Šport
38 ogledov

Kavtičnik: Za takšne tekme živimo

vid kavtičnik EPA
Slovenski rokometaši bodo v četrtek odigrali peto tekmo svetovnega prvenstva v Franciji, ki bo odločala o prvem mestu v skupini B.

Slovenski rokometaši so na torkovem srečanju proti Tunizijcem svojo kožo rešili v samih izdihljajih tekme in po golu Blaža Janca iztržili neodločen izid, v četrtek pa jih čaka obračun za prvo mesto v skupinskem delu tekmovanja na svetovnem prvenstvu v Franciji. Slovensko-španski dvoboj se bo v Metzu pričel ob 20.45.

V Areni Metz se bosta pomerili zasedbi, ki sta v dosedanjem delu turnirja prikazali najbolj prepričljive predstave v skupini B. Slovenija je po nizu treh zmag nad Angolo, Islandijo in Makedonijo v torek remizirala s Tunizijo, Španijo pa pred četrtkovim dvobojem s Slovenijo drevi ob 20.45 čaka še obračun z Makedonijo. Na svojem uvodnem dvoboju je odpor Islandije zlomila šele v drugi polovici tekme, proti Angoli in Tuniziji pa ni imela nobenih težav. Po nepolnem četrtem krogu je Slovenija zbrala sedem točk, Španija šest, Makedonija štiri, Islandija tri, Tunizija dve, Angola pa je še brez.

''Odpadnik'' Lesjak namesto Kastelica

Izbranci Veselina Vujovića že kujejo strategijo za bližnji dvoboj s hotelskimi sosedi - Angolci, Makedonci, Islandci in Tunizijci so nastanjeni drugje v Metzu -, pred dvobojem pa so v svojih vrstah doživeli tudi določeno spremembo, saj je neizkušenega vratarja Urha Kastelica zamenjal Urban Lesjak.

"Na jutrišnji tekmi moramo predvsem uživati, za take tekme živimo, treniramo in se tudi ukvarjamo z rokometom. Lepa in velika stvar je, da se lahko boriš za prvo mesto v skupini s Španijo. Menim, da lahko odigramo lepo tekmo. Pričakujem izenačen dvoboj, na koncu bo verjetno odločala tudi sreča in verjamem, da bomo mi srečnejši," je dejal kapetan slovenske izbrane vrste Vid Kavtičnik, medtem ko je Lesjak dodal: "Na tekmi s Španijo šteje le zmaga, od jutri naprej to velja za vse naše nadaljnje tekme, saj nimaš več možnosti za popravni izpit. Vesel sem, da v tem prelomnem in pomembnem trenutku prihajam v ekipo."

Blaž Janc | Avtor: EPA EPA
"Želje in volje nam ne manjka, saj je v igri prvo mesto v skupinskem delu tekmovanja. Prepričan sem, da se bomo temeljito pripravili na špansko igro, prikazali lepo predstavo in verjamem v svoje soigralce," je dejal eden od junakov torkove tekme Blaž Janc, njegov reprezentančni soigralec in krožni napadalec Blaž Blagotinšek pa je dodal: "Španija je vrhunska ekipa. Goji hitro in preudarno igro, a vse je odvisno od nas samih. Če bomo prikazali našo igro in v obrambi onemogočili njihove najboljše posameznike, potem lahko tudi zmagamo." Na uvodnih štirih tekmah je bil v slovenski ekipi najbolj obremenjen Darko Cingesar, ki že čuti rahlo utrujenost, a bo stisnil zobe. "Španci v svojih vrstah nimajo liderja, njihova glavna odlika je hitra tranzicija in dobra obramba. Če bomo eno od teh komponent v njihovi igri prekinili, potem nam bo veliko lažje," je dejal Cingesar.

Zgodovina na strani Špancev, a spomin na Malmö živi

Slovenski in španski rokometaši so v preteklosti odigrali številne dvoboje na velikih tekmovanjih. Večina se jih je končala v korist Špancev, lani pa so Vujovićevi izbranci prekinili ta trend in si po zmagi na kvalifikacijskem turnirju v švedskem Malmöju s 24:21 izborili nastop na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Le nekaj mesecev pred tem sta se izbrani vrsti pomerili tudi na evropskem prvenstvu na Poljskem in se v Vroclavu razšli z neodločenim izidom 24:24. Slovenija se je doslej dvakrat pomerila s Španijo na svetovnih prvenstvih, na obeh je izgubila - pred dvema letoma v Dohi s 26:30, pred štirimi v Barceloni pa na polfinalni tekmi z 22:26.

Slovenija bo v današnjih večernih urah opravila zadnji trening pred tekmo s Španijo. V primeru prvega mesta v skupini se bo preselila v Montpellier, v primeru drugega v Pariz, najbolj verjetna njena tekmeca pa sta Rusija ali Brazilija. Obe sta po štirih tekmah v skupini A zbrali po štiri točke, v četrtek pa se bosta v Nantesu udarili za tretje mesto. V tej skupini vodi Francija z osmimi, Norveška je zbrala šest, Poljska dve, Japonska pa je brez točk.

Komentarjev 3
  • leonardo 08:47 19.januar 2017.

    Ja in kaj sem napisal narobe? Kaj ni podoben, no ja, tisti iz Bosne, ki je novačil je imel malo bolj sivo brado? Budaleština, kaj je to? Res ne poznam rokometašev, a to ni mogoče Kavtičnik? No potem se opravičujem ...prikaži več njemu in tebi nizakej, ker pišem " budaleštine".

  • nizakej 08:26 19.januar 2017.

    Haha, zacrknit a...,Malo se razglej naokoli, da ne boš pisal budaleštine, ok?

  • leonardo 08:14 19.januar 2017.

    Prepoznavni obraz? Ja, že mogoče. Ali se pripravljajo za igro v Siriji. Vsak ISISov bojevnik ga bo vzel za svojega, ha,ha.