Šport
114 ogledov

Kanadski hokej rešuje načeto javno podobo

Epa
Kanadski hokej se nadeja lepših časov pod taktirko nove predsednice.

Kanadska hokejska zveza je prvič v zgodovini na vodilni položaj postavila predsednico. To je postala Katherine Henderson. Ta bo zvezo vodila po aferah, ki so lani pretresle prvi šport v Kanadi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Henderson na hokejsko zvezo prihaja po sedmih letih vodenja kanadske zveze v curlingu. Tam je vpeljala pomembne družbene reforme, od 4. septembra naprej pa bo delo nadaljevala na hokejski zvezi.

Katherine Henderson | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
"Prihodnost hokeja nima meja," je dejala Henderson v izjavi, v kateri je dodala, da bo delala za to, da zagotovi vsem Kanadčanom osebno hokejsko izkušnjo, ki bo prava zanje.

Na mednarodni ravni jo hvalijo zaradi zavezanosti k enakosti in vključenosti, potem ko je v curlingu dosegla enakost plačil za moške in ženske, privabila še več Kanadčanov v šport in dvignila finančno plat zveze.

V vodstvu hokejske zveze pravijo, da so prepričani, da bodo z njo na čelu naredili potrebne korake za to, da bo hokej varen in vključujoč šport in da bo zveza pridobila z njenimi vodstvenimi sposobnostmi.

Težave za kanadsko hokejsko zvezo so se začele maja 2022, ko so na dan prišle obtožbe o tem, da je osem igralcev iz mladinske ekipe leta 2018 skupinsko spolno napadlo mlado žensko.

Zveza je domnevno želela prikriti incident in se dogovorila za večmilijonsko izplačilo žrtvi. To je zveza poravnala iz skrivnega fonda, iz katerega naj bi sicer deloma plačali premije mladim kanadskim hokejistom.

Toda odziv na to je bil silovit, med drugim so se odzvali sponzorji in vlada. Oktobra je zveza oznanila odstope predsednika Scotta Smitha in celotnega izvršnega odbora.

Proizvajalca športne opreme Nike in Bauer ter veriga restavracij Tim Hortons so prenehali podpirati moški program na hokejski zvezi. Od takrat je zveza šla na pot reform in se zavezala, da izkorenini zlorabe in vključi priporočila neodvisne revizije.

Zvezna vlada je aprila znova začela financirati zvezo, Bauer Hockey, veliki sponzor zveze, pa je dejal, da bo po imenovanju Katherine Henderson prav tako nadaljeval sodelovanje z zvezo.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.