Šport
14 ogledov

Kauzer o Tacnu: "Tu smo mi gospodar"

Drzen spust čez t. i. Niagaro je Petru v Čunovem prinesel zlato. (Foto: Nina Jel
1/18
Žurnal24 main
Pred najboljšimi slalomisti na divjih vodah je le še vrhunec sezone - svetovno prvenstvo v Ljubljani. Novopečeni evropski prvak Peter Kauzer sporoča: "Moramo pokazati, kaj znamo in da smo tukaj gospodar."
Na domačem svetovnem prvenstvu moramo pokazati, kaj znamo in da smo res mi tu doma in da smo tukaj gospodar.
Peter Kauzer

Na brzicah Save v Tacnu se bo čez 21 dni začelo svetovno prvenstvo, ki bo od sedmega do 12. septembra privabilo najboljše kajakaše in kajakašice z vsega sveta. Slovenci so glavni favoriti za kolajne z branilcem naslova Petrom Kauzerjem na čelu. "Na evropskem prvenstvu smo pokazali, kako dobro smo pripravljeni in kako smo motivirani pred svetovnim prvenstvom. S tem, ko smo osvojili toliko kolajn, smo res na dobri poti. Nekateri so imeli majčkeno smole, vendar pa smole v Tacnu ne bo – moramo se samo zbrati in ohraniti mirno glavo, da nas te kolajne ne ponesejo v višave in na domačem svetovnem prvenstvu moramo pokazati, kaj znamo in da smo res mi tu doma in da smo tukaj gospodar," je pred najpomembnejšim letošnjim tekmovanjem strnil visoka pričakovanja branilec naslova svetovnega prvaka in novopečeni evropski prvak Kauzer.

V Ljubljani se bo za naslove potegovalo 350 športnikov iz 70 držav, med njimi bo predvidoma 15 slovenskih tekmovalcev. Apetiti pred tekmo najvišje ravni na domačem terenu v Tacnu so zelo zrasli po najuspešnejšem evropskem prvenstvu doslej v  Bratislavi. Slovenski slalomisti na divjih vodah so se v domovino vrnili s štirimi odličji. Kauzerjevemu zlatu je Jure Meglič dodal srebro, Urša Kragelj je bila bronasta med kajakašicami, bron pa je osvojila tudi kajakaška trojka Kauzer, Meglič, Dejan Kralj v ekipni tekmi.

SP so predstavili v mestni hiši, kjer je župan Janković sprejel dobitnike kolajn iz Bratislave. Poglejte v dodani galeriji.

Prvenstva, tacenska proga je kajakaško svetovno elito gostila že daljnega leta 1955, nato še tik pred osamosvojitvijo Slovenije leta 1991 in zdaj po 19 letih znova, ne bi bilo brez pomoči osrednjega partnerja – ljubljanske mestne občine. Novinarske konference se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki so mu organizatorji dodelili funkcijo častnega predsednika organizacijskega odbora, župan pa je iz rok Kauzerja kupil tudi prvo vstopnico ter dobil v dar majico. "Najprej čestitke Petru Kauzerju starejšemu, ki je najbolj zaslužen, da smo pred skoraj 27 leti dobili šampiona," se je pošalil župan. "Želel bi si, da bi ostalo svetovno prvenstvo v Ljubljani zapisano kot prvenstvo, ki bo prineslo nove medalje, tudi tiste najbolj žlahtne, hkrati pa da bi bilo zapisano tudi po dobri organizacijski plati," je prvenstvo pospremil Janković.

Maskota SP v Tacnu je potočni rak. Na minulem EP, kjer je promoviral Tacen 2010, je bil velik hit. Prav vsak se je želel fotografirati z njim. Ga še niste videli? Poglejte ga v dodanem videu.

Županov optimizem je delil predsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc: "Uspeh v Bratislavi je prišel kot smetana na vse organizacijske napore, pričakujem, da bomo ta uspeh ponovili. Tacenska proga je v svetu poznana kot edinstvena in vrhunska in sodi na najvišjo raven v svetovnem merilu." Ta pričakuje, da se bodo kmalu uresničile želje, da bi v Tacnu dobili težko pričakovani vodno-športni center. Stalnica ob tacenski progi so težave s parkiranjem, te naj bi bile že kmalu preteklost. Po županovih besedah je pogodba za odkup zemljišča za parkirišče v postopku podpisovanja, sredstva pa so predvidena v rebalansu proračuna, ki ga bo mestni svet obravnaval 27. septembra. Dela ob in na progi se končujejo in vse bo pravočasno pripravljeno, je poudaril generalni sekretar organizacijskega odbora Sloka 2010 Ivo Tomc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.