Šport
24 ogledov

''Kako lahko 200 Rusov pretepe več tisoč Angležev?''

vladimir putin EPA
Euro 2016 so zaznamovali sramotni prizori navijaških izgredov in posredovanja policije. Oglasil se je ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je vprašal, kako je lahko peščica Rusov pretepla več tisoč angleških navijačev.

Ruski predsednik se je aktualnega dogajanja, povezanega s prizori navijaškega nasilja na Euru 2016, dotaknil med nastopom na Ekonomskem forumu v Sankt Peterburgu. V govoru, s katerim je požel kar nekaj muzanja med udeleženci, je obsodil nasilje nogometnih huliganov ter ga označil za sramotno, hkrati pa se je tudi vprašal, kako je mogoče, da je peščica ruskih navijačev obvladala in premagala številčnejše privržence angleške reprezentance.

"Spopadi med ruskimi in angleškimi navijači so sramota. Vendar pa jaz osebno res ne morem razumeti, kako je lahko le 200 naših navijačev preteplo nekaj tisoč Angležev," je dejal Putin med aplavzom in smehom iz publike.

''Odločitev Iaaf-a je krivična''

Ruski predsednik je odločitev Mednarodne atletske zveze (Iaaf), ki ni umaknila prepovedi tekmovanj za ruske atlete zaradi dopinškega škandala, označil za krivično. Putin je izrazil upanje, da bo Iaaf športnikom, atletom, ki se niso umazali z dopingom, ki ne uporabljajo prepovedanih snovi in so čisti, dovolil nastopanje in tekmovanje na mednarodnih tekmovanjih. To se v petek ni zgodilo, s čimer je ogrožen tudi nastop ruskih atletov na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

"Seveda je odločitev krivična. Pričakujem, da se bomo lahko pogovorili z našimi kolegi v Mednarodni protidopinški agenciji ter da se bo odzval Mednarodni olimpijski komite," je v pogovoru z novinarji dejal Putin. Iaaf sicer ni povsem zaprl vrat ruskim atletom, z dopingom neomadeževani športniki iz te države bi, če bi v to privolili, lahko na olimpijskih igrah nastopili kot posamezniki, torej pod zastavo mednarodnega olimpijskega gibanja, in ne kot predstavniki Rusije.

''Odgovornost mora biti individualna''

"Ves čas se zavzemam, da se v primeru dopinga ne bi posluževali kolektivnega kaznovanja vseh po vrsti. Tisti, ki niso bili vpleteni v kršitve, ne bi smeli trpeti, odgovornost bi morala biti individualna. Ogorčeni smo, ker se nas obsoja, ko smo soočeni s težavami z dopingom, čeprav delamo vse, da bi bili krivci kaznovani. Upam, da bomo vendarle našli rešitev, kar pa ne pomeni, da bomo zaradi težav z dopingom kakorkoli užaljeni in da se ne bomo borili proti dopingu v športu. Nasprotno, še okrepili bomo našo zavezo za boj proti dopingu," je dejal Putin, ki je v isti sapi najostreje zavrnil namigovanja in obtožbe, ki jih širijo zahodni mediji, o s strani ruske države sistematično organiziranem programu državnega dopinga v ruskem športu.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.