Šport
28 ogledov

Kar 29 let mlajši od Katančevih

Šesterica Kekovih izbrancev za SP 2010 je mlajša od 25 let. (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Slovenska izbrana vrsta, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu (SP) v Južnoafriški republiki (JAR), ima precej manj izkušenj, kot tista izpred osmih let.
Slovenija gre na SP 2010 v Južno Afriko z dobro popotnico. V petek je na prijateljskem srečanju s 3:1 premagala Novo Zelandijo.

Tokrat šesterica pod 25
Skupno so bili varovanci Srečka Katanca 29 let starejši, kot so tisti, ki jih bo na SP vodil Matjaž Kek. "Ta reprezentanca je zame še vedno v fazi gradnje," zatrjuje aktualni vodja strokovnega štaba.

V trenutni zasedbi je šest nogometašev mlajših od 25 let, medtem ko so bili na Japonskem in v Južni Koreji leta 2002 taki le trije. Najmlajši je bil Goran Sankovič z 22 leti, 24 pomladi pa sta štela Muamer Vugdalič in Nastja Čeh.

Slovenija sicer tudi tokrat med 23 izbranci nima nobenega najstnika. Up Interja Rene Krhin je 20 let dopolnil konec maja.

Angleži najsterejši na SP
Favorit in nosilec skupine C na SP Anglija ima najstarejšo zasedbo na turnirju. Pravzaprav je to najstarejša angleška reprezentanca na mundialih vseh časov. Prav tako so Angleži zelo izkušeni, kar se tiče nastopov za izbrano vrsto. Izbranci selektorja Fabia Capella so namreč skupno za reprezentanco odigrali že 898 tekem, kar v povprečju znese dobrih 39 nastopov na igralca.

Starost v skupini C:
Slovenija: 615 let (skupna), 26,7 (povrečna)
Anglija: 659, 28,6
Alžirija: 600, 26,1
ZDA: 618, 26,9

Za primerjavo: Slovenci so skupno odigrali 502 reprezentančni srečanji ali slabih 22 nastopov na igralca.

"Turnir sedmih tekem"
Capella spoštljiva starost Angležev ne moti. "To ne igra posebne vloge. Svetovno prvenstvo je turnir sedmih tekem, zato utrujenost ni faktor," pravi italijanski trenerski mag. Morda se zgleduje po svoji domovini, ki je leta 2006 naslov svetovnega prvaka v Nemčiji osvojila z v povprečju 29 let starimi nogometaši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.