Šport
4 ogledov

Kdo bo rokometni vladar?

O tem, kdo bo zasedel slovenski rokometni prestol, bo odločalo zadnje kolo končnice državnega prvenstva. Iz oči v oči se bosta za naslov spopadla Celje Pivovarna Laško in Cimos Koper.

Časi se spreminjajo in z njimi (lahko) tudi vladavine klubov. V preteklosti so bili nesporni kralji slovenske lige Celjani, krono so jim uspele na začetku tisočletja izmakniti le Prule 67. Letošnji zaključek prve slovenske rokometne lige pa bi si težko zamislili bolj privlačno – o prvaku odloča zadnja tekma. Na njej se bosta v soboto v dvorani Zlatorog pomerila Celje Pivovarna Laško in Cimos Koper.

Slavko Ivezič stavi na gledalce in dobro igro. © Saša Despot

 
 
 

Glede na stanje na lestvici in glede na to, da Celjani igrajo doma, so zagotovo favoriti. Vendar pa imajo svoje možnosti tudi Koprčani. Poleg tega favoriti ne zmagujejo vedno, zato je šport tudi tako zanimiv. Naj zmaga boljši .

Miro Požun, selektor reprezentance

 
Celjane do naslova pelje že remi
Pogled na lestvico pove, da Primorci za uspeh potrebujejo zmago. Ob točkovni izenačenosti bi namreč zaradi zmage nad Celjani v petem krogu končnice prvenstvo končali na vodilnem položaju. Seveda slaviti v celjskem gnezdu niti po naključju ne bo lahko. Pivovarji imajo več izkušenj s težkih tekem, po poškodbi se je na srečanju z Gorenjem v ekipo vrnil Kokšarov, morda najpomembnejši as v rokavu Celjanov pa je vojska navijačev. Navsezadnje pa Štajercem niti ni treba zmagati, to morajo storiti Koprčani. "Tako domače igrišče kot neobremenjenost sta močna aduta, vendar jaz stavim na to, da naša ekipa igra pred svojim občinstvom. Kljub temu menim, da ta dejavnik ne bo odločilen, ampak bo najpomembnejša naša igra. Upam, da smo pripravljeni in da bomo odigrali eno boljših tekem v zadnjem obdobju, kajti samo na takšen način lahko pridemo do zmage. Pomembna bosta tako obramba kot napad, tehtnico na eno ali drugo stran pa lahko nagne tudi učinek vratarjev. Kar zadeva pritisk javnosti, lahko rečem, da se ta po navadi vedno postavi na stran izzivalca. Za javnost ni zanimivo, da spet osvojimo naslov. Dejstvo pa je, da si naša ekipa zasluži pozornost in da imamo kakovost. Seveda pa je res tudi, da je prvenstvo izjemno zanimivo. Menim, da še nismo odpisani, da Celje igra kakovosten rokomet in ga bo tudi v prihodnje,“" pred srečanjem meni celjski trener Slavko Ivezič .

 
 

Celjani res igrajo bolj statično, a imajo več kakovostnih rokometašev, ki so fizično močnejši. Imajo tudi več izkušenj z velikih tekem. Vendar pa so Koprčani letos že dokazali, da lahko premagajo vsakogar. Po mojem mnenju bo odločala dnevna forma in navdih. 

Miro Požun, selektor reprezentance

 
Koprčani brez pritiska
Cimos bo v Celje prišel neobremenjen, saj je svoje cilje z uvrstitvijo v Ligo prvakov in osvojitvijo slovenskega pokala ne le izpolnil, ampak presegel. Nad Primorci ne visi Demoklejev meč zmage, česar v zvezi s Celjani ne bi mogli ravno trditi. O tem, kaj je bilo po njegovem mnenju odločilno za korak naprej v igri in rezultatih Kopra, smo povprašali trenerja Matjaža Tominca : "Že lani smo ekipo gradili na zdravih temeljih. Treningi so bili kakovostni, poudarjali smo kolektiv, svoj delež pa je dodalo tudi vodstvo kluba, ki nam je omogočilo dobre pogoje. Letos smo kader razširili, igralci, ki prej še niso bili zreli, so dobili priložnost. Z uspehi v evropskem pokalu smo pridobivali samozavest. Vse skupaj je ob ekipnem duhu in dobrem delu pripeljalo do tega, da smo dobili zadnje štiri tekme in se borimo celo za naslov prvaka. Kar zadeva to tekmo, menim, da je Celje rokometna institucija in je veliko storilo za slovenski rokomet. Imajo dobro ekipo, nam pa je v čast, da smo prišli v položaj, ko lahko za naslov igramo z njimi. Dvorana Zlatorog je bila usodna že za mnoge velike ekipe. Kljub temu se mi zavedamo svoje kakovosti. Če odigramo tako, kot smo sposobni, in izkoristimo neobremenjenost, nam lahko uspe."

Matjaž Brumen in soigralci se zavedajo velike priložnosti, ki se jim ponuja. © Žurnal24

 
 

MIK 1. liga, 10. kolo

Gorenje : Trimo 34:31
Celje P. L. : C. Koper 27:23 Gold Club : J. Ormož 34:27

Proti nekdanjim soigralcem
Za Matjaža Brumna bo tekma s Celjani zagotovo nekaj posebnega. V majici nasprotne ekipe je doživel svojo popolno uveljavitev in osvojil naslov evropskega prvaka. Pred letošnjo sezono je imel ponudbe tudi iz tujine, a se je odločil za prestop h Koprčanom. Mu je žal? "Ne, sezona se je razpletla nad vsemi pričakovanji. Čaka nas še zadnji derbi s Celjem, na katerem se nam ponuja lepa priložnost za naslov državnega prvaka. Gotovo se ne predajamo, čeprav ima Celje bolj izkušeno, kakovostnejšo ekipo. Vendar pa smo mi v psihološki prednosti in igramo hitrejši rokomet. Gremo na zmago, mogoče nam uspe. Sam sem po štirimesečni odsotnosti potreboval čas, da se vrnem. Zelo sem vesel, da sem znova na reprezentančnem seznamu in da sem v Kopru upravičil nakup."

Pretehtala bo obramba
Veliko stvari na sobotni tekmi bo odvisnih od učinka krilnih igralcev. Na krilnem položaju v Kopru igra Brumen, v Celju pa Dragan Gajič , ki pa ni deležen prevelikega števila žog. "S tem se že nekaj časa ne obremenjujem več. Najpomembnejši so rezultati ekipe. Proti Kopru nas čaka težka tekma. V obrambi se bomo morali zelo potruditi, predvsem pri ustavljanju koprskih 'hitrih centrov' in protinapadov. Potrudili se bomo, da naslov ostane v Celju, zmaga pa naj boljša ekipa. Mi smo odigrali že veliko tekem pod pritiskom, tako da smo tega navajeni. Koper pa se je prvič znašel v takem položaju. Odločala bo dnevna forma, prednost domačega igrišča pa imamo mi."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.