Šport
33 ogledov

Kdo je predčasno zapustil SP?

Žurnal24 main
Kot verjetno veste, je francoski tabor v JAR zaradi spora s selektorjem zapustil Nicolas Anelka. Samo za vas smo pripravili pregled nekaj največjih tovrstnih sporov v zgodovini svetovnih prvenstev.

Nicolas Anelka je, kot smo poročali že v soboto, zaradi spora s selektorjem Raymondom Domenechom že zapustil tabor francoske izbrane vrste in se vrača v domovino. Tokrat bomo nekoliko bolj podrobno pogledali v zgodovino predčasnih odhodov nogometašev s svetovnih prvenstev, kjer imamo s slovitim "nakupom" Šmarne gore svoj delež tudi Slovenci.

Legenda pravi, da so prvega nogometaša zaradi spora znotraj ekipe domov poslali že daljnega leta 1934. Ekipo je moral zapustiti Nemec Sigmund Haringer, njegov "zločin" pa je bil pitje pomarančnega soka na poti na tekmo za tretje mesto. Kljub vsemu pa si je nogometaš kriv sam, saj je bilo celotni ekipi izrecno naročeno, da lahko na vlaku od Rima do Neaplja pijejo samo mleko.

Naslednji igralec, ki je moral zapustiti moštvo sredi prvenstvene vročice je bil Haitijec Ernst Jean-Joseph, ki so ga leta 1974 v Nemčiji zalotili pri uživanju nedovoljenih substanc. Nesrečni nogometaš pa je poleg enosmerne vozovnice proti Port-au-Princu že na "kraju zločina" - v svoji hotelski sobi, prejel tudi nekaj "vzgojnih".

Vsaj brez fizičnih ukrepov jo je štiri leta pozneje odnesel Škot Willie Johnston, ki so ga domov poslali zaradi istega prestopka. Prvi "pravi" nogometni spor pa sega nazaj v leto 1986, ko je zahodnonemški selektor Franz Beckenbauer domov poslal svojega rezervnega vratarja, Ulija Steina, ki je Kaiser Franza domnevno označil za pajaca.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dokaj burno je bilo tudi leta 1994, ko sta morala mundial zapustiti kar dva nogometaša. Zaradi zlorabe poživil je kovčke spakiral sedanji selektor argentinske izbrane vrste, Diego Maradona, v njegovi krvi so našli več vrst prepovedanih substanc. Stefan Effenberg pa je moral domov zaradi neprimernega vedenja, svoje navijače je namreč "pozdravil" kar s sredincem.

Neke vrtse rekorder je Irec Roy Keane, ki je moral leta 2002 zapustiti že pripravljalni tabor reprezentance nekaj dni pred začetkom prvenstva. Krajšo je potegnil po besednem dvoboju s tedanjim selektorjem Mickom McCarthyjem.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nekaj podobnega je štiri leta pred tem doživel tudi nekdanji kapetan ameriške izbrane vrste John Harkes, ki ga je selektor Steve Sampson tik pred začetkom prvenstva domov poslal zaradi afere z ženo enega izmed svojih soigralcev. A nismo to že nekje slišali...

Prvenstvo leta 2002 na Japonskem in v Južni Koreji je zaznamoval tudi spor znotraj naše reprezentance. Med našim prvim zvezdnikom Zlatkom Zahovičem in selektorjem Srečkom Katancem se je razvnela debata o regionalni pripadnosti, ki se je končala s "ponudbo" o nakupu gore...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.