Šport
35 ogledov

Kata v 3. krog, konec bosanske pravljice

Berdych Džumhur Džuhmur Melbourne grand slam OP Avstralije navijač tribuna sedež EPA
Katarina Srebotnik je v Melbournu v ženskih dvojicah napredovala v tretji krog. Serena Williams naprej z dvakrat po 6:3, Tomáš Berdych končal pravljico Damirja Džumhurja. Li Na se je za las ognila izpadu. Naprej tudi Novak Đoković.

Skupaj s Čehinjo Kveto Peschke je Katarina Srebotnik kot četrta nosilka turnirja za grand slam v drugem krogu premagala nepostavljeni Poljakinji Katarzyino Pito in Alicjo Rosolsko s 7:6 (2) in 6:4.

Srebotnikova in Peschkejeva bosta v tretjem krogu igrali s Hao-Ching Chan iz Tajvana in Američanko Liezel Huber, ki sta 13. nosilki.

Serena, Li in Ferrer naprej

Med posamezniki sta v tretjem krogu napredovala Američanka Serena Williams, prva nosilka, in Španec David Ferrer, tretji nosilec. Williamsova je s 6:3 in 6:3 premagala Slovakinjo Danielo Hantuchovo, Ferrer pa Francoza Jérémyja Chardyja s 6:2, 7:6 (5) in 6:2.

Tomáš Berdych, ki se mu ob ugodnem žrebu obeta odprta pot do polfinala, je v Hisense Areni končal pravljico sarajevskega igralca Damirja Džumhurja in njegove glasne navijače utišal s prepričljivih 6:4, 6:2 in 6:2. Zdaj ga čaka Južnoafričan Kevin Anderson, proti kateremu na devetih medsebojnih obračunih še ni izgubil.

Tekmo za tekmo

"Nisem videl žreba. Grem tekmo za tekmo," je po zmagi nad Džumhurjem dejal češki matador. "Slišal pa sem, da bi lahko igral z zmagovalcem tekme med Andersonom in Rogerjem Vasselinom. To je vse, kar vem o prihodnosti."

In ta bi lahko bila še kako svetla, če se bo postavni desničar uvrstil še v svoj četrti zaporedni četrtfinale v Melbourne Parku, kjer bi moral lopar najverjetneje prekrižati s španskim tretjim nosilcem Ferrerjem.

Džumhur si je prvi nastop na turnirju za grand slam priboril z odlično igro v kvalifikacijah, na svetovni jakostni lestvici ATP pa je pred turnirjem zasedal skromno 188. mesto.

Pohvale Đokovića za motiv in dušo

"Džumhur je brez vsakršnega dvoma velik borec, a so bile danes na mojo srečo odločilne izkušnje," je bil zadovoljen Berdych. Džumhur je na novo spisal zgodovino bosansko-hercegovskega tenisa ter je bil zaslužen za nekaj neprespanih noči svojih rojakov v domovini. Za nekaj trenutkov pa je nogomet, v katerem so se nogometaši BiH uvrstili na svetovno prvenstvo v Braziliji, zamenjal tenis.

Đoković Djoković OP Avstralije Melbourne grand slam tretji krog | Avtor: EPA EPA
Tenisač, s tribun so ga ves čas spodbujali pripadniki tamkajšnjih izseljencev iz te nekdanje jugoslovanske republike, je bil s svojimi predstavami zadovoljen, še najbolj pa je bil vesel pohvale srbskega asa Novaka Đokovića:

"Po dvoboju sem govoril z Novakom, ki mi je čestital in povedal, da bom zanesljivo še igral takšne dvoboje. Novak je eden najboljših igralcev na svetu in v zgodovini tenisa, njegova spodbuda pa mi zelo veliko pomeni. Zelo je lepo, ko te ogovori takšen igralec in te za nameček še pohvali, to mi zelo veliko pomeni."

5 cm od izpada

Četrto nosilko Kitajko Li Na so le centimetri ločili od zgodnjega slovesa, a je uspela rešiti žogico za zmago Berdychove rojakinje Lucie Šafářove in na koncu slavila s z 1:6, 7:6(2) in 6:3. Finalistka iz leta 2011 je bila na robu izpada, ko ji je Čehinja zabila bekhend za zmago v drugem nizu, a je bila žogica po "challengu" res za las izven igrišča.

Lijeva se je zbrala in v podaljšani igri nato slavila s 7:2, na koncu pa brez težav prišla med najboljših 16.

"Mislim, da je pet centimetrov rešilo moj turnir. Če bi zadela, bi bila cela moja ekipa na poti proti letališču," je po tekmi, kjer so temperature spet zlahka prešle 40 stopinj Celzija, priznala Kitajka. V osmino finala se je zanesljivo uvrstil tudi Đoković, njegova rojakinja Ana Ivanović je izločila največjo domačo adutinjo Sam Stosur.

Serena že zgodovinsko

Hantuchová ni niti enkrat ogrozila Williamsove, ki je v dvoboju tretjega kroga Slovakinjo ugnala brez izgubljenega niza s 6:3 6:3. Ameriška rekorderka je vpisala že 61. zmago na igriščih Melbourne Park ter v zgodovinskih knjigah turnirja prehitela slovito Margaret Court. Williamsova, ki je vpisala že 17 naslovov na turnirjih velike četverice, je tako na dobri poti do svoje že šeste lovorike na turnirju za grand slam v Melbournu, prve po letu 2010. Za preboj v četrtino finala bo Williamsova zaigrala s Srbkinjo Ivanovićevo, ki je v obračunu dneva ugnala avstralsko favoritinjo Stosurjevo.

Prav tako je, brez izgubljenega niza, v naslednji krog napredoval štirikratni zmagovalec tega turnirja Đoković, ki je uzbekistanskega tekmeca Denisa Istomina odpravil s 6:3, 6:3, 7:5. Trikratni branilec krone bo v osmini finala prekrižal lopar z Italijanom Fabiom Fogninijem.

OP Avstralije, grand slam (21,64 milijona evrov), 3. krog, rezultati:

Moški

Tomáš Berdych (Češ/7) : Damir Džumhur (BiH) 6:4, 6:2, 6:2;
Florian Mayer (Nem) : Jerzy Janowicz (Pol/20) 7:5, 6:2, 6:2;
David Ferrer (Špa/3) : Jérémy Chardy (Fra/29) 6:2, 7:6 (5), 6:2;
Kevin Anderson (JAR/19) : Édouard Roger-Vasselin (Fra) 3:6, 4:6, 6:3, 7:6 (5), 7:5;
Stanislas Wawrinka (Švi/8) : Vašek Pospišil (Kan/28) predaja;
Tommy Robredo (Špa/17) : Richard Gasquet (Fra/9) 2:6, 7:5, 6:4, 7:6 (6);
Fabio Fognini (Ita/15) : Sam Querrey (ZDA) 7:5, 6:4, 6:4;
Novak Đoković (Srb/2) : Denis Istomin (Uzb) 6:3, 6:3, 7:5;

Ženske

Serena Williams (ZDA/1) : Daniela Hantuchová (Slk/31) 6:3, 6:3;
Casey Dellacqua (Avs) : Zheng Jie (Kit) 6:2, 6:4;
Eugeie Bouchard (Kan/30) : Lauren Davis (ZDA) 6:2, 6:2;
Li Na (Kit/4) : Lucie Šafářová (Češ/26) 1:6, 7:6 (2), 6:3;
Jekaterina Makarova (Rus/22) : Monica Niculescu (Rom) 6:4, 6:4;
Angelique Kerber (Nem/9) : Alison Riske (ZDA) 6:3, 6:4;
Flavia Pennetta (Ita/28) : Mona Barthel (Nem) 6:1, 7:5;
Ana Ivanović (Srb/14) : Samantha Stosur (Avs/17) 6:7 (8), 6:4, 6:2;

2. krog:

Ženske dvojice

Kveta Peschke/Katarina Srebotnik (Češ/Slo/4) : Katarzyina Piter/Alicja Rosolska (Pol) 7:6 (2), 6:4.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.