Šport
73 ogledov

Kdo je zaznamoval športno leto 2015?

slovenija francija ep finale odbojka CEV
Športno leto 2015 je v največji zaznamovala slovenska odbojkarska reprezentanca, ki se je z evropskega prvenstva vrnila s srebrno kolajno. V posamičnih športih sta znova blestela Tina Maze in Peter Prevc.

V preteklem letu je za največji uspeh ekipnega športa poskrbela odbojkarska reprezentanca pod vodstvom italijanskega stratega Andree Gianija. Na evropskem prvenstvu v Bolgariji so slovenski junaki v četrfinalu izločili Poljake, v polfinalu pa favorizirane Italijane.

V odločilni tekmi za zlato so morali priznati premoč Francozom in domov prinesli največji reprezentančni uspeh slovenske odbojke. ''Srebro, vredno zlato,'' je komentiral nekdanji selektor Luka Slabe.

Peter Prevc, Severin Freund | Avtor: EPA EPA
V ospredju sta bila tudi prva dama slovenskega alpskega smučanja Tina Maze in skakalni as Peter Prevc. Slednji je bil vse do zadnje tekme v igri, da postane prvi Slovenec po Primožu Peterki, ki bi osvojil veliki kristalni globus, na koncu pa se je z enakim številom točk, a več zmagami končne zmage veselil Severin Freund.

Prevca je skupne zmage posredno stal odličen nastop Jurija Tepeša, ki je na finalni tekmi sezone premagal reprezentančnega kolega in mu odščipnil pomembne točke v boju z Nemcem. Toda Prevc je v slogu pravih šampionov dejal, da je imel na voljo ogromno tekem, kjer bi lahko osvojil še kakšno točko, zato Tepeša nikakor ne gre kriviti. Slovenski skakalni as je 14. februarja v Vikersundu postavil nov svetovni rekord v smučarskih poletih (250 m), ki ga je manj kot 24 ur kasneje izboljšal Anders Fannemel (251,5 m).

Tina Maze in Anna Fenninger | Avtor: Facebook Facebook
Veliki kristalni globus se je izmuznil tudi najboljši slovenski smučarki, ki je pretežni del prednosti pred kasnejšo zmagovalko Anno Fenninger izgubila z dvema odstopoma na domačih tekmah v Mariboru. Slovenka in Avstrijka sta se za končno zmago borili vse do zadnjega, na koncu pa se je s prednostjo 22 točk druge zaporedne skupne lovorike veselila naša severna soseda.

A sezona 2014/2015 je bila za Mazejevo vse prej kot razočaranje. Dobila je tri tekme za svetovni pokal in se okitila z dvema zlatima medaljama (smuk, kombinacija) na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku, katerima je dodala še srebro na superveleslalomu.

Filip Flisar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Uspeh slovenskega zimskega športa je z naslovom svetovnega prvaka v smučarskem krosu dopolnil Filip Flisar. Zablestel je tudi deskar na snegu Žan Košir, ki je postal svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu, obenem pa se je veselil zmage v skupnem seštevku ter seštevku paralelnega slaloma in veleslaloma.

Nikakor pa ne gre pozabiti na naturaliziranega Slovenca Jakova Faka, ki je na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju osvojil zlato medaljo na tekmi s skupinskim startom na 15 kilometrov.

 Biatlon (svetovno prvenstvo) Jakov Fak | Avtor: EPA EPA
Slovenska hokejska reprezentanca ni izpolnila želje, da bi se zadržala v elitni diviziji, čeprav je za slovo od svetovnega prvenstva na Češkem premagala reprezentanco Danske. Neuspešen je bil tudi nastop slovenskih košarkarjev, ki so evropsko prvenstvo na Hrvaškem odprli s porazom proti gostiteljici, v nadaljevanju pa vendarle premagali Nizozemsko in Makedonijo ter si kljub porazu z Grčijo priiigrali uvrstitev v izločilne boje, kjer je bila za varovance Jureta Zdovca že v osmini finala usodna Latvija.

V Katarju je bilo na sporedu svetovno prvenstvo v rokometu, na katerem so varovanci Borisa Denića napredovali iz skupinskega dela, v četrtfinalu pa so morali priznati premoč galskim petelinom. Sledila je zelo pomembna tekma za sedmo mesto z Nemčijo, na kateri bi si slovenski rokometaši lahko priigrali neposredno uvrstitev na enega od kvalifikacijskih turnirjev za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, vendar je bila nemška izbrana vrsta premočna. Rokometaši bodo vstopnico za nastop v Riu lovili na prihajajočem evropskem prvenstvu na Poljskem.

Za velik uspeh slovenskega motošporta je poskrbel 19-letni Tim Gajser, ki je postal svetovni prvak v razedu MX2 in si prislužil naziv najboljšega motokrosista na svetu, Gajser bo v prihajajoči sezoni dirkal v razredu MXGP.

tim gajser | Avtor: Facebook Facebook


Najboljši slovenski košarkar Goran Dragić je julija podpisal petletno pogodbo z Miami Heat, s katero bo zaslužil vrtoglavih 90 milijonov dolarjev in tako postal Slovenec z rekordnim zaslužkom v ameriških poklicnih ligah.

goran dragić | Avtor: Profiemdia Profiemdia
Slovenska judoistka Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu v Astani osvojila naslov svetovne prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov, za nameček pa je oktobra dobila še enega najbolj spektakularnih turnirjev na svetu, ko je v finalu tekmovanja za Grand Slam v Parizu premagala Juul Franssen.

Slovenska plezalka Mina Markovič je ob jubilejni 20. tekmi v Kranju osvojila zmago v težavnosti in tako že tretjič slavila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. 

Slovenski nogometni reprezentanci si ni uspelo priigrati vstopnice za nastop na evropskem prvenstvu v Franciji leta 2016. Varovanci Srečka Katanca so skupinski del končali na tretjem mestu in si zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacija, kjer pa je bila zadnje usodna izbrana vrsta Ukrajine. Tekmo skupinskega dela z reprezentanco Anglije si je v Stožicah ogledalo 15.796 gledalcev, kar je najbolj množično obiskan športni dogodek leta.

(Ukrajina - Slovenija) slovenska nogometna reprezentanca euro 2016 | Avtor: EPA EPA


Poleg športni uspehov pa so leto 2015 zaznamovale tudi številne upokojitve. Kariero je sklenil olimpijski prvak Primož Kozmus, ki je zlati kolajni iz Pekinga dodal še srebro v Londonu.

primož kozmus | Avtor: EPA EPA
Karieri sta končala tudi velikana slovenske košarke, Marko Milić in Sani Bečirović. Prvi se je upokojil pri 38, drugi pa pri 34 letih. Oktobra je konec kariere napovedal eden najtrofejnejših slovenskih športnikov, Mitja Petkovšek, ki ima v domači vitrini tri medalje s svetovnih in devet medalj z evropskih prvenstev. Štirikratni prvak stare celine je imel v zadnjem času veliko težav s poškodbami, zato se je odločil, da je prišel čas za slovo.

Ledenim ploskvam v slovo je pomahal Tomaž Razingar, ki je po 20 letih končal profesionalno pot. V medijih je močno odmevala tudi odločitev Dejana Zavca, ki se je na Floridi boril za naslov svetovnega prvaka v superveleterski kategoriji, a moral hitro priznati premoč Kubancu Erislandyju Lari. Mr. Simpatikus je v svoji karieri nastopil na 40 dvobojih in zabeležil 35 zmag (19 s KO), štiri poraze in en neodločen izid.

Dejan Zavec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.