Šport
7627 ogledov

Kakšno razkritje! Toliko Đoković plačuje legendarnega Hrvata

Ivanišević Profimedia
Legendarni Goran Ivanišević je že vrsto let nepogrešljiv člen zmagovalne ekipe Novaka Đokovića.

Hrvaški mediji so razkrili doslej še neznane finančne podrobnosti sodelovanja med prvim igralcem sveta Novakom Đokovićem in njegovim trenerjem Goranom Ivaniševićem. Odmevna razkritja spletnega portala Nacional.hr se nanašajo na Ivaniševićevo sodno bitko z nekdanjo soprogo Tatjano Dragović in njuno hčerko Amber

Nekdanji hrvaški tenisač je namreč sprožil več postopkov, s katerimi si želi povrniti del premoženja, ki naj bi si ga nekdanja soproga prilastila z neupoštevanjem dogovorov in pogodb, obenem pa zahteva tudi vračilo fiktivnega posojila v višini 2,5 milijona evrov ter polovico stanovanja v Zagrebu, ki ga je nekdanja soproga podarila hčerki Amber.

Ivanišević | Avtor: Profimedia Profimedia
Ivanišević, hrvaška športna ikona in nekdanji zmagovalec Wimbledona (2001), že od leta 2019 piše zelo uspešno zgodbo kot glavni trener v ekipi prvega tenisača sveta Novaka Đokovića. Skupaj sta osvojila devet grand slamov v samo 15 poskusih, Đoković pa je prav pod budnim očesom hrvaškega 'bombarderja' naredil nekatere ključne premike v svoji igri. Ivanišević, ki velja za enega najboljših serverjev vseh časov, je v veliki meri zaslužen za izboljšave Đokovićevega začetnega udarca in igre na mreži, dveh prvin igre, kjer je imel 36-letni Srb največ rezerve.

Nekdanji hrvaški tenisač sicer ni edini igralec, ki se je po koncu kariere proslavil v trenerski vlogi. Đoković je v preteklosti zmagoval že pod taktirko Borisa Beckerja, Rafael Nadal zelo uspešno sodeluje s Carlosom Moyo, Andy Murray pa je največje uspehe v karieri dosegal pod vodstvom Ivana Lendla.

Ivanišević je za svoj doprinos k Đokovićevim uspehom tudi bogato poplačan. Kot navaja Nacional, njegova plača znaša od 350.000 do 500.000 evrov na sezono oziroma nekje od 6000 do 10.000 evrov na teden!

Za Đokovića so ti zneski mačji kašelj, saj je v letu 2023 samo s turnirskimi nagradami zaslužil že slabih 11 milijonov dolarjev. Če temu prištejemo še vse prihodke od trženja javne podobe in sodelovanja s pokrovitelji, denar res ni nobena ovira.

Ivanišević | Avtor: Profimedia Profimedia

Ivanišević je nekdanji drugi igralec sveta in eden najslavnejših hrvaških športnikov. V karieri je osvojil 22 naslovov, med katerimi sta dva turnirja serije Super 9 in Wimbledon, kjer je leta 2001 po maratonskih petih nizih senzacionalno premagal Pata Rafterja, potem ko se je v glavni žreb uvrstil s povabilom organizatorja. S turnirskimi nagradami je v času kariere zaslužil slabih 20 milijonov dolarjev, po neuradnih navedbah pa naj bi bil danes 'težak' približno pet milijonov evrov.

Kar zadeva njegovo tožbo zoper ženo in hčerko, je 52-letnik dejal: "Takole je... takoj ko sem si drznil zahtevati denar, ki sem ga zaslužil pred in med zakonom in ki si ga je T.D. prisvojila mimo vseh zakonov in pogodb, sem bil takoj ožigosan kot družinski nasilnež. Zdaj samo še čakam tožbo, v kateri bo ugotovljeno, da je T.D. osvojila tudi Wimbledon in dve olimpijski medalji, pa mogoče še kakšen grand slam, vendar mora sodiše to še potrditi. Za vsa ostala vprašanja se prosim obrnite na mojega odvetnika."

Ivanišević | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.