Šport
21 ogledov

Kanadčani pokazali svojo moč

Še nobena država na domačih zimskih olimpijskih igrah ni osvojila toliko zlatih Žurnal24 main
V torek se je z zmago ZDA nad Švico 3:1 začel hokejski olimpijski turnir. Še bolj prepričljivo so začeli Kanadčani, ki so navijače na noge dvignili z zmago nad Norveško 8:0. Rusi so zmagali z 8:2.
"Bilo je noro. Že ko se je začelo ogrevanje, je bila dvorana polna," je o vzdušju, kot ga na teh igrah še ni bilo, razlagal kapetan Kanade, Scott Niedermayer. "Atmosfera je bila res odlična in znali smo jo obrniti v svojo korist. V drugi tretjini smo se po začetni nervozi sprostili in začeli zabijati gole," je dodal Sidney Crosby. "Lepo je turnir začeti s prepričljivo zmago."

Reprezentanca ZDA je zmagala na uvodni tekmi moškega olimpijskega hokejskega turnirja v Vancouvru. Američani so v tekmi skupine A premagali Švico s 3:1. V razprodani dvorani Canada Hockey Place v Vancouvru se je ZDA predstavila z ekipo, sestavljeno iz igralcev lige NHL. Za zmagovalce so zadeli Bobby Ryan (19.), David Backes (26.) in Ryan Malone (32.). Častni gol za Švico, ki so ga gledalci bučno pozdravili, je dosegel Roman Wick (50.).

Kanadska hokejska reprezentanca, prvi favoriti za zlato na olimpijskem turnirju v Vancouvru, so turnir začeli z visoko zmago z 8:0 nad Norveško. Norvežani so se uspešno branili le v prvi tretjini. Kanada je v uvodnih 20 minutah razmerje v strelih na gol dobila s 14:4, a je norveški vratar Pal Grotnes uspešno čuval svoj gol. Strelski post je v 23. minuti prekinil Jarome Iginla, ki je ob igri z igralcem več dosegel gol z velike razdalje kakšnih desetih metrov. Le dve minuti kasneje je na 2:0 povišal Dany Heatley, ko pa je Mike Richards v 32. minuti zadel z igralcem manj na ledu, je bil zmagovalec znan. V zadnjem delu so se Kanadčani razigrali in navdušili občinstvo v razprodani dvorani. Zadeli so še Ryan Getzlaf, Heatley, Iginla, Corey Perry in Rick Nash.

Hokejski turnir se je začel tudi v skupini B, kjer sta igrali Rusija in Latvija. Po drugi tretjini je novi veliki rdeči stroj vodil 4:0, v zadnji pa dodal še štiri gole in zadnje torkovo srečanje v Vancouvru se je končalo z 8:2. V prid ruskim medvedom govori tudi statistika strelov na gol, saj so Rusi na nasprotnikova vrata streljali petinštiridesetkrat, baltski hokejisti pa le dvajsetkrat.

ZOI, Vancouver, hokejski turnir, 1. kolo:

Skupina A:

ZDA : Švica 3:1 (1:0,2:0,0:1)
Kanada : Norveška 8:0 (0:0,3:0,5:0)

Lestvica: 1. Kanada 3 točke, 2. ZDA 3, 3. Švica  0, 4. Norveška 0

Skupina B:

Rusija : Latvija 8:2 (3:0, 1:0, 4:2)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.