Šport
15 ogledov

Kalvarija s pogodbami končana

smučarji skupinska SZS Boštjan Tacol
Ob robu predstavitve alpskih smučarskih reprezentanc so reprezentanti na Pokljuki končno podpisali tudi nove pogodbe. "Z veseljem lahko povem, da so pogodbe podpisane;" je bila zadovoljna vršilka dolžnosti direktorice SZS Barbara Kürner Čad.

Predstavitev alpskih smučarskih reprezentanc tik pred začetkom nove sezone v idiličnem okolju Pokljuke ni bila namenjena le fotografiranju smučarjev in smučark v novi opremi z novimi pokrovitelji na bundah in dresih. Reprezentanti so podpisali nove pogodbe, kar pomeni, da bodo lahko neobremenjeno vstopili v novo sezono.

"Z veseljem lahko povem, da so pogodbe podpisane. S to lepo predstavitvijo v novih barvah tudi zaključujemo to kalvarijo s pogodbami. Vsi, ki so se udeležili današnje predstavitve, so podpisali nove pogodbe. Tisti, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov niso prišli na Pokljuko, bodo pogodbe naknadno dobili v podpis. Zadeva je zaključena in upamo, da takih zapletov ne bo več," je bila po predstavitvi zadovoljna vršilka dolžnosti direktorice Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad.

"Upoštevani so bili kompromisni predlogi glede načina sofinanciranja, tako da so se zadeve prilagodile posameznim ekipam, ker se je pač ugotovilo, da so prevelike razlike med sestavo ekip, da bi lahko enotno določali prispevek, kar je sicer tudi najbolj zmotilo tekmovalce. Pa verjetno tudi neposlušanje, nekomuniciranje z zvezo na začetku sezone, tudi to, da se je odločalo na nekih organih in se jih ni prej vprašalo za mnenje. Vse to je bilo zelo moteče in so se potem postavili nasproti, zato je bilo težko zbližati stališča," je na kratko zaplete, ki so obremenjevali poletno pripravljalno obdobje, strnila Kürner Čadova.

Z novo sezono bo vodstvo zveze čim prej skušalo postaviti pravila za naprej. "Gre za to, kako definirati posamezne statuse ter morebitne prispevke, kako določiti ekipe, ali iti v neko A in B ekipo, kot je že bilo, in s tem ločiti ... Skratka to je vse odprto, ampak zdaj imamo dosti časa, da se to v miru pripravi in da se po koncu sezone tekmovalcem takoj predstavi, kakšni so pogoji za novo sezono, da naslednjo sezono začnejo že z novimi pogodbami in neobremenjeni s tem delom," je sklenila vršilka dolžnosti direktorice. Po mnenju Kürner Čadove "zdaj ni nobenih zadržkov več in upamo, da se jim bo v novi sezoni vse dobro izšlo in bodo dosegali dobre rezultate".

Med podpisniki nove pogodbe je bil tudi alpski smučar, specialist za hitri disciplini, Andrej Šporn, ki je dejavno v pogajanjih z zvezo zagovarjal odklonilno stališče reprezentantov do plačevanja prispevka za priprave: "Zadovoljen nisem, to je res. Treba pa je bilo najti nek kompromis, da gremo sploh v sezono. Participacija bo ostala, odvisno od ekipe. Kot sem slišal, bo v večini ekip stanje zelo blizu temu, kar so hoteli doseči že od začetka, vendar pa enostavno nimam več energije se pregovarjati in se ukvarjati s tem. Treba je imeti glavo skoncentrirano na samo smučanje, pogovarjanje z zvezo pa mi je vzelo veliko energije – še več, kot sem si sprva sploh predstavljal. Upam, da nam, tekmovalcem, takšnih stvari ne bo treba več početi."

Prvi mož smučarske stroke, predsednik strokovnega sveta alpskih smučarskih reprezentanc Vlado Makuc pa je v zvezi s tem pojasnil: "Zadeva je takšna, da bodo tekmovalci, ko bo začelo primanjkovati denarja za kakovostno izvedbo programa, znotraj posamezne ekipe prispevali za svoj program. Gre za malo drugačen način plačevanja. Po prvotni verziji naj bi šel denar v skupni proračun alpskih reprezentanc, zdaj pa bo njihov vložek šel neposredno v vsako ekipo, v kateri reprezentant nastopa."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.