Šport
105 ogledov

Karničar na nov epski podvig

davo karničar Youtube
Davo Karničar je prvi človek, ki je smučal z Mount Everesta, nato je smučal z vrha še enega himalajskega osemtisočaka Anapurne. Julija namerava uresničiti še en še drznejši projekt. Želi postati prvi Zemljan, ki je smučal z zloglasnega osemtisočaka K2.

Vrhunski alpinist Davo Karničar, ki se ga drži tudi sloves najbolj ekstremnega alpskega smučarja, se bo proti najvišjemu gorovju Himalaji podal junija, enega najbolj ekstremnih smučarskih podvigov v zgodovini alpinizma in smučanja pa bo skušal opraviti julija.

Štiriinpetdesetletni Jezerjan bo skušal smučati neprekinjeno z vrha druge najvišje gora na Zemlji, ki se pne 8611 metrov visoko nad gladino morja. Neprekinjeno smučanje pomeni, da bo Karničar smučal brez snemanja smuči in brez spuščanja ob vrvi.

"Letalske karte so rezervirane, vizumi so potrjeni, odhod z ljubljanskega letališča je načrtovan 14. junija," je danes za STA potrdil 54-letni slovenski alpinist.

S Karničarjem se bo v Himalajo odpravila majhna odprava. Poleg Karničarja še alpinist Boris Repnik, ki bo s Karničarjem na odpravo odpotoval sredi junija, zdravnik Nejc Kurinčič in novinar David Stropnik pa se jima bosta pridružila julija. V odpravi bodo še štirje alpinisti iz Pakistana, trije od teh imajo že izkušnje s plezanjem na K2, himalajskega očaka, ki leži v Kašmirju na meji med Pakistanom in Kitajsko, in se ga drži sloves neosvojljivega in smrtonosnega.

Na K2, kot edinega od osemtisočakov, še nihče ni opravil zimskega vzpona. Karničar namerava s smučmi premagati tudi zloglasno "ozko grlo" Bottleneck, skoraj vertikalni prehod na višini 8350 metrov.

Na Elanovih smučeh

Karničar, ki je presmučal tudi vrhove vseh sedmih celin, bo podvig opravil s smučmi begunjskega Elana. Projekta SKI K2 se bo lotil z novimi revolucionarnimi zložljivimi turnimi smučmi, ki so jih v sodelovanju s Slovensko vojsko razvili v begunjskem podjetju Elan, prav za ta namen. Lani poleti je s takšnimi smučmi že smučal z nekaj pettisočakov v Peruju.

Pomemben del priprav Dava Karničarja na njegov vzpon in smučanje s K2 so tudi priprave na ekstremno višino, na kateri telo in misli delujejo povsem drugače. Ker pri nas ni primerno visokih hribov, je del priprav opravil na Elbrusu.

"Neodločnost, družino, skrbi, vse to moraš pustiti doma, če želiš, da ti uspe. Če greš v gore poskušat naredit, potem tvegaš, če greš pa v gore pripravljen in rečeš naredit grem, potem je tveganje veliko manjše," je filozofija, ki se jo bo v misiji na robu mogoče, držal Karničar.

Na K2 so se do zdaj povzpeli trije Slovenci, Zvonko Požgaj in Viki Grošelj v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, zamejski Slovenec Roman Benet pa skupaj z ženo Nives Meroi leta 2006. Požgaj, ki je zaradi ozeblin ostal brez prvih členkov na vseh desetih prstih na roki, in Grošelj sta bila člana slovenske odprave iz leta 1993, v kateri je zaradi višinske bolezni življenje izgubil alpinist Boštjan Kekec, Davo Karničar, prav tako član odprave, pa je bil zaradi tragične smrti alpinističnega kolega in nenadnega vremenskega preobrata, ki mu je odpihnil smuči, na višini 7800 metrov prisiljen obrniti proti baznemu taboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.