Šport
26 ogledov

Kazen tudi Nemcem: bakle in neonacizem

Danska Nemčija Euro 2012 Lviv navijači bakla dim EPA
Evropska nogometna zveza (Uefa) je disciplinski postopek v torek odprla tudi proti Nemški nogometni zvezi (DFB). Razlog je "neprimerno vedenje navijačev" na nedeljski tekmi proti Danski. Poleg prižiganja bakel so razkazovali tudi neonacistično zastavo. Hrvatom zaradi rasističnih ekscesov na tekmi z Italijo 80 tisoč evrov kazni.

"DFB je obtožena prižiganja pirotehničnih sredstev in neprimernega vedenja navijačev (prikazovanje neprimernih zastav in simbolov ter neprimerno navijanje)," so v izjavi za javnost zapisali pri Uefi.

Organizacija Fare (Football Against Racism in Europe/Nogomet proti rasizmu v Evropi) je celo poročala, da so na tekmi nemški navijači razvili neonacistično zastavo. Združba, ki tesno sodeluje z Uefo pri odkrivanju rasističnih in nacionalističnih ekscesov na letošnjem Euru, je na Twitterju zapisala:

"Fare lahko potrdi, da je eden izmed naših opazovalcev poročal o neonacistični zastavi na nemškem sektorju na tekmi proti Danski v Lvivu v nedeljo." DFB so sicer že kaznovali z 10 tisoč evri, potem ko so nemški navijači na istem stadionu z zvitimi kosi papirja obmetavali nogometaše Portugalske. Uefa bo o primeru odločala v soboto.

Rasizem je vreden 80 tisoč evrov

Hrvaški nogometni zvezi (HNS) je Uefa naložila plačilo 80 tisoč evrov kazni zaradi rasističnih vzklikov (t. i. opičjega oglašanja), ki so jih navijači Hrvaške prejšnji četrtek na tekmi skupinskega dela proti Italiji namenili temnopoltemu napadalcu Azzurrov Mariu Balotelliju.

V kazni je poleg razkazovanja rasističnih simbolov vključena tudi uporaba pirotehnike, zaradi česar je bila tekma nekaj časa prekinjena. Vržena banana, ki je ob menjavi Balotellija v drugem polčasu priletela na zelenico, v kazni ni posebej omenjena.

Kazen HNS je denimo 20 tisoč evrov nižja od tiste, ki so jo zaradi razkazovanja reklamnega napisa na spodnjicah izrekli danskemu napadalcu Nicklasu Bendtnerju. Uefa je še dodala, da se lahko hrvaška zveza na izrečeno kazen pritoži v treh dneh.

Opazovalci organizacije Fare so po tekmi med Italijo in Hrvaško sicer poročali, da je rasistično skandiralo med 300 in 500 hrvaških navijačev. HNS je nato skupaj s selektorjem Slavenom Bilićem obsodil dejanja svojih privržencev, a prosil Uefo, naj zato ne kaznuje reprezentance.

Še zdaleč ne prvi primer

Hrvaška je v zadnjih štirih letih sicer že dvakrat plačala kazen zaradi navijaških ekscesov. Uefa jim je 20 tisoč švicarskih frankov kazni naložila nekaj tednov po koncu Eura 2008 zaradi rasističnih transparentov in rasističnega obnašanja na četrtfinalni tekmi proti Turčiji.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) jim je 30 tisoč švicarskih frankov kazni izrekla nekaj mesecev kasneje, ko so na kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afriki na Maksimirju žalili temnopoltega napdalca Anglije Emila Heskeyja.

Razočaranje nad obnašanjem privržencev kockastih je v ponedeljek izrazil tudi Uefin predsednik Michel Platini, ki je dejal, da se je o perečem vprašanju rasizma na hrvaških stadionih pogovarjal tudi z državnim vodstvom.

"Ne nadziram ljudi, ampak tisti, ki so prišli na stadione (na Euru, op. a.), so bili v redu, razen nekaj Hrvatov," je naše južne sosede okrcal Platini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.