Šport
14 ogledov

Kavčič si želi še višje

Kavčič pravi, da je na lestvici ATP sposoben priti še višje. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Vzpon slovenskega teniškega igralca Blaža Kavčiča po lestvici ATP še ni končan. Trenutno 79. mesto je njegovo najvišje in nov mejnik v slovenskem tenisu, toda želje ljubljanskega igralca segajo višje.

 "V tenisu je treba biti potrpežljiv in nato uspehi pridejo sami od sebe," je na novinarski konferenci med drugim povedal Blaž Kavčič. Štiriindvajsetletni Kavčič se je s svojo ekipo, ki jo sestavljajo trener Adrian Voinea iz Romunije, kondicijski trener Klemen Jakše in Ambrož Cevc, ki skrbi za psihološko pripravo, predstavil na sedežu slovenskega energetskega podjetja Petrol, ki je postal nov pokrovitelj Blaža Kavčiča.

Druga najvišje uvrščena slovenske igralka na teniški lestvici WTA Maša Zec Peškirič je uspešno premagala prvo oviro na poti do drugega letošnjega turnirja za veliki slam, odprtega prvenstva Francije v Parizu. V uvodnem krogu kvalifikacij je bila boljša od enajste nosilke kvalifikacij Ukrajinke Lesie Curenko s 6:2, 1:6 in 6:1. Štiriindvajsetletna igralka iz Mojstrane se bo v drugem krogu pomerila z Grkinjo Eleno Danilidu, trenutno 153. igralko na svetu.
To je še en dokaz, da se Ljubljančan razvija v odličnega igralca, ki si je z ekipo kot cilj v letu 2011 zastavil preboj in obstanek med prvih sedemdeset tenisačev na svetu. "Vsi vemo, da sem precej neučakan in da bi rad preskočil nekaj stopničk. Vendar to žal v tenisu ne gre. Treba se je truditi vsak dan posebej, garati na vsakem treningu in morda se nato vidi razlika. Jaz osebno je ne opazim, toda nekdanji trenerji in ljudje, ki me dlje časa niso videli, so presenečeni nad mojim napredkom," pravi Kavčič.

 

Točno pred enim letom je Blaž Kavčič zasedal 113. mesto na lestvici ATP in moral za las v kvalifikacije za Roland Garros, ki jih je uspešno prestal in se nato v drugem krogu pomeril z Andyjem Roddickom. Tedaj je na vse skupaj gledal kot na zabavno dogodivščino, letos so njegovi cilji veliko bolj konkretni. "Letos sem dokazal, da lahko igram tudi z najboljšimi tenisači na svetu. Seveda mi manjka še nekaj izkušenj, svoje naredi tudi napetost in trema pred številno publiko, toda moja igra mi daje samozavest in prepričan sem, da lahko posežem še višje."

Blaž Kavčič je v prvi polovici sezone 2011 zabeležil 10 zmag in devet porazov. Med slednjimi sta bila tudi Novak Đoković in Tomaš Berdych, člana najboljše deseterice na svetu. Njegova najvišje uvrščena "žrtev" je bil Južnoafričan Kevin Anderson (34.). Kavčič je lahko ponosen še zlasti na dva statistična elementa; po osvojenih igrah na začetni udarec tekmeca je peti na svetu za Đokovićem, Rafaelom Nadalom, Andyjem Murrayjem in Davidom Ferrerom, po vračanju prvega servisa pa šesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.