Šport
7 ogledov

Kauzer in Mozetičeva osmešila Slovake

Peter Kauzer je bil v francoskem Pau najspretnejši med slalomisti. Žurnal24 main
Olimpijec Peter Kauzer je z velikansko prednostjo pred tekmeci slavil na drugi tekmi svetovne serije v Bratislavi. Zmaga tudi za Nino Mozetič, Benjamin Savšek četrti.
 

Svetovna serija (2. tekma), Bratislava

K-1 moški
1. P. Kauzer (SLO) 220,33

2. P. Cibak (SVK) +10,66
3. G. polaczyk (POL) +17,41
9. S. Artelj (SLO) +101,43

K-1 ženske
1. N. Mozetič (SLO) 277,50

2. D. Benušova (SVK) +9,77
3. E. Kaliska (SVK) +29,84
7. E. Terčelj (SLO) +29,84

Peter Kauzer , ki je, kot kaže, nekoliko le pozabil na razočaranje po olimpijskem nastopu, je zmagal na drugi tekmi svetovne serije na umetni progi v Bratislavi in se še bolj približal glavni nagradi – osebnemu avtomobilu Nissan Qashqai 4x4. Hrastničan, ki bo 8. septembra dopolnil 25 let, je namreč slavil tudi na prvi tekmi v Avstraliji. Na Slovaškem je bil najboljši že v kvalifikacijah , v polfinalu in finalu pa je pokazal, zakaj velja za enega najboljših kajakašev na svetu. Doslej mu je na nekaterih pomembnejših tekmah manjkalo nekaj sreče in predvsem zbranosti, tokrat pa je z izjemno težko progo opravil brez napak. Drugouvrščenega domačina Petra Cibaka , ki je bil v Pekingu uvrščen dve mesti pred Kauzerjem, je prehitel za neverjetnih deset sekund in 66 stotink. Tretji Poljak Grzegorz Polaczyk pa je zaostajal že za 17 sekund in pol. V finalu je nastopil tudi Simon Artelj , ki je osvojil deveto mesto. Reprezentanta Jure Meglič in Dejan Kralj sta že v polfinalu naredila večji napaki ter se uvrstila na končno 34. oziroma 36. mesto.


Nini Mozetič je premor očitno koristil. © Nina Jelenc

 
V ženski konkurenci je zmago s skoraj desetimi sekundami prednosti slavila Nina Mozetič , ki ji je očitno Petrovo slavje dalo polet, k samozavesti pa je pripomogla tudi zmaga v sobotnih kvalifikacijah. Potem, ko je Primorka junija na tekmi v Tacnu s četrtim mestom dosegla najboljšo slovensko žensko uvrstitev v svetovnem pokalu, še vedno nadaljuje z odličnimi predstavami. Tokrat je bila boljša tudi od dvakratne olimpijske prvakinje Elene Kaliske , ki je v Pekingu slavila s petnajstimi sekundami naskoka pred tekmicami. Slovakinja je bila tokrat ''šele'' tretja. Zgovorna Nina tudi po tekmi ni ostala brez besed: ''Definitivno nisem pričakovala takšnega uspeha. Cela sezona se mi je podrla že na začetku, tako da se šest tednov po koncu svetovnega pokala nisem usedla v čoln in sem samo delala. Na tekmo sem prišla brez pričakovanj, želja je bila le, da bi sezono uspešneje zaključila in imela vse vožnje čiste, torej brez napak. Računala sem, da bi se ob dobri polfinalni vožnji lahko uvrstila v finale, na zmago pa nisem niti pomislila.'' Glede pričakovanj pred prihodnjo tekmo svetovne serije, ki bo naslednji vikend v Solkanu pa za zurnal24.si pravi: ''Pričakovanja zaradi zmage pred tekmo v Solkanu niso zrasla, saj v tem trenutku nisem tako dobro pripravljena. Veliko težje bo, ker je domača proga veliko mirnejša kot ta tukaj v Bratislavi. Želja pa ostaja enaka – odpeljati brez napak.'' Slovenski uspeh je s sedmim mestom dopolnila dijakinja Gimnazije Bežigrad in aktualna mladinska svetovna prvakinja Eva Terčelj .

 
 

Na tekmo sem prišla brez pričakovanj, želja je bila le, da bi sezono uspešneje zaključila in imela vse vožnje čiste, torej brez napak. Računala sem, da bi se ob dobri polfinalni vožnji lahko uvrstila v finale, na zmago pa nisem niti pomislila.

Nina Mozetič

 
Kanuist Benjamin Savšek je tekmo končal tik pod zmagovalnim odrom in za tremi Slovaki, na četrtem mestu. Po polfinalu je bil tretji, saj je zaostajal le za Matejem Benušom in idolom Michalom Martikanom, v finalni vožnji pa se je trikrat dotaknil vrat in si prislužil šest kazenskih sekund. Čeprav je dvakratni olimpijski prvak in dvakratni nosilec srebrne kolajne z OI Michal Martikan nastopil poškodovan, je v odločilni vožnji odpeljal brez napak in zmagal. Vodilni po polfinalu Matej Benuš je bil drugi, tretji pa Alexander Slafkovsky . Drugi slovenski finalist Simon Hočevar je bil deseti, Jošt Zakrajšek, Jure Lenarčič in Dejan Stevanovič pa so se zvrstili od 12. do 14. mesta.

Med dvojci so prva tri mesta pripadla domačim posadkam, čeprav v finalu nista nastopila najboljša tekmovalca v tej kategoriji v zadnjem desetletju dvojčka Peter in Pavol Hochschorner. Najboljši slovenski dosežek sta priveslala Luka Božič in Sašo Taljat , ki sta bila peta, dvojčka Jure in Anže Janežič sta bila sedma.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.