Šport
48 ogledov

Kanada ni dovolila presenečenja

finska sp v hokeju EPA
Hokejski reprezentanci Finske in Kanade sta finalistki svetovnega prvenstva elitne skupine v Moskvi.

V prvem polfinalu so Finci s 3:1 (0:1, 3:0, 0:0) premagali gostitelje Ruse. V večernem drugem polfinalu pa so branilci naslova Kanadčani s 4:3 (2:0, 1:3, 1:0) premagali Američane.

Finska ostaja edina neporažena reprezentanca na SP in bo v nedeljo dobila najmanj srebrne kolajne. Stranska škoda finskega pohoda po ruskem prvenstvu pa so domačini, ki so se morali danes posloviti od sanj, da bi svoje SP končali na vrhu. Dosegljiv bo samo bron, a bodo morali izbranci Olega Znaroka hitro pozabiti današnje veliko razočaranje.

Začetek tekme sicer ni kazal na to, da bodo Rusi po polfinalu zelo slabe volje. Povedli so že iz ene prvih akcij na tekmi, zadel je Sergej Širokov, Fince pa so stisnili pred njihov gol in jih deset minut niso spustili pred svoja vrata.

Vendar začetne premoči niso znali kronati še s kakšnim zadetkom, njihovi tekmeci pa so se počasi otresli pritiska. V prvi tretjini so sicer predvsem preživeli ruske nalete, potem pa so sami stopili na plin. Tudi zaradi zanesljivega vratarja Mikka Koskinena, ki do konca tekme ni več klonil (razmerje strelov je bilo sicer 29-16 za rusko stran).

Ob mladem Patriku Laineju, ki se je že uveljavil kot eden bodočih svetovnih zvezdnikov, je danes zablestel še en finski mladenič. Še ne 19-letni Sebastian Aho je najprej ob številčni prednosti spremenil natančno podajo Mikaela Granlunda v gol za izenačenje. Deset minut pozneje so se stvari za ruske obrnile na slabše, ko so Finci po lepi kombinaciji Jokinena in Laineja še drugič izigrali rusko obrambo.

Tik pred koncem tretjine pa je zvezdnik domačih Aleksander Ovečkin naredil prekršek in moral na kazensko klop, neusmiljeni Aho pa je potreboval le 16 sekund, da je plošček še enkrat poslal za hrbet Sergeja Bobrovskega.

V zadnjem delu so se Finci povsem posvetili obrambi, le še dvakrat streljali na vrata tekmecev, toda Rusi napadov niso znali spremeniti v gole. Potrebovali so vsaj dva za podaljšek, toda akcije so bile jalove, pomagal ni niti šesti igralec v polju namesto vratarja.

Branilci naslova po hudem boju premagali ZDA

Američani, ki na tem prvenstvu niso veljali za favorite za boj za medalje, so bili zelo blizu še enemu presenečenju. Potem ko so v četrtfinalu po kazenskih strelih premagali favorizirane Čehe, so danes severnoameriške sosede Kanadčane dodobra namučili, s kančkom sreče pa bi lahko tudi zmagali.

Zdaj jih v boju za medaljo čaka težko delo, saj bodo njihovi tekmeci razočarani domačini, ki bodo v malem finalu lovili vsaj tolažilno bronasto nagrado.

Po prvi tretjini ni prav nič kazalo, da bo tekma izjemno razburljiva. Tekmeca sta se na tem SP že pomerila, v predtekmovanju so prepričljivo slavili Kanadčani, toda današnja tekma ni potekala po tem receptu. Čeprav so imeli branilci naslova po 19 minutah na videz trdno vodstvo po golih Brendana Gallgherja in Brada Marchanda, slednji je po kombinaciji s Codyjem Cecijem lepo končal napad Kanade.

Toda Kanadčani so, morda tudi preveč zadovoljni po prvi tretjini, slabo krenili v drugi del, motivirani Američani so prevzeli pobudo in takoj znižali, zadetek Austona Matthewsa pa jim je dal krila.

David Warsofsky je tri minute pozneje meril tako močno, da se je plošček odbil nazaj v polje, šele sodniški ogled posnetka je potrdil, da je plošček bil v golu. A se ekipa ZDA ni zadovoljila z izenačenjem, šokirane Kanadčane so prizemljili še s tretjim golom, strelec je bil Tyler Motte.

Američani pa svojega naleta v tej tretjini niso izkoristili še za kakšen gol, ki bi jim pripel prav, ko so še pred odmorom njihovi tekmeci srečno izenačili, potem ko je poskakujoči plošček prišel do Dericka Brassarda, ta pa ga je potisnil v mrežo.

V zadnji tretjini je padel samo en gol. Kanadčani so spet prišli do vodstva, potem pa prevzeli vajeti igre v svoje roke. Američanom ni uspelo priti še do enega preobrata, čeprav so bili vseskozi nevarni, tako da so se morali nazadnje sprijazniti z minimalnim porazom.

SP v hokeju, polfinale:

Finska - Rusija 3:1 (0:1, 3:0, 0:0)
Kanada - ZDA 4:3 (2:0, 1:3, 1:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.