Šport
12 ogledov

Francozi spet glavni

Francoski rokometaši Reuters
Francija je kot prva ubranila olimpijsko zlato. Galski petelini so za gol ugnali Švede (22:21). Hrvaški rokometaši so bili tretji, potem ko so v malem finalu nadigrali Madžare (33:26).

Francija je v Londonu poskrbela ne le za novo zlato kolajno, temveč tudi za zgodovinski dosežek. Izbranci Clauda Onestaja so namreč postali prvi, ki jim je uspelo ubraniti olimpijski naslov. Presenečenje turnirja Švedi so v finalu, ki sta ga sodila Slovenca Nenad Krstič in Peter Ljubič, sicer zgodaj povedli, a Francozi so že po prvem polčasu vodili za dva gola in vodstva niso več spustili iz rok. Švedi pod vodstvom nekdaj izvrstnega rokometaša Staffana Olssona so tako pred očmi švedskega kraljevega para osvojili četrto olimpijsko srebro po letih 1992, 1996 in 2000.

Rumeno-modri so odločno začeli tekmo in v deveti minuti prvič na tekmi povedli, ko je za 3:2 zadel Kim Ekdahl Du Rietz, v 12. minuti pa so z zadetkom Niclasa Ekberga ušli na 5:3. Izkušeni Francozi pa so hitro odgovorili. Švedi so zadnjič na tekmi vodili v 16. minuti s 6:5, po izidu 7:7 pa sta Michael Guigou z dvema in Xavier Barrachet z enim golom naredila delni izid 3:0 ter Francijo popeljala na 10:7.

Samuel Honrubia | Avtor: Reuters Reuters

V drugem polčasu so imeli galski petelini večkrat priložnost to prednost nadgraditi, a jim to ni uspelo, še več, v 46. minuti so se Švedi – znova z zadetkom Ekberga – približali na 15:16, kar je dalo novo upanje skandinavskim navijačem. A štirikratni svetovni prvaki so jih hitro ohladili in spet pobegnili za tri zadetke. Zadnje švedsko upanje na tekmi je vzbudil Ekberg v 59. minuti, ko je zadel za 21:22, že pred tem pa je bil izključen še Nikola Karabatić. Kljub igralcu manj na igrišču pa je Franciji zlato dokončno zagotovil spretni Luc Abalo, ki je 39 sekund pred koncem zabil za 22:20. Švedi so v izdihljajih tekme lahko le še ublažili poraz.

Pri Francozih je bil s petimi zadetki najboljši strelec Guigou, svoje delo pa je znova dobro opravil tudi najboljši vratar OI 2012 Thierry Omeyer, ki je zaustavil nekaj ključnih švedskih strelov. Pri Švedih je šest zadetkov dosegel Ekberg, ki je bil s 50 zadetki tudi najboljši strelec olimpijskega turnirja.

V idealno postavo olimpijskih iger so bili sicer izbrani kar trije švedski rokometaši. Lepo priznanje so si prislužili Kim AnderssonJonas Kallmann in Ekberg, poleg njih pa še Islandec Aron Palmarsson, Francoz Nikola Karabatić, Hrvat Ivan Čupić in Španec Julen Aguinagalde.

Hrvaška razbila Madžare

Hrvaška je osvojila tretjo olimpijska kolajno v rokometu, pred tem so bili na igrah v Atlanti, tudi z Iztokom Pucem, in Atenah zlati. Za Hrvaško je to 22. kolajna na poletnih olimpijskih igrah. V Londonu so naši južni sosedje po enkratnem uvodu morda pričakovali celo več od brona, na koncu pa so zmagali na sedmih tekmah, edini poraz pa so zabeležili na ključni tekmi v polfinalu proti Francozom.

Hrvaška rokomet olimpijske gire 2012 London | Avtor: Reuters Reuters
Madžari so v tekmi za tretje mesto dosegli prvi zadetek, po izenačenju Hrvatov so še enkrat povedli (3:2), po novem izenačenju na 4:4 pa so Hrvati prevzeli pobudo, povedli in prednosti do konca tekme niso več izpustili. Madžari so držali stik do izida 8:9, nato pa je prednost v prvem delu zrasla na šest golov (19:13), polčas pa so Hrvati dobili z 19:14.

Tudi v drugem polčasu Hrvati niso popuščali. Madžari so bili odločeni zmanjšati zaostanek, a nekaj minut niso uspeli zadeti gola, Hrvati pa so hitro prišli do prednosti 22:15. Po rezultatu 30:22 je že bilo jasno, da bodo naši južni sosedi osvojili tretje mesto.

Najučinkovitejši pri Hrvatih je bil Ivan Ćupić z osmimi zadetki, sedem jih je dal Blaženko Lacković, šest pa Domagoj Duvnjak. Pri Madžarih je Gergely Harsanyi tekmo končal pri sedmih golih, Laszlo Nagy jih je dodal šest. Mate Lekai, član Celja Pivovarne Laško, je prispeval dva gola.

Olimpijske igre, rokometni turnir:

Tekma za tretje mesto:

Hrvaška : Madžarska 33:26 (19:14)
Ćupić 8, Lacković 7, Duvnjak 6; Harsanyi 7, Nagy 6

Finale:

Švedska : Francija 21:22 (8:10)
Guigou 5 (3), Barachet, Abalo in Narcisse po 4; Ekberg 6 (2), Larholm 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.