Šport
12 ogledov

Kauzer ima načeto samozavest

Dejan Kralj na šestem mestu je bil najboljši Slovenec. Žurnal24 main
Nedeljski kajakaški polfinale je prinesel le eno slovensko finalno vožnjo. Po devetem mestu v polfinalu je Dejan Kralj priveslal na šesto mesto. Olimpijec Peter Kauzer je z 38. mestom razočaral.

Edini slovenski predstavnik v finalu Dejan Kralj je po devetem mestu v polfinalu v drugi vožnji napredoval na šesto mesto. Njegova vožnja je bila zelo tekoča vse do zadnjega večjega padca, kjer ga je nekoliko nesrečno zadržal val in tako je Ljubljančan izgubil nekaj dragocenega časa. "Super, da je ta finale prišel že na prvi tekmi, tako da greš v druge tekme lažje. Če ne bi bilo napake, bi se dalo kakšno mesto še pridobiti. Zadovoljen sem," je z nasmeškom razlagal Laki, kot ga kličejo. Glede na uspeh tudi cilji za prihodnjo tekmo v Tacnu niso skromni: "V Tacnu so zmeraj iste želje. Tam sem doma, vem, kaj je treba narediti. Do sedaj so dobri rezultati prihajali sami od sebe. S podporo občinstva bo še lažje." Zmagal je Francoz Fabien Lefevre z dobro sekundo in pol naskoka pred drugouvrščenim Nemcem Erikom Pfannmöllerjem. Ta je v polfinalu skoraj poskrbel za incident. Med pripravljanjem na štart se je prevrnil, izgubil veslo, ki je nato odplavalo po progi in so ga člani njegove ekipe ujeli šele na cilju. Nemec je zamudil štart, prireditelji pa so mu vseeno omogočili nastop kot zadnjemu. S popolno opremo je priveslal do finala in tako iz najboljše deseterice izrinil Švicarja Mathiasa Roethenmnuda. Švicarji so vložili protest, ki pa ni padel na plodna tla. Tretji je bil Čeh Lukaš Kubričan.


Fabien Lefevre je bil eden od dveh potnikov v Peking, ki je prišel v finale. © Nina Jelenc

 
24-letni Peter Kauzer se že od začetka sezone ubada s prevelikim številom kazenskih sekund, ki jih pridobi med tekmo in so ga stale stopničk tudi na evropskem prvenstvu v Krakovu. V polfinalu prve tekme svetovnega pokala v Pragi je bil kot ponavadi med vsemi tekmovalci daleč najhitrejši, a kaj ko so njegovo uvrstitev znova pokvarile napake. Te so se začele že v četrtih vratih, kjer so mu sodniki dosodili dve kazenski sekundi, tvegana vožnja na sredini proge pa mu je prinesla še dodatnih 50 sekund. Padec koncentracije in prenehanje napadalnega veslanja pred zadnjimi vrati sta bili razlog za še dve kazenski sekundi. "Razočaran sem, ker še nobene tekme letos nisem odpeljal brez dotika. Želim si odpeljati brez napak. A je pritisk s strani okolice velik, kar mi 'najeda' samozavest," je po tekmi vidno razočaran razlagal Kauzer, ki po tekmi v Tacnu odhaja na predolimpijski trening v Peking. "Upam, da bom tam odpeljal čisto in popravil vtis. Videl sem, da sem precej hitrejši od vseh ostalih, samo še napake bo treba odpraviti pa mi nihče ne bo mogel blizu," je še dodal. Pred olimpijskimi igrami bo tako potrebno izpiliti predvsem psihično pripravo, saj s hitrostjo in občutkom za vodo nima težav: "Za psihično pripravo delam z Matejem Tušakom, a nihče ti ne more pomagati, če si ne pomagaš sam." Najboljši slovenski kajakaš iz kvalifikacij Jure Meglič ni ponovil četrtega mesta. Tokrat je z dvema kazenskima sekundama osvojil 15. mesto.


Nejc Višnar in Urban Jarc sta bila s svojim nastopom zadovoljna. © Nina Jelenc

 
Dobro sta svojo nalogo opravila tudi Nejc Višnar in Urban Jarc v kategoriji dvojcev, ki sta zasedla 13. mesto. Višnar je bil z nastopom precej zadovoljen: "Z najino vožnjo sem kar zadovoljen. Bilo je nekaj malenkosti, ki jih je še potrebno popraviti. Vožnja nama je stekla bolje kot v kvalifikacijah, kjer sva naredila več napak." Najboljšo člansko uvrstitev sta dosegla lani v Tacnu, kjer jima je z odlično polfinalno vožnjo, bila sta namreč druga, uspel preboj med najboljšo deseterico, zato so tudi pričakovanja pred letošnjo tekmo v Tacnu povezana z uvrstitvijo v finale: "V Tacnu si želiva čim bolje odpeljati, znova se bova poskušala uvrstiti v finale. Jutri bova šla takoj veslati v Tacen, da se navadiva na vodo, ker je čisto drugačna kot tukaj."

Kauzer sicer ni bil edini olimpijec, ki je imel v Pragi precej težav. Nemški kajakaš Alexander Grimm , ki si je pot v Peking zagotovil šele po ogorčenem boju s tremi rojaki, je bil uvrščen mesto za Kauzerjem, Italijan Daniele Molmenti se ni uvrstil niti med najboljšo štirideseterico, ki je nastopila v polfinalu, Čeh in lanskoletni zmagovalec praškega svetovnega pokala Vavrinec Hradilek je bil 12, Slovak Peter Cibak pa 19. Edina potnika na Kitajsko, ki sta se uvrstila v finale sta bila Francoz Lefevre in Britanec Campbell Walsh . Tudi v drugih kategorijah je bilo nekaj presenečenj. Za največje sta poskrbela slovaška dvojčka Peter in Pavol Hochschorner , ki bosta na olimpijskih igrah glavna favorita za zlato, v Pragi pa sta izpadla že v kvalifikacijah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.