Šport
10 ogledov

Katančevi so se dobro upirali Alžircem

1/25
Žurnal24 main
Dva nasprotnika Slovenija na SP, Alžirija in ZDA, sta v soboto še zadnjič preizkusila svojo formo pred odhodom v JAR. Alžirci so le z 1:0 premagali ZAE Srečka Katanca, ZDA pa so s 3:1 premagale Avstralijo.
Uspešna generalka za domačine
Južnoafriška nogometna reprezentanca je na pripravljalni tekmi pred nastopom na svetovnem prvenstvu na domačih tleh premagala Dansko. V Pretorii je bila "bafana bafana" boljša z 1:0 (0:0), edini zadetek je v 76. minuti dosegel Katlego Mphela. Južnoafričani so tako uspešno izvedli generalko pred SP in niz nepremagljivosti na prijateljskih tekmah podaljšali na 12. Izbranci trenerja Carlosa Alberta Parreire bodo čez šest dni začeli SP z uvodno tekmo, njihov tekmec bo Mehika

Nogometna reprezentanca ZDA, tekmec Slovenije v skupini C na bližnjem mundialu (11. junij - 11. julij), je v soboto v Roodepoortu na zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom prvenstva gladko odpravila Avstralijo s 3:1 (2:1). Dva zadetka za zmago je prispeval Edson Buddle (v 4. in 31. minuti), enega pa Herculez Gomez v sodnikovem podaljšku.

Na zadnji pripravljalni tekmi Američanov se je s svojima prvima goloma v dresu z državnim grbom izkazal napadalec moštva Los Angeles Galaxy, Buddle, ki je dvakrat zadel v prvem polčasu. Američani so povedli že v četrti minuti, ko je Vince Grella predolgo zadrževal žogo, Buddle mu jo je ukradel in s strelom z desnico zlahka premagal vratarja "socceroos" Marka Schwarzerja.

Avstralija je nato imela žogo več v svoji posesti, a do naslednje velike priložnosti so v 15. minuti spet prišli Američani, ko je dolga žoga Clinta Dempseyja našla Robbieja Findleyja, ki je bil neoviran, ukanil je tudi Schwarzerja, a nato zgrešil vrata. Zato pa so že štiri minute pozneje Avstralci le prišli do izenačenja, ko je po kotu Jasona Culine Tim Cahill v 19. minuti zabil svoj že 21. zadetek v dresu z nacionalnim grbom.

A še pred odhodom na odmor so reprezentanti ZDA spet prišli do vodstva, ko je Buddle prišel do podaje Steva Cherundola in iz neposredne bližine zadel z glavo. Oba selektorja sta ob polčasu opravila menjave; Cahilla je zamenjal Carl Valeri, v vrata ZDA pa je stopil Marcus Hahnemann. Slednji je imel že takoj polne roke dela, vendar je Josh Kennedy zapravil še eno lepo priložnost.

Landon Donovan je žogo lepo podal do Buddla in mu začrtal teren za "hat-trick", a je Buddle nesebično podal do Findleyja, ki pa je streljal preko vratnice. Američani so nato le prišli do še tretjega gola, ko je Gomez zadel v sodnikovem dodatku.

Poleg ZDA in Slovenije bosta v skupini C igrali še Anglija in Alžirija, medtem ko bo Avstralija igrala v skupini E skupaj z Nemčijo, Gano in Srbijo.

Zmagali tudi Alžirci
Tudi nogometaši alžirske izbrane vrste so uspešno opravili zadnji preizkus pred odhodom na črno celino. Alžirci so namreč v Fürthu z 1:0 (0:0) premagali varovance Srečka Katanca, reprezentanco ZAE. Edini gol na tekmi je v 51. minuti z bele točke dosegel nogometaš Wolfsburga, Karim Ziani. Alžirci pa so zapravili še nekaj lepih priložnosti. Trener Saadane lahko spet računa na Antharja Yahio (Bochum) in Karima Matmourja (Borussia Mönchengladbach), ki sta okrevala po poškodbah. Izkazal se je tudi Ziani, ki je nase opozoril z dobrimi podajami. Alžirska izbrana vrsta se bo proti Južnoafriški republiki odpravila v nedeljo, svojo bazo pa ima okoli 120 km od Durbana.

Prijateljske tekme:


Nizozemska : Madžarska 6:1 (1:1)
van Persie (21), Sneijder (56), Robben (64, 78), van Bommel (71), Elia (74); Dzsudzsak (6)

JAR : Danska 1:0 (0:0)
Mphela (76)

ZDA : Avstralija 3:1 (2:1)
Buddle (4, 31), Gomez (90); Cahill (19)

Gana : Latvija 1:0 (0:0)
Owusu-Abeyie (88)

Slovaška : Kostarika 3:0 (1:0)
Sequeira (16), Vittek (47), Šestak (88)

Alžirija : ZAE 1:0 (0:0)
Ziani (51)

Romunija : Honduras 3:0 (2:0)
Niculae (20), Florescu (45), Radoi (76)

Srbija : Kamerun 4:3 (4:2)
Krasić (16), Stanković (25), Milijaš (44), Pantelić (45); Webo (5, 20), Chuopo Moting (67)

Švica : Italija 1:1 (1:1)
Inler (10); Quagliarella (14)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.