Šport
15 ogledov

Kavčič: "Ponujali so mi 300 tisoč"

Kavčič v Beogradu igra najboljši tenis sezone, a zdaj ga čaka Djoković. (Foto: E EPA
Najboljši slovenski tenisač Blaž Kavčič je za Žurnal24 odkril zamolčane podrobnosti stav v svetu tenisa. "Na turnirju v Beogradu so mi za poraz v prvem kolu obljubili 300 tisoč evrov."
Grešni kozli večinoma Italijani
Ilegala. Z opisanimi nečednostmi so se največkrat opekli Italijani. Alessio Di Mauro je bil novembra 2007 sploh prvi igralec, ki ga je Mednarodna teniška zveza (ITF) za določen čas (devet mesecev) kaznovala s prepovedjo igranja pod svojim okriljem, poleg tega pa je svoj žep olajšal za 50 tisoč evrov. Daniele Bracciali je kazen treh mesecev odslužil v prvih treh mesecih leta 2008 in v blagajno ITF doniral 17 tisoč evrov, Giorgio Galimberti pa je po izrečeni stodnevni kazni svojo kariero kar končal.

Najboljši slovenski tenisač Blaž Kavčič je bil letos na turnirju ATP tarča ljudi, ki se ukvarjajo z nelegalnimi posli. Za poraz proti Igorju Andrejevu so mu ponudili mamljivo vsoto denarja. "Na turnirju v Beogradu so mi za poraz v prvem kolu obljubili 300 tisoč evrov," se neprijetne izkušnje spominja Blaž.

Dobro preučen sistem
"Poraz slabše uvrščenega igralca je neočiten. Če bi jaz na Roland Garrosu denimo izgubil z Andyjem Roddickom, potem to pri nikomer ne bi vzbudilo bistvene pozornosti. Predpostavimo, da dobijo tri take igralce, ki jim obljubijo poraz. Za zmago favoritov skupna kvota znaša tri, nato stavijo milijon evrov ter zaslužijo dva. Enega razdelijo med te tri podkupljene igralce, enega pa pospravijo v svoj žep," je Blaž opisal zelo dobro naoljen stroj, ki se je očitno dodobra zasidral v tenis. In to ne le na nižjerazrednih turnirjih serij Futures ter Challenger. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da je Blaž nespodobno povabilo zavrnil: "Izgubil sem zato, ker sem bil takrat pač slabši nasprotnik. Ne vem sicer, koliko je bila kvota, da Andrejev proti meni zmaga. Recimo, da je bila 1,2. Če zraven zmnožiš še dve podobni kvoti, dobiš že večjo številko in potem lahko na vložen milijon evrov kar precej zaslužiš," razlaga prvi slovenski lopar.

Poraz slabše uvrščenega igralca je neočiten. Če bi jaz na Roland Garrosu denimo izgubil z Andyjem Roddickom, potem to pri nikomer ne bi vzbudilo bistvene pozornosti. Predpostavimo, da dobijo tri take igralce, ki jim obljubijo poraz. Za zmago favoritov skupna kvota znaša tri, nato stavijo milijon evrov ter zaslužijo dva. Enega razdelijo med te tri podkupljene igralce, enega pa pospravijo v svoj žep.
Blaž Kavčič

Težka je pot nazaj
Udeleženec drugega kola na OP Francije pravi, da večina ponudb za nečedne posle do igralcev prispe prek sporočil, bodisi prek telefona bodisi prek elektronske pošte. Pošiljatelji se razumljivo ne želijo izpostavljati, tudi Kavčič je ponudbo prejel od skrite številke: "Pisalo je unknown. Sploh nisem vedel, od koga sem sporočilo prejel. Najbolj žalostno pri vsem skupaj je to, da ko enkrat to začneš početi, težko najdeš izhod."

Govorice o Davidenku
Kdor podrobno spremlja tenis, je seznanjen z nekaterimi sumljivimi tekmami, ki jih je v preteklosti odigral ruski igralec Nikolaj Davidenko. Blaž je govorice o njegovem sodelovanju pri stavah potrdil: "Ko je bil še mlad, mu je mafija dala denar, ga podpirala, zdaj pa mora sem in tja kakšen dvoboj odigrati tako, kot si to zamislijo oni." Davidenko, trenutno peti igralec lestvice ATP, je pred tremi leti na turnirju v poljskem mestu Sopot odigral enega od najbolj sumljivih dvobojev v zgodovini tenisa. Na zmago njegovega takratnega tekmeca, Argentinca Martína Vassalla Argüella, so bili takrat vplačani več kot štirje milijoni evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.