Šport
1 ogledov

Kavčič in Žemlja izgubila - Italija vodi 2:0

Grega Žemlja
1/14
Reuters
Po prvem dnevu drugega kola prve evroafriške skupine Davisovega pokala med Italijo in Slovenijo na Sardiniji je rezultat 2:0 za domače tenisače. V svetovni skupini so se že po prvem dnevu v polfinale uvrstili Argentinci, blizu so tudi Srbi.

Najboljši italijanski teniški igralec Fabio Fognini je v prvem dvoboju drugega kola prve evroafriške skupine Davisovega pokala premagal drugopostavljenega slovenskega predstavnika Grega Žemljo z 1:6, 6:4, 6:4 in 6:4. Enaka usoda pa je doletela tudi Blaža Kavčiča, ki ga je Potito Starace premagal s 3:6, 6:3, 6:2 in 6:4. Italija si lahko zmago zagotovi že v soboto, ko je na sporedu igra parov. Glede na to, da bo moral kapetan Slovenije Blaž Trupej spremeniti prvotno delegacijo, ker ima Luka Gregorc bolečine v kolenu, je malo verjetno, da bi lahko Slovenija prestavila odločitev o zmagovalcu na nedeljo. Italija ima namreč odlično dvojico s specialistom za pare Danielom Braccialijem, hkrati pa se bo Trupej šele uro pred dvobojem odločil, ali bosta zaigrala Žemlja in Kavčič ali Žemlja in Aljaž Bedene, ki ima podobno kot Gregorc že vse od prihoda na Smaragdno obalo na Sardiniji težave z zapestjem.

Kot je Žemlja priznal po dvoboju, sta bili za nadaljnji potek ključni dve njegovi zaporedni dvojni napaki v prvi igri drugega niza, ki sta Italijanu dali krila. "Verjetno bi Fognini tudi sicer začel igrati drugače, saj gre za odličnega igralca, a žal sem ga sam vrnil v igro," je dejal Žemlja, ki ni imel toliko težav s vročino okoli 35 stopinj Celzija in visoko vlažnostjo kot z visokimi žogami Italijana, ki so se v spremenljivem vetru mnogokrat odbijale po svoje. Tudi Kavčič (80. na lestvici ATP) je odlično začel dvoboj, dobil prvi niz s 6:3, nato pa je Potito Starace zaigral kot v transu in dobil naslednje tri nize. "Lahko rečem le kapo dol pred Staracejem. Videl sem ga že večkrat igrati, vendar nikdar tako dobro kot danes. V zadnjih dveh nizih je bil praktično nezgrešljiv, pa četudi sem poskusil z različnimi taktikami obrniti potek dvoboja. Tudi tik pred koncem sem imel priložnost za peti niz, vendar je bil tekmec tokrat enostavno preveč natančen."

Kapetan Trupej, ki ima v zadnjih treh sezonah zavidljivo statistiko za krmilom Slovenije (6 zmag, 1 poraz), je po prvem dnevu povedal: "Italija zasluženo vodi z 2:0, saj je imela bolj razpoložene igralce. Zlasti Starace je odigral partijo na meji perfekcije, tako da fantom nimam kaj očitati. Glede na izjemno predstavo Staraceja smo imeli skoraj več možnosti za presenečenje v prvem dvoboju, v katerem pa je Fognini na koncu vendarle upravičil svojo uvrstitev na lestvici ATP."

Davisov pokal, drugo kolo prve evroafriške skupine:

ITALIJA – SLOVENIJA 2:0

Petek, 8. julij:
Fabio Fognini : Grega Žemlja 1:6, 6:4, 6:4, 6:4
Potito Starace : Blaž Kavčič 3:6, 6:3, 6:2, 6:4

Soboto, 9. julij:
Daniele Bracciali/Simone Bolelli – Grega Žemlja/Luka Gregorc

Nedelja, 10. julij:
Fabio Fognini – Blaž Kavčič
Potito Starace – Grega Žemlja

Argentina že v polfinalu

Argentinska teniška reprezentanca se je že uvrstila v polfinale Davisovega pokala. Po dveh dnevih dvoboja proti Kazahstanu že vodi s 3:0, tako da bo nadaljevanje le formalnost. Srbi z 2:0 vodijo na Švedskem, Francozi pa s tem izidom v Nemčiji. Za Argentince sta med posamezniki točki prispevala Juan Monaco in Juan Martin del Potro, oba sta tekmeca premagala brez izgubljenega niza, niza pa ni izgubila niti dvojica Juan Ignacio Chela/Eduardo Schwank.

Na dobri poti, da se uvrstijo v polfinale, so tudi branilci naslova Srbi, ki brez Novaka Djokovića na gostovanju na Švedskem (tudi gostitelji ne igrajo v najmočnejši postavi) vodijo 2:0, saj sta zmagala tako Viktor Troicki in Janko Tipsarević. Izid 0:2 je tudi v Stuttgartu, kjer Francozi po zaslugi zmag Richarda Gasqueta proti Florianu Mayerju in Gaela Monfilsa proti Philippu Kohlschreiberju proti Nemčiji vodijo z 2:0.

ŠVEDSKA - SRBIJA 0:2
Michael Ryderstedt - Viktor Troicki 3:6, 1:6, 7:6 (6), 5:7;
Ervin Eleskovic - Janko Tipsarević 2:6, 0:1, predaja.

NEMČIJA - FRANCIJA 0:2
Florian Mayer - Richard Gasquet 6:4, 6:4, 5:7, 3:6, 3:6;
Philipp Kohlschreiber - Gael Monfils 6:7 (3), 6:7 (5), 6:4.

ARGENTINA - KAZAHSTAN 3:0
Juan Monaco - Andrej Golubjev 6:3, 6:0, 6:4;
Juan Martin del Potro - Mihail Kukuškin 6:2, 6:1, 6:2;
Juan Ignacio Chela/Eduardo Schwank - Jevgenij Korolev/Jurij Šukin 6:3, 6:2, 7:5.

ZDA - ŠPANIJA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.