Šport
112 ogledov

Kanadčani so se dvakrat vrnili iz zaostanka in osvojili zlato

Kanada hokej Profimedia
Hokejska reprezentanca Kanade je svetovni prvak za leto 2023. V finalu svetovnega prvenstva elitne skupine na Finskem in v Latviji so Kanadčani v Tampereju premagali Nemčijo s 5:2 (1:1, 1:1, 3:0). Bron je pripadel Latviji.

Kanada je na prejšnjem SP osvojila srebro, letos je naredila korak naprej in skupno že 28. v zgodovini prišla do naslova prvakov. V zadnjem desetletju so sicer Kanadčani prvaki četrtič po letih 2015, 2016 in 2021.

Nemčija je s srebrom na SP osvojila prvo medaljo po letu 1953.

Kanada je v polfinalu v soboto s 4:2 premagala Latvijo. Nemčija je odločilno tekmo na tako velikem tekmovanju dosegla prvič po daljnem letu 1930, v polfinalu je Nemčija s 4:3 po podaljšku premagala ekipo ZDA.

Novi svetovni prvaki so v velikem finalu, ki je postregel z drugim precej presenetljivim tekmecem, ubrali taktiko iz polfinala. Tudi takrat so bili borbeni Latvijci dve tretjini blizu in tudi vodili, nazadnje pa so morali priznati premoč predstavnikom Severne Amerike.

Vlogo Latvijcev so danes prevzeli Nemci. Nemška zasedba, ena najprijetnejših presenečenj SP, se je v prvi in drugi tretjini povsem enakovredno kosala s favoriti za zmago. Nemci so bili tisti, ki so narekovali ritem in dobro izkoriščali svoje priložnosti ter silili Kanadčane, da so jih lovili.

A nemško veselje obakrat ni trajalo prav dolgo. Po prvem golu Johna Peterke v prvi tretjini je Kanada prek Samuela Blaisa odgovorila čez tri minute, v drugi tretjini pa je nemško vodstvo in gol Daniela Fischbucha izničil Lawson Crouse po štirih.

Kanada hokej | Avtor: Epa Epa

V zadnji tretjini je bila zgodba povsem drugačna. Razmerje strelov na koncu niti ni bilo tako izrazito na strani prvakov (28-23), toda Kanada je bila nevarna praktično vsakič, ko je prišla pred vrata Matthiasa Niederbergerja.

Najprej je za prvo vodstvo Kanade poskrbel Blais, potem pa je hiter protinapad z zadetkom kronal še Tyler Toffoli. V predvidljivi končnici brez vratarja Nemčije pa je nato Kanada dosegla še peti gol in slabi dve minuti pred koncem dokončno razblinila vse dvome o razpletu.

Nemčija hokej | Avtor: Epa Epa

V malem finalu je popoldne do zgodovinskega uspeha prišla Latvija. Baltska država se je sploh prvič doslej uvrstila v polfinale, po porazu s Kanado je imela danes priložnost za prvo medaljo in jo tudi izkoristila. Latvijci so po podaljšku s 4:3 premagali ZDA.

Latvija je bolje začela in povedla ob prvi številčni prednosti, a so jo Američani tudi hitro ujeli. Baltska ekipa je nato v prvem delu dosegla še en zadetek za vodstvo, ob koncu prvega dela pa so bili Američani tisti, ki so izkoristili "power-play".

Po drugi tretjini brez zadetkov so se do pomembne prednosti v začetku zadnje z zadetkom Matta Coronata prvič na tekmi prebili ameriški hokejisti. A Latvija ni popuščala, v zadnjem delu je stopnjevala pritisk, imela več strelov na gol, enega pa je izkoristil Kristians Rubins in z močnim strelom od daleč presenetil vratarja Caseyja Desmitha za izenačenje na 3:3 pet minut pred koncem.

V zadnjih minutah sta imeli ekipi po eno lepo priložnost, Američani so zadeli okvir vrat, pri Latvijcih, ki jih je spodbujalo na tisoče rojakov v polni dvorani v Tampereju, prav v zadnjih sekundah Rodrigo Abols, a je bil ameriški vratar na mestu.

Ni pa mogel preprečiti zmagovitega latvijskega zadetka, ki ga je že po 82 sekundah dodatnega dela dosegel novi latvijski junak Rubins, s tem pa poskrbel za velikansko rajanje v Tampereju in Latviji.

Latvija hokej | Avtor: Epa Epa

Oo koncu svetovnega prvenstva v hokeju elitne skupine na Finskem in v Latviji so izbrali najboljše posameznike in idealno postavo. Za najkoristnejšega igralca (MVP) tekmovanja so izbrali latvijskega vratarja Artursa Šilovsa.

Šilovs je šele peti vratar s takšno nagrado od njene uvedbe leta 1999. Pred njim so jo dobili Nemec Dennis Endras (2010), Šved Viktor Fasth (2011) ter Finca Pekka Rinne (2014) in Juho Olkinuora (2022).

Nagrado vodstva tekmovanja za najboljšega branilca je dobil član zlate kanadske ekipe MacKenzie Weegar, za napadalca pa član srebrne nemške ekipe John Peterka.

V idealni postavi pa so poleg Šilovsa, Weegarja in Peterke še nemški branilec Moritz Seider ter napadalca, Američan Rocco Grimaldi in Čeh Dominik Kubalik. Grimaldi je bil najučinkovitejši igralec SP s 14 točkami, po 12 sta jih zbrala Kubalik in Peterka.

Na letošnjem SP je nastopala tudi Slovenija, a je po zadnjem mestu v predtekmovalni skupini v Latviji izpadla v nižji rang tekmovanja. Novo uvrstitev med elito bodo Slovenci lovili na SP divizije I (skupina A), ki ga bo konec aprila in v začetku maja 2024 gostil Bolzano.

Kanada hokej | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.