Šport
240 ogledov

Kdo je Tina Maze?

tina maze EPA
Največja slovenska športnica vseh časov Tina Maze je napovedala slovo od alpskega smučanja. To je zgodba sramežljivega dekleta, ki se je prelevilo v kraljico belih strmin.

Za Tino Maze je fenomenalna tekmovalna pot doseženih in preseženih mejnikov, osvojenih zmag in rekordov, na podlagi česar je upravičeno najuspešnejša alpska smučarka in športnica v zgodovini Slovenije. Športnica iz majhne Črne na Koroškem, iz povsem navadne družine, je s svojimi izjemnimi dosežki ponesla glas o Sloveniji v svet.

Začela v rosni mladosti

Njena življenjska in športna pot se je začela na Koroškem, v majhni Črni. Rojena 2. maja 1983 v Slovenj Gradcu se je že s tremi leti naučila smučati v domači vasi.

tina maze | Avtor: EPA EPA
V osnovni šoli je poleg smučanja trenirala tudi odbojko in se učila igrati klavir. Po končani osnovni šoli je obiskovala gimnazijo na Ravnah na Koroškem in bila hkrati sprejeta v žensko B smučarsko reprezentanco. S 15 leti je začela tekmovati v svetovnem pokalu. Debitirala je v Mariboru 2. januarja 1999 ko je nastopila v 1. vožnji veleslaloma za Zlato lisico, a je ni končala. Na prve stopničke je morala še malce počakati.

Prva zmaga pred 14 leti

Pokazala je velik potencial, še posebej v veleslalomu, in sledila je nagrada. Kasneje je dodala vse discipline. Na veleslalomu v Mariboru je 4. januarja 2002 z drugim mesto osvojila krstne stopničke v svetovnem pokalu. Takrat je bila od nje boljša le Švicarka Sonja Nef.

Še istega leta, ob začetku sezone 2002/03, je dokazala, da stopničke niso bile preblisk in še manj muha enodnevnica. Najuspešnejša slovenska alpska smučarka je svoj zmagoviti pohod začela na ledeniku Rettenbach nad Söldnom pred 14 leti. Krstna zmaga leta 2002 je sicer imela manjšo lepotno napako, najvišjo stopničko zmagovalnega odra si je takrat delila z domačinko Nicole Hosp in Norvežanko Andrine Flemmen.

Iskanje pravega ravnotežja

Na naslednjo zmago, ki je bila povsem njena, je čakala dve leti. Dosegla jo je v švicarskem St. Moritzu 22. decembra 2004, ko je za 12 stotink sekunde ugnala Švedinjo Anjo Pärson.

tina maze | Avtor: EPA EPA
Seveda si je Tina Maze, opogumljena z dobrimi rezultati, želela, da bi prišla na raven njene športne prijateljice iz otroštva, hrvaške šampionke Janice Kostelić. Do te ravni pa je moralo preteči še nekaj časa, v katerih je doživela vzpone in tudi padce, ko je skoraj pomislila, da bi vse skupaj končala.

Team to aMaze

Na nekatere okoliščine ni imela vpliva. Mnoge menjave ekip so jo skoraj prepričale, da konča svojo smučarsko kariero. Ampak iz tega je nastala briljantna ideja. V letu 2008, sta s prvenstveno atletskim in kondicijskim trenerjem, učiteljem telovadbe, Italijanom iz obmejne Gorice Andreo Massijem ustanovila samostojno, zasebno ekipo, imenovano Team to aMaze. Ubrala sta drugačno pot, ostala brez zavetja Smučarske zveze Slovenije, finančnih prihodkov ter prisiljena poskrbeti za vse sama.

Samostojna pot se je izkazala za prelomno ter pravilno in je prinesla velik uspeh. Od takrat se Tina Maze ni nikoli vrnila nazaj domov brez medalje na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah.

Kombinacije koroške trme in prizadevnosti ter italijanske samozavesti, ko prav nič ni bilo nemogoče, je prinesla največje dosežke v zgodovini slovenskega olimpijskega športa. Šestnajst let starejši Massi je bil od vsega začetka njen kondicijski trener, vodja ekipe, strateg uspehov ter še vedno življenjski partner. Od njega se je Tina Maze naučila najpomembnejše lekcije, da je velika razlika med biti drugi ali pa biti zmagovalec.

Uspehi na SP in OI, rekordna sezona 2012/2013

Izjemna je tudi bera na največjih tekmovanjih. Skupaj je osvojila 13 medalj na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah, od tega šest zlatih in sedem srebrnih.

tina maze facebook | Avtor: Facebook Facebook
Njena najuspešnejša sezona v svetovnem pokalu je bila sezona 2012/13. V njej je postavila svetovni rekord po številu točk, tako v ženski kot moški konkurenci. Sezono je končala s skupnim seštevkom 2414 točk ter prehitela slovitega Herminatorja, avstrijsko legendo Hermanna Maierja. Trinajst let star rekord Avstrijca (2000 točk) je popravila za kar 414 točk.

V sezoni 2012/13 je kot prva Slovenka postala skupna zmagovalka svetovnega pokala z osvojenim velikim kristalnim globusom. V rekordni sezoni je nanizala 11 zmag in zmagala v posebnem seštevku veleslaloma, superveleslaloma in superkombinacije, v tej disciplini takrat niso podelili malega globusa, tako da ima uradno le dva. V posebnem slalomskem in smukaškem seštevku pa je bila druga. Popravila je tudi prejšnji Maierjev rekord (22) po številu stopničk v eni sezoni - 24.

Prvo slovensko zlato na zimskih OI

tina maze kolajna soči olimpijske igre | Avtor: Reuters Reuters
Na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, na katerih je bila kot prva Slovenka zlata, osvojila je dve zlati kolajni v smuku in veleslalomu, se je začela spogledovati s koncem tekmovalne poti. Tekmovalno pot je podaljšala še za eno sezono ter leta 2015 nastopila na svetovnem prvenstvu v ameriškem Vailu in Whistlerju, na katerem je zmagala v alpski kombinaciji in v smuku ter bila druga v superveleslalomu.

Vse do konca sezone 2014/2015 je bila dramatičen boj za še drugi veliki kristalni globus, a ga je nato za le pičlih 22 točk prednosti na koncu v Meribelu osvojila Avstrijka Anna Veith (Fenninger).

Po koncu sezone si je maja lani vzela tekmovalni premor. Med umikom iz tekmovalnega športa je dokončala študij na Pedagoški Fakulteti v Mariboru ter si pridobila naziv profesorice razrednega pouka, v katerem se še poklicno ni preizkusila. Začela je delati kot strokovna komentatorka na TV za mikrofonom Eurosporta. Njena zgodba je dobila tudi pravljično obliko v slikanici z naslovom Tina in medvedja moč založbe DZS z besedilom Primoža Suhodolčana in ilustracijami Gorazda Vahna.

Drugi projekti

tina maze my way is my decision | Avtor: EPA EPA
Tina Maze je pokazala tudi žilico za glasbeno nastopanje. Med pripravami na sezono 2012/13 je posnela svojo prvo pesem z naslovom My Way is My Decision (Moja pot je moja odločitev) v sodelovanju z Raayjem in Matjažem Jelenom. O skoku v glasbene vode je napisala tudi blog.

Novica o njeni pevski karieri je pritegnila tudi tuje medije. Izdana je bila 26. oktobra, dan pred prvo tekmo sezone v Söldnu. Video je postal najhitreje rastoč nov video po številu ogledov kateregakoli slovenskega izvajalca, saj je v zgolj treh dneh dosegel pol milijona ogledov. Prva dama slovenskega športa Tina Maze je tudi z naskokom najbolj "všečkana" slovenska športnica na Facebooku.

Je šestkratna dobitnica nagrade za slovensko športnico leta, ki jo podeljuje Društvo športnih novinarjev Slovenije, prejemnica Bloudkove plakete in nagrade. Leta 2013 jo je slovenski predsednik Borut Pahor odlikoval z zlatim redom za zasluge za "izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem".

Bralci časnika Gazzetta dello Sport so jo leta 2014 razglasili za najboljšo športnico na svetu, leto pred tem je bila po izboru evropskih tiskovnih agencij razglašena za evropsko športnico leta, dobila pa je tudi pokal Sergea Langa za najboljšo alpsko smučarko leta. Leta 2014 je bila nomininirana za svetovno športno nagrado Laureus.

tina maze meribel | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • matermila 15:36 21.oktober 2016.

    Kdo je Tina Maze?Tinca je moja ljubica.