Šport
4616 ogledov

Slovenec besen kot ris: "Po vsem, kar sem naredil za tenis ..."

blaž kavčič Epa
Eden najboljših slovenskih tenisačev je nalil čistega vina glede svoje neudeležbe na turnirju serije challenger v Portorožu.

Slovenski tenisač Blaž Kavčič, aktualni 234. igralec sveta, je predstavil svojo plat zgodbe o neuspelem dogovoru za nastop na domačem turnirju serije challenger v Portorožu.

blaž rola Odprl dušo Šport Slovenec zbolel za redko boleznijo, zdravniki tavali v temi

Kavčič, nekdanji zmagovalec turnirja (2014), je nameraval tudi letos zaigrati pred slovenskimi navijači, a je tik pred prijavo dobil informacijo o priviligiranem položaju dveh rojakov. Teniška zveza Slovenije (TS) je namreč prvemu nosilcu Aljažu Bedenetu (90. na ATP) in tretjemu nosilcu Blažu Roli (141. na ATP) izplačala honorar oziroma t.i. 'štartnino' za udeležbo v Portorožu.

Enemu od njiju, domnevno Bedenetu,  sicer glavnemu slovenskemu adutu, naj bi za nastop plačali več, kot bo prejel zmagovalec turnirja.

Honorarji za udeležbo na turnirjih so običajna praksa. Roger Federer, Rafael Nadal in Novak Đoković za nastope na neobveznih turnirjih (non-mandatory) zaračunajo tudi do milijon dolarjev. 

Andy Murray Vrnitev Šport Murray obupal nad OP ZDA

Kavčič je kot tretji najvišje rangnirani slovenski tenisač in velik ambasador tenisa pričakoval, da bo TS tudi njemu izplačala honorar, a mu je predsednik TS Gregor Krušič na sestanku zatrdil, da mu denarja ne more zagotoviti. 

Krušič je v pogovoru za Delo obasnil, da je imel Kavčič določena pričakovanja, na katera niso mogli pristati. Dodal je, da niso našli skupnega jezika. Čeprav tega ni neposredno potrdil, je bilo jasno, da se je zataknilo pri denarju.

Kavčič se je odzval z obširno objavo na FB, kjer je predstavil svojo plat zgodbe, spomnil na zgodovino svojih nastopov na domačem challengerju in objasnil razloge, zakaj se namesto na trdi podlagi v Portorožu v tem tednu raje mudi na peščenem challengerju v Cordenonsu.

Zapis slovenskega tenisača objavljamo v celoti.

rafael nadal ATP Šport Nadal še izboljšal svoj rekord na mastersih

"Včeraj sem v Delu zasledil članek, ki se navezuje na letošnji turnir v Portorožu. Ker je napisano kar nekaj neresnice, sem se odločil, da tudi sam povem svojo plat zgodbe.

Direktor Teniške zveze Slovenije, gospod Krušič, je v njem podal neutemeljite, predvsem pa neresnične razloge, zakaj me letos na tem turnirju ni. Tako kot vsa leta do sedaj, sem imel tudi letos veliko željo nastopiti na turnirju. 

Po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe kolena, sem se želel prav tukaj zopet pokazati domačemu občinstvu.

Poudaril bi rad, da v vseh teh letih nastopanja v Portorožu za nastop na turnirju nisem dobil nobene štartnine. Tega tudi nikoli nisem zahteval, saj sem se počutil kot neke vrste promotor slovenskega tenisa. Glede na ranking in denarne nagrade, ki sem jih takrat služil na turnirjih, nisem želel delati dodatnih stroškov TZS. Prav tako sem vse takšne in drugačne medijske aktivnosti vedno opravljal z veseljem.

Blaž Kavčič | Avtor: EPA Blaž Kavčič. EPA

Tudi letošnji nastop na turnirju zame ne bi bil nobena izjema, če mi ne bi tik pred prijavo na ušesa prišle določene (zelo zanesljive) informacije. S tem konkretno mislim na plačilo štartnine s strani TZS našim dvema trenutno najboljšima igralcema. Znesek (vsaj enega) se giblje krepko čez prize money, ki ga igralec dobi za zmago na letošnjem turnirju. 

Sledil je sestanek z direktorjem Krušičem, ki se je med svojimi izjavami kar nekajkrat zapletel, kar je še dejansko potrdilo neresničnost njegove zgodbe. Vsi tisti, ki ste že nekaj časa v teniškem svetu in ga dobro poznate, boste dobro vedeli, o čem govorim. Direktorju sem takoj povedal, da sem tudi letos želel igrati pod istimi pogoji kot vsa leta prej. Tega pa ne bom storil, če bomo imeli (vsi trije naši najboljši) igralci različne pogoje za udeležbo na turnirju. Dodal sem še, da si glede na vse to, kar sem naredil za slovenski tenis, tudi jaz zaslužim nekaj. Njegov odgovor je bil, da mi žal ne more ponuditi ničesar. Tako se je najin sestanek zaključil, saj se je direktorju Krušiču mudilo na sestanek strokovnega sveta. Naj omenim še, da tudi ta ne ve za veliko stvari, ki jih direktor počne na svojo roko. 


Blaž Kavčič OP Francije | Avtor: EPA EPA
Zelo zanimivo se mi pa zdi tudi dejstvo, da me tokrat za mojo izjavo ni povprašal nihče od novinarjev. V glavi se mi poraja vprašanje,če to resnično nikogar ne zanima ali pa so morda teniški mediji pod okriljem TZS, da prisluhnejo le eni plati zgodbe.

Odločil sem se, da v tem tednu nastopim na turnirju v Cordenonsu, kjer sem danes zmagal v drugem kolu. Kljub vsemu, Portorož še vedno ostaja eden meni najljubših turnirjev na svetu. Spomini leta 2014, ko sem po zmagi nad Mullerjom dvignil pokal mi še vedno naježijo kožo in jih ne bom nikoli pozabil. 

Za slovenski tenis sem do sedaj naredil ogromno in bom to počel še naprej."

Lep pozdrav, Kaljut

Turnirji serije challenger so turnirji nižjega ranga. V koledarju za sezono 2019 jih je kar 148. V tem tednu so poleg portoroškega turnirja na sporedu še trije.

Tenisači se letos merijo na sedmi izvedbi turnirja v Portorožu. Doslej sta ga osvojila dva Slovenca, najprej Grega Žemlja leta 2013 in nato še Blaž Kavčič leto pozneje. V zadnjih štirih sezonah so turnir osvojili štirje različni tenisači.

Branilec naslova je Francoz Constant Lestienne.

Komentarjev 3
  • Kmodri 13:55 15.avgust 2019.

    Denarni požeruhi...

  • jakec1575 12:02 15.avgust 2019.

    tenis je kruto gladiatorstvo. takoj ko ti pade forma vsi pozabijo nate.

  • blayo 11:37 15.avgust 2019.

    Hmm, ponavadi moraš ti plačati štarnino, ne da jo tebi organizator....