Šport
26 ogledov

Kavčič zgodovinsko, Žemlja blizu

Blaž Kavčič je lani v Avstraliji izpadel v prvem kolu, letos pa se bo v drugem p Žurnal24 main
Blaž Kavčič je napredoval v drugo kolo uvodnega teniškega grand slama sezone OP Avstralije. S 3:1 v nizih ugnal Južnoafričana Kevina Andersona. Žemlja je proti Baghdatisu izgubil peti niz.
Danes sem odigral svojo najboljšo tekmo v življenju. Noro! Občutki so nepopisni in verjamem, da lahko grem še dlje.
Blaž Kavčič

Najboljši slovenski teniški igralec Blaž Kavčič se je prvič v karieri uvrstil v drugo kolo OP Avstralije v tenisu. V prvem je bil s 2:6, 6:4, 7:6 (4) in 7:6 (5) boljši od 56. igralca sveta, Južnoafričana Kevina Andersona.

Ljubljančan, sicer 98. igralec na lestvici ATP, je imel na začetku veliko težav z 2,03 metra visokim nasprotnikom, ki je v dvoboju "izstrelil" 23 asov, a mu tudi to ni pomagalo, da bi v četrtem nastopu prvič zmagal v prvem krogu OP Avstralije. Kavčič je na drugi strani še enkrat pokazal svoj pravi značaj. Kljub zaostanku v tretjem nizu, ko je izgubljal z 1:3, in četrtem, ko je zaostajal že za dva brejka (2:5), ni popustil in svojo prvo zmago na glavnem delu turnirja v Melbournu slavil po treh urah in 21 minutah igre. 23-letni Ljubljančan, ki pod vodstvom romunskega trenerja Adriana Voineje letos blesti kot še nikoli, je dosegel štiri ase, dve dvojni napaki, nasprotniku je štirikrat odvzel servis, sam pa ga izgubil kar petkrat. Skupaj je osvojil pet točk manj od nasprotnika (134:139), kar pa se ni izkazalo za usodno. V drugem kolu ga čaka 10. nosilec Rus Mihail Južnji, ki je v prvem kolu s 3:0 odpravil Turka Marsela Ilhana. Rus je bil leta 2008 četrtfinalist OP Avstralije.

"Danes sem odigral svojo najboljšo tekmo v življenju. Noro! Občutki so neopisljivi in verjamem, da lahko grem še dlje," je po odmevni zmagi v domovino prek spletnega omrežja Twitter sporočil Kavčič. 

Statistika dvoboja med Žemljo in Baghdatisom kaže na izenačenost dvoboja, a vseeno govori v prid Ciprčana. Žemlja je serviral 8 asov, nasprotnik 15, skupno razmerje točk je bilo 157:142 v korist Baghdatisa, ki je dosegel tudi tri brejke več (skupaj 7). Ciprčan je naredil manj nevsiljenih napak (59:68) in manj dvojnih napak na servis (3:5), dosegel pa je tudi dva winnerja več (44:42).
Žemlja namučil navijače in Baghdatisa
Drugi slovenski udeleženec turnirja v Melbournu Grega Žemlja je zgodbo v Melboutnu zaključil v 1. kolu. Njegov nasprotnik je bil slovitejši Ciprčan Marcos Baghdatis, ki je leta 2006 igral v finalu OP Avstralije. Žemlja je prvi niz dobil s 6:3! Preobrat se je zgodil v 12 igri drugega niza, ko je Ciprčanu uspelo odvzeti servis in dobiti drugi niz s 7:5. Žemlja je v tretjem povsem popustil in dobil le eno igro. V četrtem nizu je Kranjčan hitro izgubil servis, a ga nato takoj tudi odvzel. Baghdatis v nadaljevanju ni našel orožja za Slovenca in svoj servis še drugič v nizu izgubil v odločilni 11 igri. O zmagovalcu odloča peti niz, kjer pa se je poznala utrujenost Žemlje, ki je moral skozi sito kvalifikacij. 21. nosilec, ki je znan tudi po tem, da ima glasne navijače, je hitro povedel s 4:0 je do konca zadržal svoj servis, ter odločilni niz dobil s 6:2.

OP Avstralije, 1. kolo:
B. Kavčič (SLO): K. Anderson (JAR): 2:6, 6:4, 7:6 (4), 7:6 (5)

G. Žemlja (SLO): M. Baghdatis (CIP/21): 6:3, 5:7, 1:6, 6:4, 2:6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.