Šport
3 ogledov

Kamenica je preteklost

Kasima Kamenico bo zamenjal Miro Požun. Žurnal24 main
Le en teden je minil, odkar je bilo v javnosti prvič omenjeno, da Rokometna zveza Slovenije (RZS) pripravlja zamenjavo na selektorskem mestu članske moške vrste.

Le en teden je minil, odkar je bilo v javnosti prvič omenjeno, da Rokometna zveza Slovenije (RZS) pripravlja zamenjavo na selektorskem mestu članske moške vrste. Vodstvo reprezentance se je na novico takrat odzvalo, da o tem ne ve ničesar in da stoji Kasimu Kamenici trdno ob strani.

 
 

Debeljak ne more voditi zveze, ker ne mara športa. To sem mu tudi povedal.

Zoran Janković

 
Pričakovan preobrat
A zgodilo se je tisto, kar smo pravzaprav tudi napovedali. Triinpetdesetletnega strokovnjaka je doletela usoda, skoraj na las podobna tisti, ki jo je nedolgo od tega doživel že pri Celju Pivovarni Laško . Razlika je le v načinu, medtem ko je končni rezultat navsezadnje isti Kamenice ni več. Novica je bila javnosti sporočena neposredno po napovedanem sestanku selektorja z Žigo Debeljakom , predsednikom zveze in upravnega odbora Mercatorja. Čeprav je vsem jasno, da je bila želja o zamenjavi selektorja povsem enostranska, je Debeljak že nekoliko tradicionalno skopo, brez vsakršne utemeljitve, sporočil, da sta se Kamenica in RZS sporazumno razšla.

Sporazumna razrešitev?
"Na sestanku mi je predsednik dejal, da moram odstopiti, ni pa navedel razlogov, zakaj. Prepričan sem, da so mojo zamenjavo pripravljali že dlje časa," pa je včerajšnji sestanek mirno in kratko komentiral Kamenica , medtem ko je besedo "sporazumno" opredelil le kot nekoliko drugačno formo, ki jo je predsedstvo zveze uporabilo. Za zamenjavo gotovo ni bilo pravega povoda, bolj je šlo za razkazovanje moči celjskega lobija in moči sponzorjev, kar je navsezadnje za Pop TV dejal tudi novi selektor Miro Požun .


Kamenica je na letošnjem SP v Nemčiji osvojil 10. mesto. Takrat večjih pripomb na uvrstitev oslabljene reprezentance ni bilo. To je bila sicer četrta najboljša uvrstitev na velikih tekmovanjih. © Saša Despot

 
Dvolično podobo so v celotni burleski kazali tudi najpomembnejši z Leskoškove, z generalnim sekretarjem Leopoldom Kalinom in direktorjem reprezentanc Stanetom Ostreličem na čelu, ki sta bila s celotno zadevo seznanjena, vendar je nista želela komentirati na javen in pošten način. Iz "varne sence" sta čakala, da selektorju grdo novico sporoči Žiga Debeljak.

Komentar
Odstavitev Kasima Kamenice ne bi bila sporna, če bi vodstvo RZS s predsednikom Žigo Debeljakom na čelu upoštevalo tri kriterije: strokovne temelje, način odstavitve in medijsko komuniciranje. Argument strokovnosti ne zdrži, ker je Kamenica izpolnil vse cilje, kar mu je na začetku leta potrdilo tudi predsedstvo. Kaj se je torej spremenilo, da so storili drugo napako odpoved službe vsega mesec dni pred začetkom EP, kar je večina rokometnih strokovnjakov ocenilo kot veliko napako. S tem smo prišli do drugega kriterija, načina odstavitve. Nekateri opozarjajo na revanšizem Pivovarne Laško v politično-ekonomskem okolju, ki pa naj bi se tokrat pokazal tudi v osebnem odnosu do Kamenice, pred kratkim odstavljenega s trenerskega mesta v klubu Celje Pivovarna Laško. In še tretji kriterij: slovenska reprezentanca ni zasebni klub, zato si slovenska športna javnost zasluži, da Debeljak jasno predstavi razloge za odstavitev trenerja. Namesto tega pa raje vabi novinarje v Mercator.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.