Šport
25 ogledov

Kanada ubranila naslov: tri krone pozdravile kraljico

Kanada
1/27
Reuters
Olimpijske igre v Sočiju se niso zaključile preveč spektakularno, saj je Kanada na precej enostranski finalni tekmi brez težav premagala Švedsko in ubranila naslov iz Vancouvra (3:0). Slovenija na koncu odlična sedma.

Kanada je na brezmadežnem hokejskem turnirju v Sočiju brez poraza ubranila svoj naslov izpred štirih let, ko je deveto zlato odličje osvojila pred domačim občinstvom, tokrat pa za deseto zvezdico ponovila podvig Sovjetske zveze iz leta 1988 in brez večjih težav ugnala Švedsko.

Carey Price je v golu Kanade, ki je dobila tri od zadnjih štirih olimpijskih turnirjev, ustavil vseh 24 strelov Švedov in po polfinalni tekmi še drugič zapored ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Bronaste kolajne so se z visoko zmago nad ZDA že v soboto veselili Finci (5:0).

Obe ekipi sta bili v prvi tretjini finalne tekme blizu vodstva. Švedsko vratnico je zatresel Patrice Bergeron, okvir gola pa so zatresle tudi "tri krone", a so se prvi zadetka veselili branilci naslova iz Vancouvra.

Deset minut pred koncem že vse odločeno

Le nekaj sekund po vratnici Bergerona je Jonathan Toews po podaji s strani Jeffa Carterja z neposredne bližine premagal za Slovenijo v četrtfinalu nepremagljivega Henrika Lundqvista in med nogami zadel za dragoceno vodstvo.

Tega je štiri minute pred koncem druge tretjine podvojil Sidney Crosby – prvi zvezdnik kanadskega moštva je izkoristil hudo napako švedske obrambe in kot blisk zadrsal proti Lundqvistu, ga lepo preigral in z bekendom premagal ob vratnici za velikih 2:0. Dvorana Bolšoj je bila na nogah.

Zmaga zgrajena na obrambi

Deset minut pred koncem tekme je po samostojni akciji pod prečko Švedov zadel še eden kapetanov Pittsburgha Chris Kunitz in odločil finale. Kanada je zlato na OI zunaj Severne Amerike osvojila prvič po 62 letih, prvič po Sarajevu 1984 pa je turnir osvojila nepremagana ekipa.

Praktično neprebojna obramba z vratarjem Pricom na čelu je blestela tudi na zadnji tekmi, čeprav je imela za "shutout" tudi nekaj sreče. Na šestih tekmah so javorjevi listi prejeli le tri zadetke, ZDA in Švedska pa jim v polfinalu in finalu nista zabili niti enega.

Ni šlo po scenariju

Švedski napad je sopihal brez Nicklas Bäckströma, ki je v zadnjem hipu presenetljivo izpadel iz ekipe, razlogi pa so očitno vse prej kot opravičljivi. Toews, Kunitz in Crosby, strelec zlatega finalnega gola proti ZDA v Vancouvru, so vsi zabili prve gole na turnirju, ko je bilo to najbolj pomembno.

Po tem, ko so končali 50-letno sušo v Salt Lake Cityju (2002), je njihov zlati niz prekinilo le sedmo mesto v Torinu (2006), kjer je zlato osvojila ravno Švedska. Pred zaključkom iger na stadionu Fišt je bila to zadnja končna odločitev na letošnjih igrah. Scenarij je sicer predvideval rusko slavje, a so domačini debakel doživeli že v četrtfinalu proti Finski, na idiličen in topel dan ob Črnem morju pa so morali ruski navijači sneti pokrivala pred Kanadčani, ki so se svetovnim prvakom maščevali za boleč poraz po kazenskih strelih v finalu leta 1994.

Olimpijske igre, hokejski turnir, finale:

Švedska : Kanada 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Toews (13), Crosby (36), Kunitz (50)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.