene priložnosti. Toda sezona se je šele začela, svetovno prvenstvo je šele septembra, tako da je še veliko treningov in tekem do vrhunca sezone v Bratislavi," je še povedal Meglič.

Še manj slovenskega uspeha je bilo v kanuju, kjer je Slovenija imela dva čolna v polfinalu. Toda tako Benjaminu Savšku kot Anžetu Berčiču se ni uspelo zavihteti med deseterico, ki se je merila za kolajne. Oba sta si privoščila nekaj napak na progi, tudi dotik, tako da je bilo hitro jasno, da od finala ne bo nič. Savšek je bil na koncu 13., Berčič pa 14. Že v kvalifikacijah je s 26. časom izpadel Jure Lenarčič. Zmagal je svetovni prvak, Francoz Tony Estanguet, pred Slovakom Alexandrom Slafkovskim in Francozom Denisom Gargaudom Chanutom. Med kanuistkami si je zlato priveslala Francozinja Caroline Loir, srebro in bron pa sta pobrali Nemki Mira Louen in Lena Stoecklin.

"Lahko rečem, da se mi ni izšlo. V zgornjem delu je bila vožnja dobra, v spodnjem pa me je začelo zmanjkovati, odneslo me je iz linije in se ni izteklo za finale. Po prvi napaki nekje na sredini proge, ko sem udaril vratca, sem skušal malo 'stisniti' do cilja, vendar je zadnji padec zelo zahteven, moraš se nanj dobro pripraviti in ga dobro odpeljati. Tam se tudi dobiva tekma, meni pa se ni izšlo, tako da sem tam izgubil finale," je dejal Savšek in dodal, da je z uvrstitvijo sicer kar zadovoljen, a mu je žal finala, saj meni, da tja tudi spada.

Ob 16.20 se bodo za kolajne udarili še kanuisti in kajakaši v ekipnih tekmah. Slovenija bo svoje predstavnike imela le med kajakaši (Meglič, Kauzer, Brus).

Žnidarčič zlat!

Slovenski kajakaš Nejc Žnidarčič je na prvem svetovnem prvenstvu spustašev v Augsburgu v disciplini sprint osvojil naslov svetovnega prvaka. Žnidarčič je dobro uvrstitev napovedal že s prvo vožnjo, ko je postavil rekord proge, nato pa v drugi in v finalu svojo premoč le še potrdil. "To je to. Slišalo se bo samozavestno, a danes sem bil najboljši in premagal bi jih še stokrat, če bi bilo potrebno," je po osvojitvi naslova prvaka dejal Žnidarčič, ki ga prihodnji konec tedna v Beogradu čaka še evropsko prvenstvo na mirnih vodah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.