Šport
14 ogledov

Kauzer in Savšek gladko v polfinale

Peter Kauzer olimpijske igre London
1/12
Stanko Gruden/STA
Peter Kauzer, eden glavnih slovenskih upov za kolajno, in Benjamin Savšek sta se brez večjih težav prebila v polfinale. Kauzer je med kajakaši v kvalifikacijah osvojil peto mesto, Savšek pa med kanuisti drugo.

Slovenska slalomista na divjih vodah, kajakaš Peter Kauzer in kanuist Benjamin Savšek, sta uspešno začela olimpijsko preizkušnjo. Oba sta se prebila v polfinale. Kauzer je med kajakaši v kvalifikacijah osvojil peto mesto, Savšek pa med kanuisti drugo.

Hrastničan, ki napoveduje lov na zlato kolajno, je v prvi vožnji z enim dotikom dosegel deveti čas, v drugo pa je odveslal brez dotika in imel skupno peti (v drugi vožnji četrti) čas. V sredin polfinale se je prebilo 15 tekmovalcev, najhitrejši med njimi pa je bil Nemec Hannes Aigner, ki je v drugi kvalifikacijski vožnji veslal sanjsko in za več kot tri sekunde in pol ugnal vso konkurenco.

"V prvi vožnji sem bil malo ‘razštelan’. Po Pekingu sem spet doživel kar malo živčnosti na startu, kar me je malo presenetilo. Pa tudi čolna nisem dobro držal, imel težave čez progo, se zabijal v bande, tudi razbil čoln, tako da so ga morali med prvo in drugo vožnjo popraviti. Vedel pa sem, da sem dovolj hiter, samo napake nisem smel narediti, tako da sem drugo vožnjo odpeljal rutinirano, brez pretiravanja in to je to," je po kvalifikacijah povedal Kauzer in dodal, da ga nastopi v kvalifikacijah nikakor niso zmedli in da še vedno trdno verjame v uspeh v Londonu: "Jaz še kar vztrajam na poti, ki se si jo zastavil, in verjamem, da me bo to pripeljalo do končnega, želenega cilja."

Savšek v prvi vožnji najhitrejši, v drugo preveč napak

V divjevodaškem centru v Lee Valleyju pa se je izkazal tudi Savšek, ki si je polfinale zagotovil že s prvo kvalifikacijsko vožnjo, v kateri je bil najhitrejši. V drugi pa se je Savšku nastop popolnoma ponesrečil, prislužil si je kar 110 kazenskih sekund, a po zaslugi odlične prve vožnje njegov nastop v torkovem polfinalu, kamor se je uvrstilo 12 kanuistov, ni bil vprašljiv. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil sloviti Slovak Michal Martikan, dvakratni olimpijski prvak, tudi branilec naslova, ki je Slovenca ugnal za 27 stotink sekunde.

"Prva vožnja je bila res dobra, postavil sem odličen čas. V drugi vožnji sem naredil dve veliki napaki, a sem vožnjo izkoristil bolj za trening, saj sem vedel, da bo prva dovolj za uvrstitev v polfinale," je svoj nasto ocenil Savšek. O sami progi je izvrstni slovenski kanuist povedal: "Dvanajsta vratca so zelo težka. Moraš jih 'vzeti' z valom in upati, da ti bo uspelo odveslati skozi." Savšek nastopa na svojih prvih olimpijskih igrah. "Počutim se zelo dobro. Gledalci navijajo in ti dajo dodatno energijo. Seveda moraš ostati osredotočen na veslanje, ampak lahko slišiš, kako navijajo. Zaradi tega si še hitrejši."

V ponedeljek bosta na tej progi nastopila še dva slovenska čolna. Med kanuističnimi dvojci bosta polfinale lovila Sašo Taljat in Luka Božič, med kajakašicami pa Eva Terčelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.