Šport
8 ogledov

Kata zmlela še olimpijsko zmagovalko

Katarina Srebotnik je izpadla med posameznicami, a napredovala med dvojicami. © Žurnal24 main
Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik je v četrtfinalu WTA-turnirja v Tokiu premagala olimpijsko zmagovalko iz Pekinga Jeleno Dementjevo s 6:3 in 6:4.
 

Tokio (WTA), četrtfinale

K. Srebotnik (SLO) : E. Dementjeva (RUS, 3) 6:3, 6:4
S. Kuznjecova (RUS, 5) : J. Janković (SRB, 1) 2:6, 7:5, 7:5
N. Petrova (RUS)
: A. Radwanska (POL, 6) 6:3, 6:0
D. Safina (RUS, 4)
: K. Kanepi (EST) 6:4, 6:7, 6:2

Začetek dvoboja je pripadel Rusinji. Jelena Dementjeva je že v prvi igri odvzela servis Katarini Srebotnik in na svoj začetni udarec povedla z 2:0. Velenjčanke to ni zmedlo, do izenačenja pa je prišla v šesti igri. Četrta igralka sveta je proti razpoloženi 27-letnici do konca niza še enkrat oddala svoj servis, Katarina pa je tako kot na celotnem turnirju do zdaj blestela na svoj servis in niz s 6:3 pripeljala do konca po vsega 35 minutah igre. Kata je v prvem nizu dobila kar 81 odstotkov točk na svoj servis, nasprotnici pa zabila še štiri ase.


Srebotnikova se bo v polfinalu pomerila s še eno Rusinjo, Svetlano Kuznjecovo. © Reuters

 
Tudi drugi niz je bil v znamenju 25. igralke z lestvice WTA, ki je v tretji igri že odvzela servis Dementjevi in je imela tok dogajanj pod nadzorom. V peti igri je imela Srebotnikova priložnost, da povede s 4:1, a je zlata olimpijka dosegla dva asa in ubranila servis. Moskovčanko je to ohrabrilo in že v naslednji igri je poravnala izid, Kati pa na svoj servis ni uspelo dobiti niti točke. Vse je kazalo, da bo Srebotnikova, tako kot že v nekaterih prejšnjih dvobojih, začela igrati slabše, a ni bilo tako. V deveti igri ji je uspel nov, že četrti brejk na srečanju in vodstvo s 5:4. Kata je mirne živce ohranila tudi na svoj servis in se po uri in 19 minutah uvrstila v polfinale. Za Srebotnikovo, ki se je na turnir v Tokiu z visokim nagradnim skladom 1.340.000 ameriških dolarjev uvrstila prek kvalifikacij, je v osmem medsebojnem dvoboju z Dementjevo to šele druga zmaga. Pred tem jo je premagala le še v osmini finala turnirja v Zürichu oktobra leta 2006, ko je bilo 6:1 in 6:4 za Velenjčanko.

 
 

Igram zelo napadalno, servis mi dobro uspeva, tako da veliko točk zaključim z volejem na mreži. Podlaga v Tokiu je precej hitra, zato sem temu popolnoma prilagodila svojo igro.

Katarina Srebotnik

 
"Nadaljujem igro na zelo visoki ravni, ki se kaže tudi pri izidu. Zmage se tako nizajo ena za drugo. Po kvalifikacijah mi je najprej uspelo ugnati igralko iz 'top 20" na svetu, nato igralko iz 'top 30" in danes še zmagovalko letošnjih olimpijskih iger, ki je v življenjski formi. S svojo igro sem res izjemno zadovoljna," je po odmevni zmagi povedala najboljša Slovenka, ki je bila v razmerju dobljenih točk boljša s 60:49. In kje se skrivajo vzroki za enega od njenih največjih uspehov v karieri? "Igram zelo napadalno, servis mi dobro uspeva, tako da veliko točk zaključim z volejem na mreži. Podlaga v Tokiu je precej hitra, zato sem temu popolnoma prilagodila svojo igro. Srečna sem, da mi uspevajo vsi elementi v igri, vsi udarci, kar je nujno potrebno za vrhunski izid. Do jutrišnjega polfinala se bom poskušala čim bolj spočiti, saj je za menoj kar sedem dni brez odmora in je vsak trenutek počitka dragocen," je iz dežele vzhajajočega sonca dejala Kata, ki je Dementjevi zabila pet asov in dobila kar 82 odstotkov točk na svoj prvi servis.


Katarina Srebotnik v Tokiu še ni izgubila niza. © Reuters

 

V polfinalu jo čaka peta nosilka in sedma na lestvici WTA, Rusinja Kuznjecova, ki jo je Velenjčanka že ugnala na zadnjem grand slamu v New Yorku: "Proti Kuznjecovi, tako kot proti vsaki igralki iz najboljše deseterice, ne bo lahko. A dejstvo je, da sem jo nazadnje na US Opnu premagala, kar mi daje dober občutek pred dvobojem. Moj cilj je ponoviti današnjo dobro igro in seveda zmagati."

 

Zanimivost

Leta 2007 je v Tokiu končno zmago slavila upokojena Švicarka Martina Hingis, ki je v finalu premagala Srbkinjo Ano Ivanović s 6:4 in 6:2.

V polfinale sta se že prej uvrstili Rusinja Svetlana Kuznjecova , ki je z 2:6, 7:5 in 7:5 premagala prvo nosilko, Srbkinjo Jeleno Janković in ji prizadejala že četrti poraz v šestih medsebojnih dvobojih. S tem je Srbkinji tudi preprečila, da se ob morebitni zmagi v japonski prestolnici zavihti na prvo mesto lestvice WTA. Gladko je med najboljše štiri napredovala tudi Nadja Petrova . Slednja, ki je v osmini finala izločila Ano Ivanović, je z igrišča odpihnila Poljakinjo Agnieszko Radwansko . Izid je bil 6:3 in 6:0. V zadnjem četrtfinalnem paru sta si nasproti stali Estonka Kaia Kanepi in še ena Rusinja Dinara Safina . Slednja je zmagala v treh nizih s 6:4, 6:7 in 6:2.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.